Followers

Syahir - Emy Anniversary :)

My Lil Pumpkin..

Breastfeeding Milestones..

Lilypie Breastfeeding tickers

Wednesday, December 28, 2011

Senarai 65 Universiti Terbaik di Malaysia 2011


Assalamualaikum..

Jom tengok 65 senarai Universiti terbaik di Malaysia bagi tahun 2011. Setinggi tahniah pada Universiti Sains Malaysia (USM) kerana menjadi nombor satu universiti terbaik di Malaysia pada tahun ini. Semoga prestasi ini dapat dikekalkan..Tahniah juga pada Universiti Teknologi Malaysia (UTM) mendapat tempat kedua dan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) di tempat ketiga..


Selama 5 tahun yana menimba ilmu di USM, jadi sebagai warganya.. Saya sangat bangga!! :) Suami yana pula dari UKM.. Ramai kawan tanya, sorang di USM, sorang di UKM.. Macam mana jumpa.. hehe.. RAHSIA.. Ok lah, melalut sudah..



SENARAI 65 UNIVERSITI TERBAIK 
DI MALAYSIA 2011





1. UNIVERSITI SAINS MALAYSIA  (Rank.dunia 629)

2. UNIVERSITI TEKNOLOGI MALAYSIA  (Rank.dunia 694)

3. UNIVERSITI KEBANGSAAN MALAYSIA  (Rank.dunia 731)

4. UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA  (Rank.dunia 771)

5. UNIVERSITI MALAYA  (Rank.dunia 788)

6. UNIVERSITI MALAYSIA PERLIS  (Rank.dunia 995)

7. MULTIMEDIA UNIVERSITY  (Rank.dunia 1126)

8. UNIVERSITI TEKNOLOGI MARA  (Rank.dunia 1133)

9. UNIVERSITI MALAYSIA PAHANG  (Rank.dunia 1344)

10. INTERNATIONAL ISLAMIC UNIVERSITY OF MALAYSIA  (Rank.dunia 1491)

11. UNIVERSITI UTARA MALAYSIA  (Rank.dunia 1572)

12. UNIVERISTI TUN HUSSEIN ONN MALAYSIA  (Rank.dunia 1838)

13. UNIVERSITI TENAGA NASIONAL  (Rank.dunia 1838)

14. UNIVERSITI MALAYSIA SABAH  (Rank.dunia 1862)

15. OPEN UNIVERSITY MALAYSIA  (Rank.dunia 2106)

16. UNIVERSITY OF NOTTINGHAM MALAYSIA   (Rank.dunia 2127)

17. UNIVERSITI TEKNOLOGI PETRONAS  (Rank.dunia 2154)

18. UNIVERSITI SAINS ISLAM MALAYSIA  (Rank.dunia 2274)

19. UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS  (Rank.dunia 2993)

20. TAYLOR'S UNIVERSITY COLLEGE  (Rank.dunia 3333)

21. UNIVERSITI TEKNIKAL MALAYSIA MELAKA  (Rank.dunia 3450)

22. UNIVERSITI TUNKU ABDUL RAHMAN  (Rank.dunia 3847)

23. UNIVERSITI MALAYSIA TERENGGANU  (Rank.dunia 3859)

24. UNIVERSITI MALAYSIA SARAWAK  (Rank.dunia 4571)

25. UNIVERSITI TUN ABDUL RAZAK  (Rank.dunia 5011)

26. MONASH UNIVERSITY MALAYSIA  (Rank.dunia 5068)

27. UNIVERSITI INDUSTRI SELANGOR  (Rank.dunia 5266)

28. WAWASAN OPEN UNIVERSITY  (Rank.dunia 5375)

29. UCSI UNIVERSITY  (Rank.dunia 5528)

30. CURTIN UNIVERSITY OF TECHNOLOGY SARAWAK CAMPUS  (Rank.dunia 5554)

31. ASIA PACIFIC INSTITUTE OF INFORMATION TECHNOLOGY  (Rank.dunia 6117)

32. INTERNATIONAL MEDICAL UNIVERSITY  (Rank.dunia 6628)

33. HELP UNIVERSITY COLLEGE  (Rank.dunia 6716)

34. TUNKU ABDUL RAHMAN COLLEGE  (Rank.dunia 6795)

