Followers

Syahir - Emy Anniversary :)

My Lil Pumpkin..

Breastfeeding Milestones..

Lilypie Breastfeeding tickers

Tuesday, May 31, 2011

Our 2nd wedding anniversary


Assalamualaikum..




2 Years and i look forward to many many more!! insyaAllah..



Alhamdulillah syukur padaMu ya Allah kerana masih lagi diberi kesempatan untuk kami menyambut ulangtahun perkahwinan yang kedua pada 31 Mei 2011. Sedar tak sedar, sudah masuk tahun kedua menjadi isteri pada suami tercinta.. Segala suka dan duka kami harungi bersama dengan penuh rasa kasih dan sayang.


Pada suami tercinta, kamulah anugerah teristimewa kurniaan Allah dalam hidup yana.. Alhamdulillah. Terima kasih kerana membimbing yana, menyayangi yana, menjaga yana dengan penuh kasih sayang, sabar dengan segala kerenah yana, cuba penuhi segala kemahuan dan macam2 lagi. Tak tertulis setiap apa yang telah syg laksanakan.. Terima kasih syg.. InsyaAllah, yana akan sentiasa berusaha menjadi isteri solehah dan terbaik untuk syg..


Yana masih ingat enam tahun yang lalu masa mula2 mengenali suami tercinta.. Kita hanyalah seorang sahabat.. Tak sangka rupanya, inilah jodoh yang tertulis untuk kita.. Syukur sangat2.. Walaupun sekarang kita masih berdua, tapi kita berjaya mengharungi segalanya dengan penuh kesyukuran dan kebahagiaan. Yana tak pernah rasa sunyi bila sentiasa di samping syg.. Syg sentiasa berusaha agar diri ini sentiasa gembira. Terima kasih sgt2 syg.. Semoga redha dan kesabaran kita akan mendapat ganjaran dariNya.. insyaAllah..




31/Mei/2009



~Semoga rumah tangga kita akan kekal hingga ke syurga..
~Semoga rumah tangga kita sentiasa dalam rahmat Ilahi..
~Semoga cinta dan kasih sayang kita berkekalan selamanya..
~Semoga rumah tangga kita sentiasa dimurahkan rezeki dariNya..
~Semoga kita bakal dikurniakan zuriat yg soleh solehah..
      AMEEN.. INSYAALLAH..






~hingga ke akhirnya, cinta yana untuk syg sorg saja.. insyaAllah..
(macam pernah dengar je dialog ni.. tapi di mana ya? hehehe)



To my loving hubby..
THANK YOU for loving me & taking care of me..
I LOVE YOU SOOOO MUCH!!



Sunday, May 29, 2011

Mode: HAPPY!! Dah tak sedih2 lagi..


Assalamualaikum..


Dah 2.30am yana tak tido lagi ke? Sekarang sedang menemani encik suami tengok bola.. Barcelona vs MU sanggup encik suami menahan mengantuk.. hehe.. Tapi yana dah tido dari 9pm td.. Sebab tu tak ngantuk sangat.. hehe..


Khamis malam yana dengan my sayang balik kampung.. Kitaorang nak celebrate birthday mak yana.. Cuma lewat sehari sebab kitaorang balik 26hb, birthday mak 25hb.. Maaf mak, lewat sehari sebab keje.. huhu.. Kitaorang celebrate kecil2an je.. Ni pun mak tak tau sebab sengaja nak surprise kan mak.. hehe.. 




Kitaorang beli kek di Damiral Grill.. Sedap!!
Sesekali tukar selera, kalau tak asyik beli di bakery tu je..


HAPPY BIRTHDAY MAK!!
MAY ALLAH BLESS YOU ALWAYS..
WE LOVE YOU SOOOO MUCH!!!




Jumaat esoknya, lepas encik suami solat Jumaat, kitaorang ke island dengan tujuan nak cari pengganti rabbit yg dah di curi.. Sob sob... sedih tak habis lagi.. huhu.. Encik suami cuba memujuk untuk mengubati hati yg lara ni dengan nak hadiahkan rabbit yg baru.. TQ sayang..




