Followers

Syahir - Emy Anniversary :)

My Lil Pumpkin..

Breastfeeding Milestones..

Lilypie Breastfeeding tickers

Thursday, May 31, 2012

Our 3rd Anniversary @ Haagen Dazs


Assalamualaikum..



Alhamdulillah, 31hb mei 2012 ni genap sudah tiga tahun usia perkahwinan yana dan incik suami tersayang.. Tahun ni sangat bermakna sebab tahun ni akan hadir buah hati penggarang jantung kitaorang tak lama je lagi.. Sangat teruja dan tak sabar walaupun takoott.. huhu


Sangat tak sangka kejap je dah tiga tahun.. Rasa masih di tahun 2009 masa awal2 kawin dulu.. To my beloved hubby, TQ sooooo much atas segala2nya. You are the best!! Sentiasa ada di sisi dalam keadaan susah atau senang, sentiasa sabar dengan kerenah yana especially masa pregnant ni. huhu. Doakan yana selamat lahirkan baby kita ye.. Semoga rumah tangga kita kekal selamanya hingga ke syurga. ameenn.. LOVE U CYGGG!!





Takde yang special sangat tahun ni memandangkan yana tak berapa larat dah nak berjalan banyak2. Incik suami pun cadangkan celebrate anniversary awal sikit iaitu last week sebab kot2 dah bersalin minggu ni.. Tapi baby tak keluar juga lagi..hehe..


Bila incik suami tanya je nak celebrate kat mana? satu saat selepas tu terus yana jawab nak ice cream!! Hujung2 pregnant ni yana sangat suka makan ice cream. Jangan kena kencing manis udah ler.. huhu. Petang tu kitaorang ke Haagen Dazs Sunway Pyramid.. Nak makan ice cream Haagen Dazs ni kadang2 je boleh ler.. Kalau selalu boleh bankrap woo.. huhu




Chocolate Fondue Haagen Dazs.
Set yang sangat romantik. hehe 
 Coklatnya sangat yummy..
1st time makan ice cream celop2 dalam coklat..
 Tapi ice creamnya tak boleh pilih dalam set ni..
RECOMMENDED!!





Paradise on a dish with my choice of seven Haagen-Dazs ice cream flavors, served with fresh fruits drizzled with chocolate sauce.


Sebelum ni kitaorang ada try Seventh Heaven ni di Haagen Dazs juga..
Set ni boleh pilih flavour ice cream apa yang kita nak..
7 flavours boleh pilih dalam scoop yang besar.
Puehhh hati makan!!




Ni bila asap2 dia dah hilang la..huhu..
Gambar ni yana google je sbb kitaorang
tak sempat snap dah teruja nak makan..huhu


Flavour yang kitaorang pilih..


BELGIAN CHOCOLATE

CARAMEL BISCUIT & CREAM ~fav yana ni

CHOCOLATE CHIP COOKIES DOUGH

CHOCOLATE

MANGO

CARAMEL CONE

CAPPUCINO CARAMEL TRUFFLE


ok la, tak tau nak tulis apa dah.. :) 



Tuesday, May 29, 2012

Antenatal Class @ KPJ Selangor

Assalamualaikum..


Weekend baru2 ni, 26hb Mei yana dan incik suami berjaya attend Antenatal Class.. Mulanya, pikir juga sempat ke nak join kelas ni. Kot2 dah terbesalin tak boleh join ler.. Tapi ada juga rezeki untuk join Antenatal Class di KPJ Selangor sebelum bersalin. Dapat la sikit sebanyak ilmu persediaan untuk berjuang di labour room nanti.. huhu..


Apa yang yana boleh simpulkan, memang best dan enjoy sangat kelas ni. Tambahan pula satu kelas dengan incik suami.. Best2.. Tak pernah rasa lagi satu kelas sama2 dulu..hehe..


Ok, apa yang diajarkan di kelas ni merangkumi:

  1. Care and Monitoring of Antenatal Mother (dikendalikan oleh salah seorang staff nurse KPJ)

Apa yang yana belajar dalam kelas ni ialah mengenai schedule for antenatal & postnatal check up utk mother, pemeriksaan fizikal yang dijalankan, perubahan fizikal dan emosi semasa hamil, penjagaan selepas bersalin dan macam2 lagi la.. Ada juga mengenai home care yang disediakan oleh pihak KPJ Selangor untuk mother & baby.


