Followers

Syahir - Emy Anniversary :)

My Lil Pumpkin..

Breastfeeding Milestones..

Lilypie Breastfeeding tickers

Tuesday, January 31, 2012

Speaker Pillow


Assalamualaikum..

Dari pelbagai pembacaan yana masa preggy ni, yana tertarik sangat2 dengan 'bantal bersuara' ni @ speaker pillow. Mungkin ramai dah kenal benda ni cuma yana je ketinggalan zaman.. hihi.. Bagi yana ni antara salah satu persediaan yana untuk bergelar ibu. Speaker pillow ni boleh dijadikan medium pertama komunikasi antara ibu dan anak yang sedang dikandung. Yana anggap ini adalah toy pertama baby yana. hehe.. 




Ni la speaker pillow buah orange yana.. hehe
Tengah2 tu la tersimpannya speaker dan USB 
tu sambung je ke mana2 sama ada alat muzik/
ipod/handphone..



Bagaimana cara? pillow ni sama macam bantal2 lain cumanya ia ada speaker di tengah2 pillow ni yang mana ada sambungan USB atau port yang boleh kita sambungkan ke ipod/handphone/alat muzik.. Yana sambungkan ke Legend yana je sbb dalam tu dah download alunan ayat Quran, zikir, lagu2 malah suara yana dan papanya  bebel untuk baby kitaorang dengar. hehehe.. Kadar volume pun boleh adjust dan bukan tahap maximum yang boleh menjaskan pendengaran baby dalam perut. 






Seperti yang kita tahu, roh telah ditiupkan ke dalam anak dalam kandungan semasa hari ke 120 iaitu sekitar 4 bulan. So, apa sahaja yang diperdengarkan insyaAllah anak itu dapat mendengar. Pillow ni yana selalu guna masa yana tidur sebab preggy women ni tidonye mengiring. Kalau terlentang agak kurang selesa. Bila tido mengiring pillow ni diletakkan di bawah perut dan pasanglah apa saja yang baik2 untuk baby dengar. Masa tak tido better si ibu itu sendiri mengaji dan berzikir agar anak di dalam kandungan dapat mendengar suara ibunya mengalunkan ayat-ayat suci Al-Quran. Kita sedia maklum bahawa pendidikan awal bayi bermula sejak dalam perut lagi. So, mulakanlah sejak bayi 4 bulan dalam perut kita. Semoga dapat lahirnya anak2 soleh solehah dan cerdik yang akan menjadi harta tak ternilai untuk kita nanti. 


Masa 1st time yana letak di perut takde apa2 reaksi lagi. Tapi masa yana pasangkan Asma ul Husna, subhanaAllah baby tiba2 aktif dalam perut dan itulah pertama kali yana rasa tendangan yang kuat dari dia. hehe.. Selain tu kadang2 yana selangkan dengan alunan muzik mozart, alunan lagu2 lullaby yang mana muzik2 macam ni boleh merangsang perkembangan otak bayi dalam kandungan.


Selain itu, pada mereka yang ada insomnia speaker pillow ni pun dijadikan antara terapi untuk melawan penyakit tak boleh tido tu. Memang boleh je pasang ipod ke handphone ke dengar je la kan. Tapi tak bagus benda2 macam tu dekat dengan kita masa tido especially ke perut yang ada baby..


Ok, selain di ebay yana beli di cherishmama. Penghantarannya pantas. hehe.. Sape nak belilah dekat dia. RM35 je. Macam2 design ada, tapi yana tertarik pada si buah orange ni. hehe


Nanti yana nak hadiahkan juga sebiji pillow ni pada seorang sahabat yang baru dapat gudnews setelah menunggu hampir setahun. I'm happy for you dear!! Kan yana dah cakap, rezeki untuk semua orang ada cuma cepat dengan lambat je..



Monday, January 30, 2012

4 months!!!! :)


Assalamualaikum..

Sekarang ni jarang2 betul yana update blog. Pregnant ni buat yana jadi malas serba serbi. huhu.. Nak menulis ni pun takde idea, tulis bahan ilmiah lagi la.