Inilah rabbit yg yana pilih..
Cute tak? cute sgttt kan.. hehe..
Namanya Miki..




Miki sangat manja dan baik. 
Takde lari jauh2 dan sangat kuat makan.. hehehe..



Dah lama2, nampak kesian pula denkat Miki sebab sorang2.. eh sekor2 tak berkawan.. Kita manusia pun nak berkawan dan berpasangan kan.. So, encik suami nak beli sekor lagi.. Wahh.. seronokla yana.. hehehe..




Inilah yg dipilih oleh yana.. Cute tak? hehe..
Namanya Miko.. Sempena nama rabbit
kesayanngan yana yg dah di curi.. 
Tapi Miko ni agak pendiam.. huhu..




Inilah rabbit baru yana..
Miko dan Miki.. Kali ni nak
bela dua ekor je.. Tak nak
dah banyak2.. Nanti hilang pula..



Dah puas hati dapat rabbit baru, masa untuk mengisi perut sendiri pula.. Kitaorang pun pergi ke tempat favourite encik suami di Gurney Plaza.. Mana lagi kalau bukan di Seoul Garden..



Yummy yummy..




Pastu kitaorang singgah 1st Avenue sebab kawan yana gtau Coach ada SALE!! Tak leh dengar betul perkataan itu.. huhu.. Tapi, bila dah ada sana.. Takde yg berkenan pula.. Last2 terbeli benda lain.. 




My PSP!! Nape? tak boleh ke kalau suka main game? 
Sekarang zaman moden la.. hehehe..



Okla, itu aktiviti untuk weekend ni.. Mata dah berat, sudah mau tido walaupun teman encik suami tengok bola.. huhu.. BUENO NOR CHES.. 


Thursday, May 26, 2011

You will be missed :(


Assalamuallaikum..


Pagi ni, masa yana buka langsir.. Yana terkejut bila tengok di luar laman rumah tak ada sangkar rabbit.. Yana panggil encik suami, sbb fikir mungkin dia alihkan.. Encik suami kata tak dan kitaorang keluar tengok, memang betul sangkar dan tiga ekor rabbit yana dah tak de.. Bekas najis pula, kami jumpa di luar pagar rumah.. Rabbit2 yana dah kena curi!!


Nangis terus yana.. Walaupun tu hanyalah binatang, tapi yana dah sayang dan yana dah jaga dengan sangat baik sekali.. Miko yana dah jaga dari baby sampai dah besar sikit.. Diaorang pun manja sangat dengan yana. Kalau nampak yana je, cergas je diaorang.. Yana baru buka pintu rumah pun diaorang dah standby tunggu. Encik suami sampai buat playpan untuk rabbit nak main2.. Sdihnyeeeeeeeeee....


Pada yg curi tu, maaflah.. dunia akhirat yana tak halalkan.. Kalau korang jual, duit tu memang duit haram.. Pelikkan manusia, binatang pun nak dicuri.. Zaman sekarang org dah tak takut makan duit haram!! 


Namun yana redha, dan berharap pumpkin, labu dan miko tak dianiaya dan di jaga dengan baik.. 




Dalam kenangan ~ Pumpkin, labu dan miko.. :(

Paling yana sayang miko sebab dia kecik lg.. Rabbit kecik2 ni
kalau tak di jaga dia susah nak survive.. Semoga mereka
di jaga dengan baik... uwaaaaa.. nak nangis :'(


Tuesday, May 24, 2011

Preloved item to let go..


Yana nak let go beberapa barang yg yana dah tak guna..
Dari yana simpan, tapi tak guna..
membazir je kan.. Baik let go kan je..



For delivery, PLEASE INCLUDE RM5

Serious buyers only!!
I don't deal FAKEs, so buy with confidence!
If you are interested, email me at emykyairi@gmail.com
Please leave any comments, inquiries via comments box or email..

TQ!!

_________________________________________________




SK11 FACIAL TREATMENT ESSENCE 75ml

Original Price: RM170
Grab it for only RM 80 
SOLD

Reasons yana let go skincare SK11 sebab yana dah bertukar
ke produk Sothys. Tak nak campur2 produk..