35. AL MADINAH INTERNATIONAL UNIVERSITY  (Rank.dunia 6809)

36. UNIVERSITI KUALA LUMPUR  (Rank.dunia 6867)

37. NATIONAL DEFENCE UNIVERSITY OF MALAYSIA  (Rank.dunia 6995)

38. SEGI COLLEGE  (Rank.dunia 7003)

39. UNIVERSITI SULTAN ZAINAL ABIDIN  (Rank.dunia 7027)

40. UNIVERSITI MALAYSIA KELANTAN  (Rank.dunia 7209)

41. LIMKOKWING UNIVERSITY OF CREATIVE TECHNOLOGY  (Rank.dunia 7608)

42. KDU COLLEGE (Rank.dunia 7826)

43. SELANGOR INTERNATIONAL ISLAMIC UNIVERSITY COLLEGE  
     (Rank.dunia 7991)

44. SUNWAY UNIVERSITY COLLEGE  (Rank.dunia 8326)

45. MALAYSIA THEOLOGICAL SEMINARY  (Rank.dunia 8529)

46. MALAYSIA UNIVERSITY OF SCIENCE & TECHNOLOGY  (Rank.dunia 8705)

47. OLYMPIA COLLEGE MALAYSIA  (Rank.dunia 8772)

48. SWINBURNE UNIVERSITY OF TECHNOLOGY SARAWAK CAMPUS  
     (Rank.dunia 8864)

49. MALAYSIAN INSTITUTE OF MANAGEMENT  (Rank.dunia 9345)

50. UNIVERSITY OF MALAYA MEDICAL CENTER & FACULTY OF MEDICINE  
     (Rank.dunia 9479)

51. INSANIAH UNIVERSITY COLLEGE  (Rank.dunia 9541)

52. TAMAN PERTANIAN UNIVERSITY  (Rank.dunia 9879)

53. KUALA LUMPUR INFRASTRUCTURE UNIVERSITY COLLEGE  (Rank.dunia 9897)

54. INTERNATIONAL CENTRE FOR EDUCATION IN ISLAMIC FINANCE  
    (Rank.dunia 9911)
55. MAJLIS PEPERIKSAAN MALAYSIA  (Rank.dunia 10114)

56. CYBERJAYA UNIVERSITY COLLEGE OF MEDICAL SCIENCES  
    (Rank.dunia 10143)

57. DISTED-STAMFORD COLLEGE  (Rank.dunia 10169)

58. BERJAYA UNIVERSITY COLLEGE OF HOSPITALITY  (Rank.dunia 10169)

59. ASIA e UNIVERSITY  (Rank.dunia 10281)

60. KBU INTERNATIONAL COLLEGE  (Rank.dunia 10425)

61. NEW INTI COLLEGE  (Rank.dunia 10831)

62. TATI UNIVERSITY COLLEGE  (Rank.dunia 11254)

63. NILAI INTERNATIONAL COLLEGE  (Rank.dunia 11571)

64. ASIA PACIFIC UNIVERSITY COLLEGE OF TECHNOLOGY & INNOVATION
     (Rank.dunia 11889)
65. AIMST UNIVERSITY  (Rank.dunia 11975)


[Sumber: melayukini.net ]


Pada adik2 yang dah tamat SPM, STPM.. Bolehla rujuk senarai universiti terbaik di Malaysia ni untuk sambung pengajian.. Good luck!!


Friday, December 23, 2011

Sale di ARIANI!!


Assalamualaikum..

Petang tadi, yana dengan incik suami telah menyerbu Ariani Seksyen 7 Shah Alam.. hehe.. Semuanya disebabkan SALE besar-besaran yang Ariani buat. Semua tudung di butik Ariani separuh harga je. Dari yang semurah-murahnya hingga semahal-mahal tudung.. Semua separuh harga je.. Wahhh.. Jarang diaorang buat SALE macam ni..






Masa yana dapat tau, telah mengajak incik suami pegi dengan segera sebelum yang cantik2 semua disambar orang. SALE ni 8 hari je tau.. 22hb hingga 29hb je.. Itupun, hari kedua pegi, tudung polka dot baru yang Wardina pakai tu, yg memang yana nak sangat2 tinggal 2 jenis je.. Itu pun yg colour suram2. Yang cantik2 dah habis.. Sedihnyeee.. Esok nak g cari dekat KL atau Bangi pula sampai dapattt!! huhu..