CNY baru2 ni korang buat apa? Yana dan incik suami balik kampung nun di Terengganu.. Bagus juga kawin orang jauh kan, boleh balik kampung jauh2 gitu.. hehe. Sebelum CNY, yana pegi check up baby dan mama dia ni dengan gynae yana iaitu Dato Dr.Hamid Arshat.


Seminggu sebelum check up masa yana balik kampung di Kedah yana ada sikit spotting. Ya Allah risaunya Tuhan je tau. Terus pegi check di klinik. Dah la masa tu nak travel beberapa jam balik ke KL pula. Alhamdulillah baby yana ok. Balik Kl esok tu terus jumpa gynae yana.


Doktor pun scan...




Alhamdulillah baby mama & papa ni baik2 je kat dalam. Dah besar pun dia, tapi perut yana ni kecik je lagi. hehe.. Uri pun terletak elok di atas. Masa scan tu doktor mencari2 gender baby dan nampak tapi kurang clear lagi. So, tak boleh announce lagi.. hehe.. Cuma doktor tetap suruh yana jangan lasak2 sebab rahim yana tetap kategori tak berapa kuat. So kena sangat2 jaga.. 


Masa ni pun gynae dah tanya plan nak bersalin mana.. Wahh, soalan yang memang yana tunggu doc tanya.. hehe. Dulu2 tak merasa pengalaman macam ni.. Yana masih pertimbangkan antara Hospital Pantai KL atau DEMC. Pantai agak jauh tapi gynae yana sekarang ni di Pantai.. DEMC pun bagus dan sangat dekat dengan rumah tapi tak pernah check up situ lagi. Mana yang lebih baik ye??


Ermm.. next week yana akan check jantung pula di IJN. Yela, yana kan dari kecik ada prob jantung walaupun doc kata dah sembuh sepenuhnya lepas operation. Tapi still kena check masa pregnant ni. Sangat takut nak pegi check.. huhu.. Sebelum yana kawin, doktor dah pesan hanya pakar jantung yang akan decide yana boleh pregnant atau tak.. Hanya pakar jantung yang akan tentukan yana boleh bersalin normal atau tak. Alhamdulillah keadaan jantung yana boleh untuk yana pregnant. Cara bersalin pula nanti dah nak dekat bersalin pakar jantung akan decide sama ada normal atau c-zer. 

Ya Allah semoga semuanya dipermudahkan. Semoga selamat semuanya.. ameen.. Tolong doakan yana dan baby ye..



Monday, January 16, 2012

Bila malas menjelma.. :P


Assalamualaikum..

Sabtu sehari suntuk kitaorang di The Gardens dan Midvalley.. Yana nak menambah koleksi maternity dress yana sebab baju2 dan seluar sedia ada banyak yg dah tak muattt...oopsss..huhu.. Sambil tu ambil kesempatan shopping sempena sale nak raya cina ni.. Sambil survey barang baby (awalnyeee.. hihi) Lunch di Sushi King je sebab tekak ni rasa nak makan Japanese food dan dinner pun di luar je..


Ahad ni pula, kitaorang 1st time pergi pasar pagi dekat dengan stadium Shah Alam.. Sejak pindah tak pernah pegi lagi.. Letih juga jalan situ sebab sangat besar dan bersesak2 sebab ramai sangat orang. Yana hampir pitam jugala.. Incik suami terus ajak balik lepas kitaorang lunch.. Dah ok sikit sempat lagi kitaorang pegi tengok wayang di MBO Subang Parade.. hehe..


Dah petang duduk rumah je la rehatkan badan.. Incik suami pun nak siapkan beberapa keje ofis. Malamnya dua2 orang malas nak keluar, yana pun masak. Masakan yang teramat simple pernah yana buat.. hehe..

Fuuhh..panjangnye intro.. huhu.. Jom tengok pe yang dimasak bila malas nak keluar cari makan tapi malas nak masak.. hehe..






Kerabu Soo hoon campur kacang botol





Kubis goreng kicap





Pekasam goreng



Hah.. simple tak?? sangattt kan.. hehe..
Ni la bila penyakit malas datang.. 
Jadila dua orang je nak makan.. hehe..