 80% left out of 75ml


Containing more than 90% Pitera®, this much loved 
miracle water is a must-have for healthy, radiant skin. 
It helps maintain the skin's natural renewal cycle 
to its optimum condition to allow skin nourishment.
It also works to balance the skin's pH and sebum secretion, 
so oily and dry areas are properly moisturised.




ORIGINAL from JAPAN





SK11 FACIAL LIFT EMULSION 100g

Original Price: RM295
Grab it for only RM130



 50% left out of 75ml


Facial Lift Emulsion is nutritious for your skin. 
With a unique blend of Pitera and Collagen Care Formula, 
it regulates the overactive collagen-network which means 
each time you smile (or frown), Facial Lift Emulsion will be 
working hard to keep any 'expression lines' 
from turning into nasty wrinkles.
 
 SK-II Facial Lift Emulsion is designed toimprove 
surface texture by regulating skin's natural 
collagen metabolism in 3 distinct ways: 


- Stablise the overative enzyme that destroys collagen;
- Activate the skin's natural production of 'healthy' collagen;
- Strengthen the connection of skin's collagen network;
For all skin type (except oily or acne-prone skin)




ORIGINAL from JAPAN..





KRYOLAN FIXIER SPRAY 400ml

Original Price: RM176
Grab it for only: RM100
SOLD


Reasons nak let go Kryolan Fixier Spray sebab yana
bukanlah seorang yang suka make up. So, jarang sangat
guna, better let go je.. Pada yg suka make up,
wajib ada benda ni.. :)




       KRYOLAN Fixier Spray is a special cosmetic preparation 
       for application over makeup. It creates an invisible 
      protective film, which prolongs the life of the makeup 
       and its effects.

        KRYOLAN Fixier Spray is applied thinly and evenly and 
          allowed to dry. The protected makeup is then smudge and 
          rub-proof, and withstands even excessively harsh effects 
         and exposure. Setting Spray makes any makeup resistant to 
        cold water and considerably delays the deterioration 
       of makeup on the skin as a result of perspiration.
         Setting Spray contains alcohol and should not be 
      applied near eyes or mucous membranes.

        Setting Spray can be easily removed with soap and warm water.





ORIGINAL from German.


Susah nak dapat di Malaysia..
Yana beli dari pengedar sah Kryolan di Malaysia.
Masa nak beli pun, ada 5 botol je..
So, tunggu apa lagi.. Grab it now!!




 20% left out of 400ml





ORIGINAL CROCS FARRAH GOLD OYSTER

Yana betul2 tak ingat price asal..
So, just let go for RM100


Reasons yana nak let go Crocs Wedges
sebab longgar.. Masa beli di butik Crocs Jusco Ipoh
macam muat je. Bila dah pakai jalan laju2, asyik tercabut je..
So, tak boleh pakai dan dengan sedihnya yana nak let go je..









Excellent condition..
Worn once only..






CROCS FARRAH 3.34 inch size 6

Tapak kasut pun bersih je lagi..


HURRY!!!~

2nd good or bad?

All a girl can say ..
You wont believe how much you can save 
if you buy second hand items.. 
this will enable you to enjoy items 
even on your tight budget!!

Friday, May 20, 2011

Lunch part.1


Assallamualaikum..


Macam biasa, Jumaat adalah hari cuti dan weekend ni yana dengan hubby spent time di rumah je sebab encik suami kena pergi site pagi ni.. Kalau tak minggu ni nak balik Penang.. huhu.. 


Macam wife2 lain, masa cuti ni la nak mengemas rumah, masak dan macam2 lagi la.. hehehe..


Ni hasil masakan untuk lunch hari ni..



Jemput makan... hehe..





Kali ni yana buat sup ayam mamak style..
1st time ni encik suami yang berasal
dari Terengganu rasa sup orang Penang..hehe..





Sambal tumis ikan bilis + petai.. 
Ni memang fav encik suami..