Jom, jom.... Cepattt.. :)


Jeng jeng jeng..




Ini je hasil hampir setengah jam di butik Ariani.. huhu
Pilih punya pilih.. Tapi tetap frust sebab
polka dot tu dah habiss.. 





Semua lubang dah full..
Ermm.. ramai tanya kenapa Ariani..
Ariani kan mahal.. Jangan la beli masa biasa..
Yana suka pegi masa SALE je.. Ariani ni sepanjang
masa SALE.. Yg SALE besar-besaran kadang2 je..
Masa tu la korang nak borong pun.. huhu..

Adik yana pun dah jadi peminat Ariani sejak raya hari tu..
Tudung Ariani sangat selesa dan sejuk dipakai.
Awning dia yana ter-renyuk dalam beg pun still maintain je.



Ok, Selamat shopping!! :)

Syukur Ya ALLAH


Assalamualaikum..

Bulan ni yana dah 3 bulan!! Alhamdulillah.. Tempoh bed rest dah habis. Segala morning sickness pun dah makin kurang. Malah makin cergas je rasa.. dan.... berat pun makin naik sikit.. adehhh..


Last scan dengan Dr. Hamid Arshat yana dah nampak baby yana yang dah makin besar saiznya, yang dah ada kaki tangan walaupun belum sempurna terbentuk. Masa scan tu baby siap golek2 lagi. Aktifnya anak mama ni.. Alhamdulillah.. Hanya Allah je tau macam mana rasa syukurnya yana dan suami masa tu. Terharu sangat tengok buah hati kitaorang ni.. Pregnant yang dulu yana tak sempat tengok semua keadaan ni.. 






Semoga kali ni semuanya selamat dan dipermudahkan olehNya. Ameen.. Semoga zuriat ini adalah rezeki yana dan suami setelah hampir tiga tahun menanti. Doakan yana ye.. We LOVE u sooo much our little baby!! Semoga anak mama & papa ni menjadi anak yg sihat walafiat, soleh solehah, beriman dan berlimu.. ameen..


Sunday, December 18, 2011


Assalamualaikum..

Yana bukanlah seorang yg addict dengan segala gadget bagai ni.. huhu.. Orang beratur untuk Iphone yana heran juga.. huhu.. Incik suami pernah tanya nak ke? yana kata tak nak.. haha.. Tak kisah nak pakai phone zaman batu pun di zaman apple ni.. Janji boleh call, sms, mms pun jadila.. Si Legend ni pun incik suami yg bagi. Nak harap yana minta, tak kan la.. Tapiiii.......... segalanya berubah bila terpandang Samsung Galaxy Note.. Tengok Iphone pun tak rasa apa lagi.. Entahla kenapa.. Nakkkkkkk


Sangat besar (yana memang suka phone skrin besar2, puas!!) hehe, sangat cun habis, sangat segala2nya.. hehe..















ps: sudah hint2 pd incik suami.. hehe..

Tuesday, November 22, 2011

T.E.N.S.I.O.N


Assalamualaikum..

Yana dok gerammm sangat nih..huhu.. adoi..tak mo marah2.. huhu. Tak tau nak luah kat sapa, incik suami kat ofis lg.. So, kanvas blog ni la jadi mangsa..hehe..


Kadang2 manusia ni, bila kita dah bagi kemudahan, kesenangan tak reti nak guna elok2 kan. Mentang2 la sekarang yana ni tak boleh bergerak sangat, sekaligus kereta kesayangan yana tu pun sama jarang bergerak la. Adala yg nak pinjam untuk kegunaan nak amik exam la sbb dewan exam jauh. Kita pun pikir la kesian.. Ok, amikla.. Jaga baik2.


Tapi, sabar je la bila pinjam melaram ke sana sini (bukan dekat ok), siap bawa anak dara orang sampai meletup tayar keta yana weekend baru2 ni.. Adussss... Itupun yana tau dari fb dia.. Guna untuk pegi exam ke apa. Tak study ke nak exam hari2 keluar jalan2 siap bawa kereta masuk hutan lagi.. Adusss.. sabar yana sabar.. cmne nak buat ye? korang ada idea? yana ni jenis tak reti nak tegur sgt. Kalau family sendiri boleh la tegur.. Karang kecik ati pula.. Tapi hati sendiri dah sakit cmne??