        2.  Care of The Newborn (dikendalikan oleh salah seorang staff nurse KPJ)

    Kelas ni pula lebih kepada cara penjagaan untuk baby. Apa yang diajarkan ialah mengenai cara menjaga kulit baby. Sangat ditekankan agar jangan meletakkan bedak untuk baby sebab belum sesuai untuk baby tu. Boleh menyebabkan keradangan kulit dan gangguan terhadap sistem pernafasannya. Just letak lotion pun cukup dah.  

    Selain tu diajar juga mengenai other concerns yang perlu dititikberatkan seperti penjagaan kepada baby pramatang, cara mandikan dan penjagaan kulit baby, diapers dan kesannya pada kulit baby, penjagaan tali pusat baby, jaundice (demam kuning), penyusuan, solid foods, colic, cara mengurut baby, immunisation dan cara tidur yang selamat untuk baby.

    *cara tidur yang selamat untuk baby adalah mengiring dan letak bantal di belakangnya. Jangan bagi baby tidur meniarap sebab ia boleh menyebabkan SIDS (Sudden infant death syndrome)



        3. Dietetic Services (dikendalikan oleh Dietitian KPJ Selangor)

    Dalam topic ni macam2 ada mengenai pemakanan sihat semasa hamil dan semasa pantang sampai tak tersenarai.. huhu


        4.  Pain Relief in Labour (dikendalikan oleh doktor di KPJ tapi yana lupa dah namanya)

    Dalam topic ni banyak diterangkan mengenai pelbagai ubat tahan sakit especially berkaitan dengan Epidural. Cara penggunaan epidural, kesan dan akibat 

     * Sebaik2nya kalau nak amik epidural, jangan amik selepas bukaan 5cm ke atas. Pada yang boleh tahan sakit, teruskan bertahan. Pada yang tak tahan sakit, bolehla amik sebab nanti akibat dari tahan sakit kita akan kehilangan tenaga. Akhirnya masa patut push dah penat..


    Topik yang paling ditunggu2..


         5.  Labour Process (dikendalikan oleh Dr.Siti Esah Bahari, O&G KPJ Selangor)

    Topik yang yana tunggu sangat2 dan topik yang paling suspen.. hehe.. Masa kelas ni, senyap je semua, bila masa sessi soal jawab tak tertanya soalan sebab terkesima.. huhu.. Takottttt... Apa yang diajar dalam kelas ni  adalah mengenai proses dalam Labour room, peralatan yang digunakan dalam labour room seperti vacuum, forseps, etc..

    Bila masuk bab stages of Labour.. Dub..dab..dub..dab.. je.. huhu..


    1st stage:
    • Monitoring of labour
            - Masa ni blood pressure, pulse rate akan di check, contractions dipantau
    • Vaginal examinations
            - Part ni la sesi seluk menyeluk berlaku. Doktor kata part ni patient paling tak suka.
    • Monitoring during labour
            - Masa ni kalau tak tahan sakit boleh la request pain relief macam entonox, epidural

    2nd stage:

    Part yang menakutkan di mana ditunjukkan proses bersalin sedang berlaku.. Masa ni tiba2 je rasa emosional.. huhu.. Sebak dan terharu masa tengok baby keluar nangis2.
    • Mula2 crowning
    • Lepas tu delivery of the head
    • Delivery of the shoulder
    • Delivery of the trunk
    • Completed delivery of the trunk 

    3rd stage:
    • Delivery of placenta
    • Episiotomy

    * C-section dan instrumental delivery seperti vacuum delivery dan forseps delivery pun ada diterangkan..



    Ada juga sesi amali iaitu diajarkan cara menyusukan baby, mandikan dan massage baby. Yana sangat suka semua sesi ni especially breastfeed baby.  Semoga dipermudahkan niat untuk bf baby yana nanti sampai umur 2 tahun. ameenn.. 



    Ni sesi cara untuk mandikan baby dan selepas mandikan baby..
    Yana dan incik suami dah praktis, rasanya boleh nak mandikan
    our little baby sendiri nanti.. hehe.. Masa selepas mandi ni diajar
    juga cara cuci tali pusat baby dan ditegaskan jangan pakaikan
    bedak pada baby. Just lotion je. Kalau nak letakkan bedak juga
    just dap2 macam tu je.. Tapi masa menuang bedak ke tapak tangan tu
    sila jauhkan dari baby..