Ni menu wajib kitaorang.. ulam-ulaman..






Ni yg special.. Sambal macang..
Bukan senang nak dapat buah macang ni..

Ok, jom makan..






Malam ni layan Nur Kasih The Movie dengan 
my sayang.. encik suami la..hehe..
Kalau tak nak tengok di Gurney.. Tapi atas
tugas encik suami di site,... Tengok di Alor Star 
pun jadilaaa...hehehe..


NEXT: Pirates of Caribbean pula..

Wednesday, May 18, 2011

Cuti di hari Wesak..


Assalamualaikum..


Cuti hari wesak baru2 ni korang buat apa? Yana.. Isnin malam dah balik kampung.. Esok tu ada urusan berkaitan dengan kereta arwah abah..




1 Happy Family.... :)

Kitaorang lunch bawal goreng panas2
di bandar perda.. Tuan blog tiada dalam
gambar sbb jadi photographer.. hehe..




SEBELUM BALIK....

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
V




PRETZEL yang di idamkan!!!






Yummy..yummy!!!
Lama sangat tak makan pretzel ni..
SEDAP!!!



Monday, May 16, 2011

Selamat Hari Guru!!!


Assalamualaikum..







SELAMAT HARI GURU

Untuk semua guru2 di Malaysia terutama
kepada my PIL.. ma dan abah..  semoga terus
menjadi warga pendidik yang hebat dan sentiasa
dalam redha Ilahi.. Sesungguhnya tugas seorang
pendidik itu adalah sangat mulia. 

SELAMAT HARI GURU juga kepada
cikgu2 dari sekolah rendah sehingga ke
pensyarah di universiti.. Jasamu akan 
ku kenang hingga akhir hayat.. 

Terima kasih atas segalanya
dan semoga sentiasa dalam
rahmat Ilahi.. ameen..


Sunday, May 15, 2011

Craving for Pretzels!!


Assalamualaikum..


Take 5 masa lunch time.. Tiba2 rasa nak makan pretzel.. Tiba2 teringat sangat2 dekat pretzel Auntie anne's... Nak sangatttt!!! Tapi... di Kedah ni takde.. Masa zaman USM dulu, asal pegi QB je, mesti yana dengan roomate beli pretzel ni.. Sedapp woo.. Masa di Perak pula, asal pegi Jusco Ipoh.. Wajib beli pretzel ni..



Source: Mr. Google
Nak!!!!!!! Selasa ni cuti kan.. nak ajak encik suami balik penang.. hehe.. 



Source: Mr.Google..

Pretzel chocolate sticks ni fav yana..
Kadang2 merebut dengan encik suami
sebab yana jadi kedekut bila dapat 
pretzel ni.. hehehe..





Source: Mr.Google

Auntie anne's pretzel with cinnamon sugar
ni fav encik suami.. Yana tak minat sangat yang ni..


Kalau tak dapat hari Selasa, boleh beli weekend ni
sebab memang dah plan dengan encik suami nak tengok 
Nur Kasih The Movie di Gurney Plaza.. 
Lupa lak.. dekat Gurney pun ada 
Auntie anne's ni..

Saturday, May 14, 2011

Dinner 4th part: Nasi Ayam


Assalamualaikum..

Hari minggu macam ni, mood rajin datang menjengah.. Yana pun dah baik demam, cuma batuk je masih tak hilang2.. So, di hari minggu ni, rasa macam nak makan nasi ayam pula.. Tapi..... tak pandai sangat nak masak nasi ayam.. Dah boring makan nasi ayam kedai.. Nak belajar buat sendiri pula.. Ermm.. apa lagi, cari di cik google la.. Yana suka cuba resepi2 dari Mat Gebu. Macam2 resepi ada..


Tengok bahan2 untuk nasi ayam semua ada kecuali daun salad.. Takpe, satu ingredient je yang takde, tak menjejas apa pun.. Kitaorang malas nak keluar hanya untuk beli tu je..hehe..




Ni lah hasilnya pertama kali masak nasi ayam..
Mujur jadi juga.. Hubby kata sedap!! yeayy!!