Walaupun kereta yang bukanlah Porsche Cayenne mahupun Bentley tapi yana sangat sayang sebab ia hadiah dari encik suami sempena perkahwinan kami dulu. Sapa tak sayang kereta, dapat free lagila sayang.. Yana bagi pinjam sbb kesian kan orang tu. Tapi geramkan bila salah guna kemudahan yang diberi.. Seminggu lagi baru dapat kereta yana balik.. Semoga selamat la semuanya..huhu. haihh.. tension2, mula la dari ikhlas jadi tak ikhlas.. ermmmmm..


Okla, mujur petang ni yana dgn incik suami nak balik kampunggg.. Happyla sikit hati ni.. Minggu depan sampai KL, sila hantar kereta saya balik ye..



Thursday, November 17, 2011


Assalamualaikum..

Hampir dua minggu tak update blog.. Malas nak mengadap sangat si ipad ni. Sekarang ni tengok benda2 ni lama2 pun dah sakit kepala.. huhu..






Sekarang ni musim kahwin kan.. Ramai kawan2 yana yang hantar jemputan ke kenduri diaorang. Kalau di sebelah utara dan pantai timur, sepuluh jari yana susun mohon maaf tak boleh menghadirkan diri ke majlis korang. Dengan keadaan yana sekarang yang kena bergerak sikit2 je, yana tak boleh nak pegi sebab agak jauh. InsyaAllah bila baby yana dah kuat, yana akan balik Penang dan melawat semua pengantin baru ni sekaligus bagi hadiah kahwin.. hehe..


Yana dah 9 minggu sekarang. Alhamdulillah. Tak sabar tunggu masuk minggu ke 12, boleh balik kampung!!! Sangat rindu family di kampung!! Sangat rindu ejan dan ea!! Tesis pun kena pulun balik nanti setelah lama berehat.. huhu..


Okla, Tahniah dan Selamat Pengantin baru pada cik Nabs dan syeikh, Shuna dan suami, Tikah dan suami.. Semoga rumah tangga kalian bahagia hingga ke pintu syurga.. ameen.. Cepat2 dapat baby ye.. hihi.. Oh ya, family yana pun baru dapat cicit sulung yang pertama. Tahniah abg nini & wiyah. Nanti yana pula bagi kawan dekat baby auni tahun depan ye.. insyaAllah.. :)



Sunday, November 6, 2011

Eid UL Adha Mubarak





Salam Aidiladha kepada semua umat Islam.. Raya aidiladha tahun ni memang satu pengorbanan untuk yana dan suami. Sebabnya kami beraya berdua je di KL yang sunyi ni.. huhu. Rindu pada mak, mertua, atuk nenek, adik2 di kampung.. Semalam call mak pun dah rasa sebak je. huhu. Tapi demi my little baby ni, yana rela berkorban tak balik beraya. huhu. 


Minggu lepas yana ada bleeding sikit. Paniknya hanya Allah je yang tau. Mula la trauma dulu2 datang balik. Terus encik suami bawa yana ke Hosp Pantai Bangsar, yana masuk ER dan malam tu juga yana dapat injection. Alhamdulillah bleeding takde dah lepas tu. Esoknya, terus bergegas ke klinik Dr.Hamid Arshat dan Alhamdulillah bila dr scan nampak baby baik sangat dalam tu, malahan dah ada heart beat!!! Ya Allah terima kasih Ya Allah. 1st time yana tengok heart beat baby yana.. Sebelum2 ni tak sempat baby ada heart beat dia dah pegi.. Semoga semuanya selamat kali ni. Tapi dr pesan ancaman tu tetap ada, jadi yana kena extra care selama 3 bulan. Tak boleh travel jauh2, tak boleh naik flight, tak boleh jalan2 shopping (yg ni paling payah nak buat..huhu), tak boleh balik raya sbb kampung kitaorang jauh... huhuhu.. Takpela, pengorbanan demi baby.. Doakan yana ye.. 


