Followers

Syahir - Emy Anniversary :)

My Lil Pumpkin..

Breastfeeding Milestones..

Lilypie Breastfeeding tickers

Monday, October 31, 2011


Assalamualaikum..

Lamanya yana tak update blog nih.. hehe.. Tak tau nak tulis apa.. Ni pun takde idea juga. Seminggu ni macam2nye jadi.. huhu.. Yana baru rasa apa itu morning sickness, masa dua kali pregnant dulu takde langsung rasa tu. Tapi bagus juga bila ada morning sickness ni sebab ia menunjukkan hormon pregnant kita tinggi dan insyaAllah kandungan akan kuat. Tapi morning sickness yang yana rasa masih dalam kategori sederhana lagi..






Cumanya masa loya2 ni yana demam la pula dan masa ni juga gastrik tu datang balik.. huhu. Macam2 dugaan untuk bergelar seorang ibu kan. Sebab tu la banyak pahala yang seorang bakal ibu tu dapat sepanjang mengandungkan zuriat dari suaminya.. 


Macam mana ye nak hilangkan loya2 ni? Yana takde lagi pengalaman macam ni walau ini kali ketiga pregnant..huhu.. Kena makan benda masam2 ke?


Next week pula yana kena check up dan minggu2 macam ni la yang paling yana risaukan. Harapnya kandungan kali ni normal dan tak berulang benda yang sama lagi. Tolong doakan yana ye. Semoga selamat kandungan kali ni.. ameenn..



Sunday, October 23, 2011

Lunch hari ini..


Assalamualaikum..

Alhamdulillah segala kerisauan yana dah hilang.. hehe.. Sekarang perlu terus menjaga my little baby dengan lebih baik dan terus berdoa pada Allah semoga dipermudahkan segalanya kali ini..


So, setelah seminggu lebih yana bed rest hari ni tiba2 rasa nak sangat masak untuk incik suami.. Kesian suami yana seminggu ni dia yang kena masak untuk yana dan makan di luar.. Sekarang dah ok sikit, bolehla yana pegang semula senduk dan kuali..hehe.. Tapi, ni pun buat kerja dengan sangatla slow. 4.30 pm baru siap masak.. huhuhu..


Ni la hasilnya setelah lama tak masak..



Nasi Tomato.. Guna buah tomato
fresh.. Tak guna tomato puree.
Tapi kali ni nasi tomato yana simple sangat..huhu
Biasala tak boleh berdiri lama2 masak..





Menu wajib dengan nasi tomato..
Ayam masak merah..

Ayam ni incik suami yg proseskan.
Yana masak je..





Daging masak hitam..



Dan..





Jelatah timun..


Ok, jemput makan..

Tuesday, October 18, 2011


Assalamualaikum


Yana kebuntuan idea nak menulis sekarang ni.. hehe.. Dalam mood 'cuba utk bertenang tapi gelisah' macam mana tu?? huhu.. Jumaat ni scan untuk tengok keadaan my little baby.. Rasa macam nak cepatkan je masa ke Jumaat. On the same time rasa nak stopkan masa pun ada sebab takut.. huhu. 


Yana tak nafikan memang dah ada sikit trauma selepas dua kali miscarriage.. Pengalaman yang kalau boleh janganlah berulang lagi.. Tapi, naluri seorang perempuan trauma macam mana pun tetap inginkan zuriat sendiri. Sebab tu la sekarang ni yana happy sebab preggy balik tapi tetap cemas. Selagi tak masuk 2nd trimester selagi tu la akan rasa macam ni. Mujur ada incik suami yg tak putus2 bg support pada yana supaya tak risau2. 


Yana cuba pesan pada diri jangan terbang terlalu tinggi, kelak jatuh akan parah. Tapi yana tak akan putus asa untuk memohon hanya padaNya. Serik macam mana pun, sakit macam mana pun yana tak akan pernah putus asa. Sebab yana yakin, suatu hari nanti akan lahir juga permata hati yang dah lama kami nantikan.


Sekarang ni yana banyak amalkan zikir untuk tenangkan hati dan berserah hanya pada Allah semoga dipermudahkan kandungan kali ini. Semoga rezeki memihak kepada kami kali ini. Semoga yana dapat merasai nikmat menjadi seorang ibu nanti.
Ameenn.. Doakan kami ye..




Friday, October 14, 2011

My 1st consultation with gynae


Assalamualaikum..


Hari ni 1st day consultation yana dengan gynae iaitu Dato' Dr.Hamid Arshat di klinik beliau di Bukit Damansara. Dah dekat setahun tak jumpa.. Yana ni dah jumpa banyak gynae dari Ipoh ke Penang sekarang ke KL pula.. huhu.. Happy tapi cemas sebab yana kan pernah ada bad history.. Harapnya, rezeki memihak pada kami kali ini.. ameen..


Tapi tadi scan tak nampak apa2 sebab masih terlalu awal walaupun rahim dah nampak penebalannya. 4@5wk memang tak nampak lagi ke?? Next week doc suruh datang lagi untuk scan. Harapnya nampak la little baby tu. Shy2 pula dia nak menunjukkan diri. huhu.. Risau kalau masih belum nampak sebab takut ia berada di tempat yg tidak sepatutnya..Janganla!!




Kalau nak tau tentang kliniknya di sini
Banyak info tentang hal wanita yang kita 
boleh belajar di web beliau..




Awal2 yana dah dapat banyak ubat. Duphaston
antara yang penting utk yang rahim lemah macam yana ni..
Habbatuss Sauda pun doc bagi juga..