Resepi dapat dari Mat Gebu..

Ada sikit yana edit dalam nasi ayam ni..
Tapi 90% dari resepi Mat Gebu..
Terima kasih kerana sudi share 
resepi ni.. Dapat yana belajar
masak nasi ayam.. hehehe..



Bila Isteri Demam...


Assalamualaikum...

Hari ni yana demam..hukhuk.. Demam pun boleh update blog kan? hehe.. ni dah ok sikit.. Cuaca yang agak panas seminggu ni kot, tu yang demam terus.. Tekak perit sangat sampai suara pun dah jadi rock..hehe.. Secara rasminya, duduk umah je hari ni.. hehehe.. tu yang best kan..




Encik suami yang tercinta pun ambil half day hari ni (tak boleh cuti sehari sebab petang encik suami ada site meeting) sebab nak bawa yana ke klinik. Sambil2 tu, encik suami masak lunch hari ni untuk orang demam.. hehe.. Tq cayang..


Encik suami nak masak masakan ala2 kampung yang simple, tapi besttt.. hehe.. Not bad.. sedappp sangat.. 




Masakan ala kampung air tangan suami tercinta
untuk isterinya yang demam.. hehehe.. TQ cyg... :)





Lemak putih kobis + udang.. Nyam nyam..





Ulam daun pudina + kobis..





Sambal belacan + tempoyak
air tangan encik suami..

Tempoyak di asingkan sebab
orang demam tak boleh makan..hehe..
Sambal belacan encik suami buat 
memang terangkat habis!!!





Ikan kering goreng..
Sedap makan dengan nasi panas2
dan sambal belacan... perghhh..



Tq so much syg sebab masak kan lunch yang sangat sedap.. Orang demam jadi berselera makan.. hehehe.. Sesekali tukar selera menu wajib orang demam iaitu bubur kanji ke menu macam ni, rasa macam tak demam je..huhu..


Wednesday, May 11, 2011

Pregnancy Pillow


Assalamualaikum..


Di waktu yang agak lapang, ketika sedang check email.. Tiba2 dapat email mengenai Pregnancy Pillow (walaupun yang adoo kan).. Tapi tetap google, mana la tau untuk persediaan akan datang kan.. Macam best pula. It looks soooo comfortable.. 






















Macam best je... Kalau ibu2 yang susah
tido, sakit belakang ke apa.. pegi la beli
pregnancy pillow ni.. :)



Tuesday, May 10, 2011

entry takde tajuk lagi dan lagi..


Assalamualaikum..

Malam ni yana duduk sorang2.. huhu.. Encik suami kena keje sebab ada breakdown yang agak teruk.. Sian cyg malam2 kena pegi site.. Dulu yana pernah ikut pergi site.. boringnyeee... huhu.. Sekarang better tunggu kat umah je.. Siapa2 kahwin dengan engineer atau doktor, mesti akan kadang2 kena tinggal sorang2.. huhu.. Kena faham lah tugas suami..




Lama dah encik suami takde breakdown yang teruk. Selalunya kalau yang minor2, encik suami tak payah pegi, technician je yang buat keje. Kalau teruk, kena turun padang juga la..

Tadi pun lepas kitaorang dinner, yana temankan encik suami buat keje sikit kat ofis.. Lepas tu, hantar yana balik dan encik suami terus ke site.. Maybe kol 2 am baru balik.. Yana ni penakut sikit duduk sorang2.. Mujur sekarang dah pindah duduk tengah2 town, takde sunyi sangat.. Kalau sunyi2 sangat.. takuttt.. huhu..

Ermm...ok la, nak tengok TV sementara tunggu encik suami pulang..