    Ni pula sesi massage baby.
    Selepas mandikan baby, bolehlah massage..
    Tujuannya adalah untuk mengeratkan lagi kasih
    sayang ibu dan ayah dengan baby dan boleh
    memudahkan baby untuk tidur.. 


    Petang ada sesi exercise pula untuk ibu2 mengandung dikendalikan oleh pakar fisioterapi di KPJ. Takde gambar ye sebab malu nak upload. hehe.. Untuk orang yang dah lama tak buat exercise macam yana ni memang agak semput jugala dengan keadaan perut ni lagi.. Incik suami asyik gelak je masa ni siap amik video lagi.. huhu


    Akhir sekali kami di bawa melawat labour room di KPJ. Walaupun yana akan bersalin di Hosp.Pantai, tapi tetap teruja melawat labour room KPJ. Biliknya sangat cantik dan tenang. Cara penggunaan katilnya diajar, tempat untuk meletakkan baby selepas dilahirkan pun ditunjukkan. Cara penggunaan mesin CTG juga ada diajarkan dan juga cara penggunaan laughing gas untuk menahan sakit (lupa la..etanox kot)


    Ok, yana sila bersedia!!!


    Pada yang berminat menyertai Antenatal Class di KPJ Selangor,
    sila call number ni:  03-55431111 ext.4701.
    Yurannya RM80 je untuk satu couple..

    Sangat digalakkan untuk ibu2 yang nak dapat anak 1st
    dan sangat digalakkan menghadiri dengan suami tersayang..

    Saturday, May 19, 2012

    Sel Stem Darah Tali Pusat part.2


    Assalamualaikum..

    Ok, ke Sel Stem Darah Tali Pusat Bayi part.2.. 


    Kalau tak hari Jumaat yana dan incik suami akan ke ofis Cellsafe di Mid Valley untuk sign up kan pakej yang kitaorang pilih. Tapi atas beberapa urusan kitaorang tak dapat pegi pada hari tersebut.. Oleh itu, kitaorang settlekan pada hari ini iaitu Sabtu. Nak pilih minggu depan nanti kena amik cuti pula. Tapi weekend ofis Cellsafe tutup, so kitaorang jumpa agentnya di Sunway Medical Centre memandangkan diaorang ada buka booth di situ..


    Setelah faham mengenai Sel Stem Darah Tali Pusat (boleh rujuk di part.1), setelah memilih bank sel stem yang ada dan pakejnya.. Langkah seterusnya adalah membuat pembayaran dan sign kontrak dengan pihak bank sel stem tersebut. 








    Husband & wife perlu hadir bersama semasa sesi ini..
    Perlu memaklumkan lokasi untuk deliver dan nama 
    doktor yang akan sambut baby nanti.. 




    Dalam beg ni dah dibekalkan barang2 yang perlu
    dibawa bersama semasa ke hospital nanti, iaitu:




    Cord Blood Collection Kit.. Kit ni kena bawa bersama
    ke hospital. Dalam kit ni la akan disimpan darah tali pusat
    dan akan diambil oleh pihak Cellsafe ke bank sel stem.
    Jangan lupa bawa ye.. Andai kata terlupa, masa otw tu boleh
    call pihak Cellsafe dan diaorang akan hantar kit yang baru ke hospital..


    Ok, apa ada dalam ni,





    Blood beg..





    Blood beg untuk darah ibu.. Darah ibu pun akan di ambil oleh doktor 
    dengan tujuan untuk pemeriksaan mengesan jika ada penyakit @ virus 
    yang tidak dapat dikesan daripada ujian darah tali pusat tersebut.





    Ini adalah blood beg untuk menyimpan darah tali pusat tersebut
    yang akan diambil oleh doktor setelah bayi selamat dilahirkan..




    Prosedur yang akan dilakukan sepanjang proses dari bayi
    dilahirkan hingga darah sel stem tersebut selamat di simpan
    di bank sel stem..


    Maklumat lanjut di Cellsafe International sdn.bhd


    Jom simpan sel stem darah tali pusat bayi anda kerana ia mempunyai banyak kebaikan yang akan membantu bayi dan keluarga anda kelak. Bukan nak minta sakit tetapi lebih kepada konsep sediakan payung sebelum hujan. Kalau bukan untuk anak kita dan keluarga, boleh digunakan untuk membantu orang lain yang memerlukan.