~ My dear frenz, please pray for me and my little baby ya.. Semoga semuanya berjalan lancar dan dipermudahkan. Ameenn...


Thursday, October 13, 2011


Assalamualaikum..





Apa maksudnye ye??

~Ini bukan gmbr UPT yana..
Dah cuba ambil gambar, tapi camera yana
tak sensitif pada line yg agak blur tu.. So, ini
yana Google dan hampir sama dengan UPT yana..


Masih belum jumpa doktor sebab masih terlalu awal..
Tapi, tangan  ni gatal mencuba kuiz di sini..


Result kuiz: 


You answered 5 items out of 12 Yes.

Your score is 42%. You might be pregnant,
wait awhile and retest if your period doesn't start. 

Yana tak nak terlalu teruja dan berharap sebab takut kecewa lagi..
Tapi tidak akan putus asa untuk terus memohon padaNya..
Doakan yana ye..


Sunday, October 9, 2011

Dermalogica..


Assalamualaikum..

Sangat best nak bercerita pasal topik ni.. hehe.. Yana sangat addict dengan skin care.. Dan baru2 ni, scrub yana dah habis.. Rasa macam nak try produk lain pula. So, yana pun google dan baca forum.. Ramai yang mengatakan Dermalogica Daily Microfoliant adalah the best!! Malah produk ni pernah dapat award tau.. Yana dah pernah cuba sekali dulu sebab mak yana memang pakai brand ni. Memang sangat best!! 


Oleh itu, tanpa berlengah bila perut dah ok sikit.. Yana pun ajakla encik suami keluar untuk membelinya...




Mula2 beautician yg sangat cantik itu buat Face Mapping
pada yana untuk tengok jenis kulit. Dan dia kata
kulit yana kategori sihat tapi agak nipis sbb ada 
penggunaan produk yang agak berat..huhu..






Sangat teruja bila tahu pakej ni disertakan
dengan free gifts yg agak besar.. 
Memang pueh hati lerr...






Yang botol besar tu la Dermalogica Daily Microfoliant..
Disertakan dengan dua free gift yg besar juga.. iaitu Special Cleansing gel 
dan Active Moist.. Memang berbaloi dengan harga RM228 satu set..






Ini yana Goggle je.. Cara nak pakai Daily Microfoliant tu..
Dia macam bedak powder je.. Sangat smooth bila pakai
dan lepas tu rasa skin pun sangat smooth dan putihhh!!






Ni semua yang yana dapat. Beli satu dapat berderet!!
Yang lain tu adalah Multiactive Toner, Skin Hydrating Masque 
dan Tri-Active Cleanse..



Yana dah agak terpengaruh dengan produk ni terutama bila tengok
kesannya pada mak yana sendiri.. Kulit mak semakin cantikkk!! 
Tadi pun bila dah tanya pakej rasanya sangat berbaloi, tapi
perlu habiskan sessi yang masih ada dengan S-------- .. hehe.. 
Kalau tak rugila.. Siapa yang suka skincare ni, pegi cepat
beli scrub yang sangat bagus sementara ada promosi ni..





Assalamualaikum..

Dua, tiga hari ni perut yana buat hal betul.. Ingatkan sakit apa la..Rupa2nya yana kena gastrik.. Yana tak pernah lagi kena gastrik tau.. Baru tau macam mana rasa sakitnya.. huhu.. Semalam saja dekat 5 kali muntah-muntah. Tak boleh makan apa2 pun. Pagi ni baru rasa kurang sikit sakitnya. Harap2 cepatlah sembuh wahai perutku.. 


Pagi ni pun kecian encik suami kena buatkan breakfast. TQ yang2.. :) Suami yana tak berani nak beli nasi lemak or roti canai untuk yana sebab takut perut tak boleh terima lagi.. Yana sedang tidur encik suami kejutkan breakfast atas katil.. Wahhh..specialnya layanan bila sakit.. hehehe.. Kalau hari2 macam ni boleh tak???? hehehehe..



Suami yana buatkan sandwich telur..



Siap letak tomato dan timun.. Comel je rse.. hehehe..


TQ cyg.. :)
Okla, tak larat nak tulis panjang2..



Sunday, October 2, 2011

Hari minggu...


Assalamualaikum..

Semalam dah seharian di luar, hari ni yana dan incik suami duduk rumah je.. Lepas subuh kitaorang pegi jogging dan breakfast. Balik sambung tido sampai 12pm.. huhu.. Lepas tu kemas rumah sama2, lepak2 depan tv sama2, main PSP sama2, jemaah sama2 dan main masak2 sama2.. huhu.. Bestnyee kalau weekend.. Boleh tak kalau hari2 macam ni tapi duit tetap masyuk.. hahaha.. [melampau sungguh la kan.. kalau jadi tauke balak takpela juga..huhu]


Sebenarnya takde idea nak menulis. Nak tulis paper lagiiiiiiilaaaaaaa kekurangan idea sekarang ni.. Oleh itu, layan je gambar ni..huhu




Ni la hasil main masak2 kitaorang..
> Pucuk ubi masak tempoyak, sambal tumis kerang + petai,
ikan goreng dan tempe goreng madu..

Suami yana tolong proses kerang, potong2 bawang, celur dan potongkan
pucuk ubi.. Yana masakkan. Simple je untuk 2 orang makan..
Jemput makan [walaupun sebenarnya dah masuk perut].. hehe