Followers

Syahir - Emy Anniversary :)

My Lil Pumpkin..

Breastfeeding Milestones..

Lilypie Breastfeeding tickers

Monday, February 20, 2012

It's a Baby Boy!!




ALHAMDULILLAH..!!
Aku bersyukur atas kurniaanMu ini Ya Allah..



Allah s.w.t berfirman:

“Kepunyaan Allahlah kerajaan langit dan bumi. Dia menciptakan apa yang Ia kehendaki. Dia memberikan anak perempuan kepada siapa yang Dia kehendaki dan memberikan anak lelaki kepada siapa yang Ia kehendaki. Atau Dia menganugerahkan kedua jenis lelaki dan perempuan (kepada siapa yang Ia kehendaki). Dan Dia menjadikan mandul kepada siapa yang Ia kehendaki. Sesungguhnya Dialah yang Maha Mengetahui lagi Maha Kuasa.”

( As-Syura, ayat 49 & 50)

Saturday, February 11, 2012

Retroverted Uterus


Assalamualaikum..

Baru2 ni yana dapat call dari kawan lama masa sama2 buat degree di USM dulu. Lama jugala kitaorang tak contact sebab masing2 dah busy dengan pelbagai urusan. Tujuan kawan yana tu call nak jemput ke majlis pertunangannya nanti. Tq sebab masih ingat pada yana. hehe. Sambil kitaorang berborak tu, kawan yana ni tanya pasal perkembangan yana lah dan dia baru tau yana sedang pregnant dan pernah keguguran 2x.. So, macam2 soalan lah yang diajukan.. Buat apa kita nak kedekut ilmu kan, yana citela A-Z pengalaman yana keguguran hampir 2x..


Semuanya disebabkan Retroverted Uterus (RU), yana panggil rahim terbalik..


Yana tau rahim yana terbalik selepas 2x gugur bila gynae buat vaginal scan. Apa itu Retroverted Uterus?


~ RU adalah rahim yang condong ke belakang yang menghala ke arah tulang belakang. Kalau rahim normal ia menghala ke arah perut.. 





Apakah yang menyebabkan seseorang itu mempunyai Retroverted Uterus?
Apa yang yana tahu selain dari faktor genetik terdapat beberapa faktor lain yang menyebabkan terjadinya kes seperti ini iaitu:

~ Mengandung:Semasa mengandung, rahim semakin membesar dan ia menyebabkan ligamen yang menyokong rahim menjadi lemah. Akibatnya, kebanyakan wanita mengalami RU selepas melahirkan bayi.
  Menopouse: Kebanyakan wanita mengalami penurunan paras estrogen semasa menopuse. Oleh itu, ligamen yang memegang rahim menjadi lemah dan boleh menyebabkan ia tergelincir kepada kedudukan yang retroverted
~ Masalah sistem peranakan: Penyakit seperti radang pelvik dan endometriosis (rujuk di blog Dr,Hamid Arshat) boleh menyebabkan RU


Hampir 20% wanita di dunia ini yang dilahirkan dengan rahim ke belakang!! dan ia bukan satu perkara yang luar biasa.


Yana tak tau apa punca yana mengalami RU sebab yana belum membuat pemeriksaan secara detail. Selepas pindah ke KL, sebelum pregnant memang yana dan suami bercadang nak lakukan pemeriksaan detail dengan Dr.Hamid Arshat selepas raya hari tu. Tapi belum sempat check yana dah disahkan pregnant.


Ramai wanita yang mempunyai RU bimbang ia akan menjejaskan kesuburan. Sebenarnya RU tidak menjejaskan kesuburan.. Kalau ada ia mungkin disebabkan masalah lain. Yana sendiri dah 3 kali pregnant.


Cuma, mereka yang mempunyai RU sangat berisiko untuk keguguran. Ini disebabkan kedudukan rahim menyebabkan janin tidak dapat melekat dengan kuat. Yana sendiri masa pregnant kali ke3 ni bila gynae tau yana RU terus diberi injection dan ubat untuk kuatkan rahim. Surat dikeluarkan untuk membenarkan yana bedrest sampai kandungan 3 bulan.