Ok, Salam Aidiladha dari yana dan suami.


“Tiada amal anak Adam yang lebih disukai Allah pada hari Aidiladha melainkan ibadat korban. Sesungguhnya binatang yang dikorbankan itu akan datang pada hari kiamat lengkap dengan tanduk, bulu dan kukunya. Sesungguhnya ibadat korban ini diredhai Allah sebelum darah binatang itu jatuh ke bumi. Maka hendaklah kamu berasa lapang dada dan reda akan ibadat korban yang kamu lakukan.”   [H.R At-Tirmizi]


Thursday, November 3, 2011



~ALHAMDULILLAH..~
TERIMA KASIH YA ALLAH.


“…Barangsiapa yang bertakwa kepada Allah, nescaya Dia akan membukakan jalan keluar baginya, Dan diberikannya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangkanya. Dan barangsiapa yang bertawakkal kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkan keperluannya. Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan (yang dikehendaki) Nya. Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu. "    [Surah At-Talaq :2-3]



Monday, October 31, 2011


Assalamualaikum..

Lamanya yana tak update blog nih.. hehe.. Tak tau nak tulis apa.. Ni pun takde idea juga. Seminggu ni macam2nye jadi.. huhu.. Yana baru rasa apa itu morning sickness, masa dua kali pregnant dulu takde langsung rasa tu. Tapi bagus juga bila ada morning sickness ni sebab ia menunjukkan hormon pregnant kita tinggi dan insyaAllah kandungan akan kuat. Tapi morning sickness yang yana rasa masih dalam kategori sederhana lagi..






Cumanya masa loya2 ni yana demam la pula dan masa ni juga gastrik tu datang balik.. huhu. Macam2 dugaan untuk bergelar seorang ibu kan. Sebab tu la banyak pahala yang seorang bakal ibu tu dapat sepanjang mengandungkan zuriat dari suaminya.. 


Macam mana ye nak hilangkan loya2 ni? Yana takde lagi pengalaman macam ni walau ini kali ketiga pregnant..huhu.. Kena makan benda masam2 ke?


Next week pula yana kena check up dan minggu2 macam ni la yang paling yana risaukan. Harapnya kandungan kali ni normal dan tak berulang benda yang sama lagi. Tolong doakan yana ye. Semoga selamat kandungan kali ni.. ameenn..



Sunday, October 23, 2011

Lunch hari ini..


Assalamualaikum..

Alhamdulillah segala kerisauan yana dah hilang.. hehe.. Sekarang perlu terus menjaga my little baby dengan lebih baik dan terus berdoa pada Allah semoga dipermudahkan segalanya kali ini..


So, setelah seminggu lebih yana bed rest hari ni tiba2 rasa nak sangat masak untuk incik suami.. Kesian suami yana seminggu ni dia yang kena masak untuk yana dan makan di luar.. Sekarang dah ok sikit, bolehla yana pegang semula senduk dan kuali..hehe.. Tapi, ni pun buat kerja dengan sangatla slow. 4.30 pm baru siap masak.. huhuhu..


Ni la hasilnya setelah lama tak masak..



Nasi Tomato.. Guna buah tomato
fresh.. Tak guna tomato puree.
Tapi kali ni nasi tomato yana simple sangat..huhu
Biasala tak boleh berdiri lama2 masak..





Menu wajib dengan nasi tomato..
Ayam masak merah..

Ayam ni incik suami yg proseskan.
Yana masak je..





Daging masak hitam..



Dan..





Jelatah timun..


Ok, jemput makan..

Tuesday, October 18, 2011


Assalamualaikum


Yana kebuntuan idea nak menulis sekarang ni.. hehe.. Dalam mood 'cuba utk bertenang tapi gelisah' macam mana tu?? huhu.. Jumaat ni scan untuk tengok keadaan my little baby.. Rasa macam nak cepatkan je masa ke Jumaat. On the same time rasa nak stopkan masa pun ada sebab takut.. huhu. 


Yana tak nafikan memang dah ada sikit trauma selepas dua kali miscarriage.. Pengalaman yang kalau boleh janganlah berulang lagi.. Tapi, naluri seorang perempuan trauma macam mana pun tetap inginkan zuriat sendiri. Sebab tu la sekarang ni yana happy sebab preggy balik tapi tetap cemas. Selagi tak masuk 2nd trimester selagi tu la akan rasa macam ni. Mujur ada incik suami yg tak putus2 bg support pada yana supaya tak risau2. 