Thursday, January 5, 2012

Family Trip to Singapore


Assalamualaikum...

Sempena musim cuti sekolah hari tu.. Family kitaorang
telah ke Singapore.. Percutian di hujung tahun 2011..
Tahun 2012 ada rezeki boleh pegi bawa baby pula!! hehe


Singapore adalah satu tempat
yang sangat bersih dan sangat happening!! 
Ok, jom layan entry yang ringkas..






 











Universal Studio tempat yg paling best dan harga tiketnya pun.. adusss
Tapi sangat puas hati sebab dalamnya macam2 ada..



















Si bongsu bam bam yang paling happy!!














Ok, Jom ke SINGAPORE!!




Monday, January 2, 2012

Aktiviti Awal 2o12


Assalamualaikum..

Selamat Tahun Baru!! Semoga tahun 2012 ini akan memberi 1001 kebaikan kepada kita semua. Semoga kita menjadi insan yang lebih baik dari tahun2 sebelumnya.. Semoga sentiasa dalam rahmat Ilahi.. 


Apa azam tahun baru korang?? Azam yana adalah untuk terus menunaikan azam sebelumnya yg belum tertunai.. Tahun kebelakangan ni, yana berazam cepat2 habis PhD!!!! Tapi habisnya entahla bilerr... huhu.. Chaiyok2!!!! Tahun 2012 juga insyaAllah yana dan suami akan menyambut kehadiran buah hati kami yang pertama, yang kami tunggu hampir 3 tahun.. Semoga segalanya dipermudahkan ya Allah..


Okla, aktiviti yana di tahun baru semuanya secara tak dirancang. Tapi tahun ni, yana dan suami bawa adik2 ipar naik Genting Highlands jalan2 + sambut new year di atas sana.. Kebetulan sebelum tu diaorang turun KL..




@ Genting 31/12/2011



1 January pula yana dapat call dari mak.. Mak dan adik2 pula nak turun KL.. yeayyy!! Kitaorang sambung bawa mak dan adik2 pula pusing KL.. Memang sangat best bila beramai2 dengan keluarga kan.. Tapi mak datang sehari je, hari ni Isnin mak dah balik sebab esok keje dan adik2 dah nak start sekolah.. (Maaf takde gambar dengan family.. Mak awal2 pesan jangan upload gambar dalam blog.. hehe)


Malam ni lepas mak dah balik.. Yana dan encik suami berdua kembali di rumah.. Aktiviti bersama kitaorang di rumah pada tahun baru adalah masak memasak.. Ni menu pertama yana masak di awal tahun 2012..




Punyala lama masak, 9pm baru boleh makan..hihi
Masak simple je.. ---> Ikan kembung kukus sambal
portugis (rempahnye ada jual di Tesco), sotong goreng cili api
dan labu air masak air.. hihi..



Sotong goreng cili api campur petai.. yana main masak je..
Dah boring asyik sotong masak sambal, 
masak lemak, masak asam, goreng berempah..
Ni buat mcm ni pula.. Rasa nak makan pedas2..
Incik suami makan bertambah kira success la tu.. hehe


Meh nak share resepi.. :p


Bahan2:

Sotong mesti la kan..
(Yana pilih sotong yang semua ada telur)
Sebiji bawang besar * dihiris
3 ulas bawang putih * dihiris
5 biji cili api (Tak nak pedas boleh kurangkan cili) * dihiris
Petai (Kalau tak nak, boleh ganti dengan kacang panjang)
Sebiji limau nipis
Daun limau purut
Sos Tiram
Sos cili Thai



Cara2:

Sotong di goreng sekejap untuk dapatkan airnya
Bila dah angkat sotong.. Tumis pula hirisan bawang
besar, bawang putih, cili api..
Masukkan sos tiram + sos cili thai + air
Masukkan petai + sotong
Masukkan daun limau purut + perah limau nipis
Garam + Gula..
SIAP!!


OK. HAPPY NEW YEAR!!