Sunday, May 8, 2011

Mama I Love You


 
"Dan Tuhanmu telah perintahkan, supaya engkau tidak menyembah melainkan kepadanya semata-mata, dan hendaklah engkau berbuat baik kepada ibu bapa. jika salah seorang dari keduanya, atau kedua-duanya sekali, sampai kepada umur tua dalam jagaan dan peliharaanmu, maka janganlah engkau berkata kepada mereka (sebarang perkataan kasar) sekalipun perkataan "Ha", dan janganlah engkau menengking menyergah mereka, tetapi katakanlah kepada mereka perkataan yang mulia (yang bersopan santun)."  [ Al-Isra’: 23]


Tiada kata yang dapat menggambarkan pengorbanan seorang ibu, tiada benda dalam dunia ni yang dapat membalas jasa mereka.. Pada mak yana dan ibu mertua yana yang yana panggil ma.. Terima kasih atas segalanya.. 


Terima kasih sangat2 pada mak yana kerana telah membesarkan dan mendidik yana serta adik2 dengan baik walaupun setelah pemergian abah.. Kami sayang mak dan abah sangat2.. Pada ma, terima kasih kerana telah melahirkan seorang suami yang terbaik untuk yana.. Mak dan ma adalah ibu terbaik anugerah dari Allah pada kami.. Semoga mak dan ma sentiasa dalam rahmat Ilahi, diberi kesihatan yang baik dan dipanjangkan usia.. ameen..


Ingat lagi masa yana masuk hospital tahun lepas.. Hilang rasa sakit, timbul rasa bahagia bila di jaga oleh kedua2 ibu.. Di kiri mak yana, di kanan ma.. Mak tak henti2 mengurut kaki yana, ma pula menyuap makanan.. Encik suami tak boleh enterframe sebab dah penuh.. hehe.. Kami sayang mak dan ma sangat2..!! Doakan yana juga akan bergelar ibu tak lama lagi ye..


____________________________________


HAPPY MOTHER'S DAY!! We love you so much mak & ma..
Thank you for everything.. May Allah bless both of you forever.. ameen..

from: emy & syahir



Wednesday, May 4, 2011

2 is better than 1


Assalamualaikum..


Pagi ni mood kacau sikit.. Mood agak terganggu dengan penyakit orang melayu kita (sorry to say..) Teralu la sangat teramat concern kan.. (ayat apa ntah..)


Masa lepas upsr @ pmr mesti " Dapat berapa A? tak dapat masuk SBP ke?"
Masa lepas spm "Dapat berapa A? masuk U mana?
Lepas dapat degree "Bila nak keje ni?"
Lepas dah keje "Bila nak kahwin ni?" 
(walaupun umur baru 23 tahun masa tu)
Bila dah kahwin "Takkan takde apa lagi?" 
(walaupun baru 2 bln kahwin dah di tanya)
Bila dah ada anak sorang "Bila nak tambah sorang lagi?"


Pendek kata, sampai bila2 pun memang masyarakat kita macam ni. Tadah je la telinga.. Kalau yang tanya dengan penuh berhemah takpe la lagi.. Pada yang tanya dengan penuh kejam, ermm.. kan lebih baik kalau awak doakan saya.. Kita dah la memang sensitif bab tu, pastu tanya dengan tak fikir perasaan orang.. Ermm.. im gonna brush off people when they ask "hey.. tak kan takde pe2 lg? merancang ke? anak makcik dah dapat anak pun.." So what?? Semua orang rezeki tak sama ok.. Semua orang jalan hidupnya berbeza.. Ok la, its not people's fault, its my fault for hearing them out. So, im just gonna chill with what Allah has given me and thank Him non stop for that.. and enjoy with my hubby.. not gonna stressed out so much. Not gonna fret coz im just 25 turning 26 in Jun 2011. 





Kalau layan sangat, kita yang stress balik kan.. Come on la.. tak sampai dua tahun kahwin pun lagi.. Kitaorang masih boleh terus berhoneymoon dan pusing2 satu Malaysia berdua (i am blessed with a very good and loving husband).. Let nature take its course and not gonna worry bout nothing too much.. i have planned for 4 kids before and i know Allah has decided for me the best that i cannot possibly think of and Allah is great. Allah works in mysterious ways and He know what is the best for us.. So, from this moment.. no more preggy worries (i am afraid im gonna get the phantom pregnancy sindrom which is not something i like).. and focus on my husband, my family and my study. You just gotta be thankful of what you have.. Kalau nak kira what you dont have, jenuh la..