Yana cuba pesan pada diri jangan terbang terlalu tinggi, kelak jatuh akan parah. Tapi yana tak akan putus asa untuk memohon hanya padaNya. Serik macam mana pun, sakit macam mana pun yana tak akan pernah putus asa. Sebab yana yakin, suatu hari nanti akan lahir juga permata hati yang dah lama kami nantikan.


Sekarang ni yana banyak amalkan zikir untuk tenangkan hati dan berserah hanya pada Allah semoga dipermudahkan kandungan kali ini. Semoga rezeki memihak kepada kami kali ini. Semoga yana dapat merasai nikmat menjadi seorang ibu nanti.
Ameenn.. Doakan kami ye..




Friday, October 14, 2011

My 1st consultation with gynae


Assalamualaikum..


Hari ni 1st day consultation yana dengan gynae iaitu Dato' Dr.Hamid Arshat di klinik beliau di Bukit Damansara. Dah dekat setahun tak jumpa.. Yana ni dah jumpa banyak gynae dari Ipoh ke Penang sekarang ke KL pula.. huhu.. Happy tapi cemas sebab yana kan pernah ada bad history.. Harapnya, rezeki memihak pada kami kali ini.. ameen..


Tapi tadi scan tak nampak apa2 sebab masih terlalu awal walaupun rahim dah nampak penebalannya. 4@5wk memang tak nampak lagi ke?? Next week doc suruh datang lagi untuk scan. Harapnya nampak la little baby tu. Shy2 pula dia nak menunjukkan diri. huhu.. Risau kalau masih belum nampak sebab takut ia berada di tempat yg tidak sepatutnya..Janganla!!




Kalau nak tau tentang kliniknya di sini
Banyak info tentang hal wanita yang kita 
boleh belajar di web beliau..




Awal2 yana dah dapat banyak ubat. Duphaston
antara yang penting utk yang rahim lemah macam yana ni..
Habbatuss Sauda pun doc bagi juga..



~ My dear frenz, please pray for me and my little baby ya.. Semoga semuanya berjalan lancar dan dipermudahkan. Ameenn...


Thursday, October 13, 2011


Assalamualaikum..





Apa maksudnye ye??

~Ini bukan gmbr UPT yana..
Dah cuba ambil gambar, tapi camera yana
tak sensitif pada line yg agak blur tu.. So, ini
yana Google dan hampir sama dengan UPT yana..


Masih belum jumpa doktor sebab masih terlalu awal..
Tapi, tangan  ni gatal mencuba kuiz di sini..


Result kuiz: 


You answered 5 items out of 12 Yes.

Your score is 42%. You might be pregnant,
wait awhile and retest if your period doesn't start. 

Yana tak nak terlalu teruja dan berharap sebab takut kecewa lagi..
Tapi tidak akan putus asa untuk terus memohon padaNya..
Doakan yana ye..


Sunday, October 9, 2011

Dermalogica..


Assalamualaikum..

Sangat best nak bercerita pasal topik ni.. hehe.. Yana sangat addict dengan skin care.. Dan baru2 ni, scrub yana dah habis.. Rasa macam nak try produk lain pula. So, yana pun google dan baca forum.. Ramai yang mengatakan Dermalogica Daily Microfoliant adalah the best!! Malah produk ni pernah dapat award tau.. Yana dah pernah cuba sekali dulu sebab mak yana memang pakai brand ni. Memang sangat best!! 


Oleh itu, tanpa berlengah bila perut dah ok sikit.. Yana pun ajakla encik suami keluar untuk membelinya...




Mula2 beautician yg sangat cantik itu buat Face Mapping
pada yana untuk tengok jenis kulit. Dan dia kata
kulit yana kategori sihat tapi agak nipis sbb ada 
penggunaan produk yang agak berat..huhu..






Sangat teruja bila tahu pakej ni disertakan
dengan free gifts yg agak besar.. 
Memang pueh hati lerr...