Pada mereka yang mempunyai RU jangan putus asa sebab anda boleh mengandung jika tiada masalah berkaitan kesuburan. Cuma yang yana boleh nasihatkan, bila dah disahkan pregnant terus jumpa doktor untuk ambil langkah berjaga2 bagi mengelakkan keguguran. Yang paling penting jangan buat kerja berat dan banyakkan rehat demi baby juga kan.. Banyakkan berdoa pada Allah semoga dimurahkan rezeki zuriat.. InsyaAllah..


Friday, February 10, 2012

Si Kiki dah jadi ibu.. :)


Assalamualaikum..

Macam biasa jarang2 sekali mengupdate blog sekarang. hehe. Tiba2 hari ni rajin & ada benda nak tulis. Petang semalam masa yana baru balik dari kampus, yana agak terkejut tengok rabbit kitaorang si kiki tu cagenya penuh bulu2. Opppss.. ini tanda2 dia nak beranak. aduss.. Yana memang takde pengalaman jaga rabbit yg beranak & baby rabbit yg baru lahir. Nama je minat dengan rabbit, tapi tak reti sebab sebelum2 ni rabbit kitaorang takde yang beranak lg.


Rabbit betina ni bila dia nak beranak, dia akan cabut bulu2nya (tapi takdela sampai botak) supaya baby dia nanti duduk dalam bulu2 tu.. Sebagai tempat perlindungan la lebih kurang.. elak dari kesejukan. Sebab baby rabbit ni sehelai bulu pun takde lagi dan boleh mati kesejukan kalau ibu dia tak buat macam tu..


Yana memang panik giler sebab sorang je masa tu kat rumah. Yana cakap pada kiki beranak la bila incik suami dah balik nanti. haha.. Macam kiki tu paham je. Tapi memang betul, malamnya bila incik suami sedang bersihkan sangkar biar rabbit2 ni main di luar..Si kiki ni telah memberanakkan diri senyap2 dekat rumput karpet nun. Tengok2 je dah ada 3 ekor baby.. Yana tak pegi tengok sebab tak berani + orang tua2 pesan jangan tengok sangat masa pregnant ni. Memang sampai saat ni yana tak jengguk langsung. Incik suami yang urus semua. hehe..





Ini lah si Kiki yang bam2.. Satu2nya rabbit betina
teddybear yang kitaorang ada. Sebelum beli kiki ni,
merata2 farm di Selangor ni kitaorang pegi semata2
nak cari spesis ni tapi bukan warna putih sebab
yana dah ada rabbit warna putih. Tapi bila tengok kiki
suka pula sbb kembangnya mcm gula2 kapas pula. hehe..

Yana beli di Bangi dekat Arnabkus.. Ni blognye..
Macam2 rabbit ada yang boleh buat geram je tengok. hehe.

Pada kak ekin ku cyg si peminat rabbit juga.. Nak cari rabbit comey2
pegi dekat Arnabkus tau.. Mesti gerammm je tengok nanti

Gambar baby rabbit takde sebab yana
tak berani nak pegi tengok dekat2.. hehe..
Mujur kiki ni pandai jaga anak dia, pandai menyusu
kalau tak jenuhla incik suami yang kena buat secara manual..
Tak semua rabbit pandai jaga anak dia. Ada yang biar je, kena 
paksa menyusu.. Tapi kiki ni pandai.. Bagus2..



Yang peningnye bila baby rabbit ni lahir, yana dengan incik suami akan ke PD weekend ni. Aduh..macam mana.. Memang ingat nak boarding rabbit2 dewasa yang 3 ekor tu. Cumanya takut kedai tak nak terima baby rabbit. Takkan nak pisahkan baby tu dengan ibunya sebab dia still menyusu. Setelah di pujuk, mujur kedai tu setuju tapi kena bayar extra la..hukhuk.. Takpela asalkan dia nak jaga.. 10 hari pula tu sempat la sampai baby rabbit tu buka mata & tumbuh bulu. Bila dah  semua tu senang sikit nak jaga.. Sekarang sudah jadi 6 ekor rabbit kitaorang. huhu. Sekor nak bagi dekat adik di kampung dan di umah mertua di Terengganu.. Dengan keadaan yana sekarang tak larat la nak jaga banyak2.. huhu