"..dan boleh jadi kamu benci akan sesuatu, sedang ia lebih baik bagimu dan boleh jadi kamu kasihi sesuatu, sedang ia melarat kepadamu. Dan Allah s.w.t. mengetahui, tetapi kamu tiada mengetahui.." (Al Baqarah: 216)
 
 
 
ps: Sazzy falak dah besalin baby kembar setelah 5 tahun kahwin.. Allah know what is the best.. Dah, nak wt keje.. byk benda lagi nak kena pikir..

Tuesday, May 3, 2011

Dinner, 3rd part: Nasi Tomato dan Ayam Madu


Assalamualaikum..


Dinner malam ni pukul 6.30pm baru start masak.. hehehe.. Walaupun agak letih, tapi tiba2 mood rajin datang.. Bila dah rajin, mula nak masak itu ini.. Kalau mood malas datang, nak goreng telur sebiji pun rasa payahnyeee.. hehehe..


Menu malam ni hasil dari tunjuk ajar mak masa zaman bujang dulu.. Tapi, tetap tak boleh lawan nasi tomato air tangan mak.. Tambah pula bila mak buat ayam masak merah.. Sedappp tu.. 


NASI TOMATO



Bahan-bahan:

Beras Basmathi (Yana guna brand Faiza)
Bawang merah 8 ulas (dihiris)
Bawang putih 3 ulas (dihiris)
1 inci halia (dihiris)
Bunga lawang
Bunga cengkih
Buah pelaga
Kulit kayu manis
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan sos tomato
4 biji tomato segar (di hiris dadu)
Garam


Cara nak masak nasi tomato sangat senang.. :)

1. Beras lepas basuh, rendam dalam setengah jam
2. Di kuali, tumis bawang merah, bawang putih,
buah pelaga, bunga lawang, bunga cengkih 
dan kulit kayu manis sampai kekuningan..
3. Masukkan buah tomato dan sos tomato.
Bila dah masak, masukkan susu cair..
4. Lepas dah mendidih bolehlah masukkan
ke dalam rice cooker bersama beras tadi..
5. Janggan lupa masukkan garam dan gaulkan
kesemua bahan tadi bersama beras..
6. Sukatkan air dan bolehlah masuk dalam rice cooker.
(Jangan lupa sambil2 gaul masa masak tu)

~Dah siap, bolehlah di hias dengan bawang goreng~



AYAM MASAK MADU


Ayam masak madu sangat sesuai bersama nasi tomato..
Ayam masak merah atau masak kurma pun sesuai juga..


Bahan-bahan:

Ayam (basuh, potong2, tabur kunyit, 
garam dan sedikit kicap manis)
Bawang merah 5 ulas,(dikisar)
Bawang putih 3 ulas,(dikisar)
Satu sudu besar cili boh
3 sudu besar madu asli
2 sudu besar sos cili
Bawang besar dipotong bulat


Cara membuat:

1. Ayam digoreng dulu..
2. Di kuali lain, tumis bahan dikisar sehingga kekuningan dan
masukkan cili boh.. Masak sampai pecah minyak
3. Masukkan madu, sos cili, air + ayam yang digoreng tadi....
4. Bila kuah dah mendidih, masukkan garam 
dan bawang yang dipotong bulat..

SIAP!! senang je kan..



JELATAH


Jelatah paling senang nak buat..
Ni pun mak yana ajarkan.. Sedap 
makan dengan nasi tomato


Bahan:bahan:

1 batang timun
Sebiji tomato
Bawang besar seulas
Sebiji buah epal
Cili Merah
Sos cili
Sos tomato
Sos tiram
Serbuk lada hitam
Garam


Cara nak buat dia paling senang iaitu... :)

Campur semua bahan dan gaulkan (guna sudu ye..)

SIAP!! :)


Dah siap masak.. Walaupun yana letih sangat tapi hilang semua rasa tu bila tengok encik suami makan dengan penuh berselera.. hehehe..