Yang botol besar tu la Dermalogica Daily Microfoliant..
Disertakan dengan dua free gift yg besar juga.. iaitu Special Cleansing gel 
dan Active Moist.. Memang berbaloi dengan harga RM228 satu set..






Ini yana Goggle je.. Cara nak pakai Daily Microfoliant tu..
Dia macam bedak powder je.. Sangat smooth bila pakai
dan lepas tu rasa skin pun sangat smooth dan putihhh!!






Ni semua yang yana dapat. Beli satu dapat berderet!!
Yang lain tu adalah Multiactive Toner, Skin Hydrating Masque 
dan Tri-Active Cleanse..



Yana dah agak terpengaruh dengan produk ni terutama bila tengok
kesannya pada mak yana sendiri.. Kulit mak semakin cantikkk!! 
Tadi pun bila dah tanya pakej rasanya sangat berbaloi, tapi
perlu habiskan sessi yang masih ada dengan S-------- .. hehe.. 
Kalau tak rugila.. Siapa yang suka skincare ni, pegi cepat
beli scrub yang sangat bagus sementara ada promosi ni..





Assalamualaikum..

Dua, tiga hari ni perut yana buat hal betul.. Ingatkan sakit apa la..Rupa2nya yana kena gastrik.. Yana tak pernah lagi kena gastrik tau.. Baru tau macam mana rasa sakitnya.. huhu.. Semalam saja dekat 5 kali muntah-muntah. Tak boleh makan apa2 pun. Pagi ni baru rasa kurang sikit sakitnya. Harap2 cepatlah sembuh wahai perutku.. 


Pagi ni pun kecian encik suami kena buatkan breakfast. TQ yang2.. :) Suami yana tak berani nak beli nasi lemak or roti canai untuk yana sebab takut perut tak boleh terima lagi.. Yana sedang tidur encik suami kejutkan breakfast atas katil.. Wahhh..specialnya layanan bila sakit.. hehehe.. Kalau hari2 macam ni boleh tak???? hehehehe..



Suami yana buatkan sandwich telur..



Siap letak tomato dan timun.. Comel je rse.. hehehe..


TQ cyg.. :)
Okla, tak larat nak tulis panjang2..



Sunday, October 2, 2011

Hari minggu...


Assalamualaikum..

Semalam dah seharian di luar, hari ni yana dan incik suami duduk rumah je.. Lepas subuh kitaorang pegi jogging dan breakfast. Balik sambung tido sampai 12pm.. huhu.. Lepas tu kemas rumah sama2, lepak2 depan tv sama2, main PSP sama2, jemaah sama2 dan main masak2 sama2.. huhu.. Bestnyee kalau weekend.. Boleh tak kalau hari2 macam ni tapi duit tetap masyuk.. hahaha.. [melampau sungguh la kan.. kalau jadi tauke balak takpela juga..huhu]


Sebenarnya takde idea nak menulis. Nak tulis paper lagiiiiiiilaaaaaaa kekurangan idea sekarang ni.. Oleh itu, layan je gambar ni..huhu




Ni la hasil main masak2 kitaorang..
> Pucuk ubi masak tempoyak, sambal tumis kerang + petai,
ikan goreng dan tempe goreng madu..

Suami yana tolong proses kerang, potong2 bawang, celur dan potongkan
pucuk ubi.. Yana masakkan. Simple je untuk 2 orang makan..
Jemput makan [walaupun sebenarnya dah masuk perut].. hehe



Friday, September 30, 2011


Seminggu ni tak sabar tunggu weekend sebab nak tengok The Secret Life of Nora 3pm ni @ Istana Budaya.. Sape yg tengok cite Nora Zain masa Seniwati Saadiah berlakon dulu, mesti teruja nak tengok teater ni pula.. TQ incik suami yg dah booking tiket.. Saya sangatttt suka weekend!! Jom pegi tengok..








Thursday, September 29, 2011

Jalan2 bawah lampu


Assalamualaikum..

Weekend lepas, yana dan incik suami kuar dating di malam hari ke i-City.. hehe.. Feeling syahdu je berjalan berdua di bawah limpahan cahaya.. hehe.. [yg tak kahwin lagi tak boleh tau kuar dating malam2, siang2 pun tak boleh..] 

Dah kata duduk di Shah Alam.. takkan tak pergi melihat keindahan i-City kan.. Setelah hampir dua bulan kitaorang pindah sini, barulah berkesempatan nak pegi.. Tapi, menyesalnya pergi malam minggu sebab penuh dengan lautan manusia.. Nak naik itu ini, nak masuk itu ini semua tak boleh sebab beratur panjangggg... Takpela, kitaorang duduk dekat je, lain kali boleh pegi lagi sana..





























Ok la, tak tau nak tulis apa.. Just upload gambar je.. hehe..


Wednesday, September 28, 2011

Kasihnya ibu berkorban nyawa


Assalamualaikum..

Jom baca satu kisah yg yana dapat di FB.. Tak tahulah sama ada kisah benar ataupun tidak.. Apa pun, kisah ini boleh dijadikan ikhtibar betapa besarnya kasih sayang dan pengorbanan seorang ibu pada anaknya..




Ini adalah kisah benar tentang pengorbanan seorang ibu ketika gempa bumi melanda Jepun. Ketika gempa bumi telah reda, sewaktu pasukan penyelamat tiba di sebuah rumah yang telah musnah milik seorang wanita muda, mereka terlihat sekujur badan dicelah-celah runtuhan tersebut. Kedudukan bentuk badannya agak pelik seolah-olah dia sedang melutut (seperti orang yg sedang bersembahyang/berdoa), dengan badannye menunduk ke hadapan dan kedua-dua tangannya seperti diampu sesuatu objek. Runtuhan rumah tersebut telah terkena pada bahagian belakang dan kepalanya.
Ketua pasukan penyelamat dengan bersungguh-sungguh cuba untuk mencapai wanita tersebut melalui celahan runtuhan tersebut dengan harapan wanita tersebut masih hidup. Namun begitu, keadaan badan wanita tersebut yg sejuk dan kaku menunjukkan yang dia sudah tiada lagi. Pasukan penyelamat lantas terus meninggalkan rumah wanita tersebut.

Tiba-tiba, ketua pasukan penyelamat merasakan seperti ade sesuatu yang tidak kena, lalu berpatah balik ke rumah tersebut. Dia telah berlutut sekali lagi dan cuba mncapai sedaya upayanya dicelah runtuhan untuk mencapai sedikit ruang kosong di bawah mayat wanita tersebut. Tiba-tiba, dia menjerit, “ada bayi, ada bayi disini!!” Lantas seluruh pasukan penyelamat bekerjasama mengalihakn sisa runtuhan disekeliling mayat wanita tersebut. Ape yang mereka lihat ada seorang bayi lelaki yang berusia 3bulan yang berbalut deangan selimut di dalam pelukan wanita tersebut. Ternyata wanita tersebut telah terkorban ketika melindungi bayinya. Ketika gempa bumi berlaku, dia telah menggunakan tubuhnya sebagai perisai pelindung bagi bayinya. Bayi tersebut masih nyenyak tidur ketika ketua pasukan penyelamat mengangkatnya keluar dari celah runtuhan.

Doktor dengan pantas memeriksa keadaan bayi lelaki tersebut dan ketika doctor membuka balutan selimut bayi itu, dia terjumpa sebuah telefon bimbit dan terpampang di skrin telefon tersebut sepotong pesanan bertaip “SEKIRANYA KAMU SELAMAT, INGATLAH BAHAWA IBU MENYAYANGIMU..” Pesanan ini telah dibaca oleh semua orang yang berada di situ, dan mereka semua menangis dan tersentuh.

“SEKIRANYA KAMU SELAMAT, INGATLAH BAHAWA IBU MENYAYANGIMU..”Begitu besarnya kasih sayang seorang Ibu...!!
Jangan lupa untuk berkongsi kisah ini ye sahabat2...

By: Dominique Padua Balaba

Diterjemah : FittoFitt


~ Sedihnyee baca kisah ni.. Hargai dan sayangilah ibu anda kerana betapa besar pengorbanan mereka sejak kita dilahirkan hinggalah sekarang.. Berbaktilah pada mereka hingga hujung nyawa mereka.. We love you mak..

For my little babies.. walaupun ibu tak dapat menjaga kamu, Allah menjaga kamu dengan lebih baik dan syurgalah tempat kamu.. semoga kita bertemu semula suatu hari nanti.. ;(