    Monday, May 14, 2012

    Sel Stem Darah Tali Pusat Part.1


    Assalamualaikum..

    Semalam di Mother & Baby expo 2012 di Mid Valley, yana dan suami berpeluang tau dengan lebih lanjut mengenai sel stem tali pusat baby.. Sebelum2 ni tau gitu2 je bila Dr.Syeikh Muszaphar juga menyimpan sel stem darah tali pusat anak beliau di bank sel stem Cellsafe. Sebenarnya sangat bagus untuk simpan sel stem tersebut demi kebaikan kesihatan anak kita. Lebih kurang macam bio insurans la.. 




    Ok, jom kita tengok detail apa itu sel stem tali pusat?

    Darah tali pusat (cord blood) atau disebut “placental blood” adalah darah yang berada di dalam salur tali pusat dan uri yang keluar bersama sama dengan kelahiran bayi apabila tali pusat tersebut dipotong. Darah di dalam tali pusat bayi anda ini adalah sumber “stem cell” yang sangat bernilai yang secara genetiknya unik kepada bayi dan keluarga anda sahaja.

    Stem boleh digunakan untuk merawat penyakit yang berkait dengan darah seperti leukemia, lymphoma, aplastic anemia dan lain-lain.

    Ia juga boleh digunakan untuk merawat sel sum-sum tulang yang rosak semasa rawatan kemoterapi atau radioterapi. Semasa rawatan, darah ini akan di suntik kedalam darah dengan harapan ia akan membentuk sel-sel baru yang sihat.


     Cord blood di ambil


    Bagaimana sel stem tali pusat ini dikumpulkan? 

    Sebaik sahaja bayi dilahirkan, tali pusat bayi akan di kepit dan dipotong. Dengan mengunakan pembersih kuman, doktor akan menyuntik jarum pada tali pusat dan darah dalam talipusat akan mengalir kedalam plastik bag. Keseluruhan prosedur cuma mengambil masa beberapa minit sahaja dan ia adalah selamat kepada ibu dan bayi.


    Dianggarkan 70 penyakit boleh dirawat menggunakan sel stem darah tali pusat. Ni yana senaraikan separuh darinya yang penting.
    • Barah darah
    • Penyakit darah (talasemia)
    • Penyakit metabolik
    • Keimunan
    • Jantung
    • Diabetes
    • Parkinson





    Mengapa perlu menyimpan sel darah tali pusat anak anda?
    • Ia adalah aset biologi yang berpotensi menyelamatkan nyawa bayi atau ahli keluarga.
    • Proses pengumpulan darah tali pusat tidak invasif, tidak menyakitkan dan tiada risiko pada ibu dan bayi
    • Berbanding sel stem daripada sum-sum tulang dewasa, sel stem darah tali pusat lebih mudah diterima badan dan mempunyai risiko penolakan yang rendah
    • Jika dibandingkan dengan pengambilan sel stem tulang sum-sum, proses pengambilan darah tali pusat tidak menyakitkan dan tiada risiko untuk bayi dan ibu. Ia hanya memakan masa lima minit selepas bayi dilahirkan.
    • Sel stem darah tali pusat tidak memiliki tarikh luput, boleh diwarisi asalkan disimpan dengan teknik yang betul. Ia lebih bagus daripada sel stem tulang sum-sum kerana tidak terdedah pada kuman (kerana diambil sebaik saja bayi dilahirkan) berbanding sel stem tulang sum-sum.


    Paling penting, bagaimana pula dari segi hukum untuk menyimpan sel stem darah tali pusat ini?

    Mengenai soal hukum penggunaan sel stem dalam bidang perubatan di Malaysia, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), telah mengeluarkan fatwa bahawa sel stem boleh digunakan untuk tujuan perubatan dan kaji selidik dengan syarat2 tertentu iaitu sel stem dewasa dan sel stem daripada kanak2 yang ingin digunakan harus mendapat keizinan daripada ibu bapanya dan prosedurnya tidak memudaratkan. Lebih lanjut boleh rujuk web Yadim. Bacaan tambahan boleh rujuk di e-fatwa ini..



    Ok, jom tengok cara pengurusan dan penyimpan sel stem darah tali pusat ni..


    Di Malaysia ada beberapa bank sel stem darah tali pusat ditubuhkan. Yang yana dengar di expo baru2 ni. Antara yang famous di Malaysia ialah Cellsafe International sdn.bhd di mana dutanya ialah Dr.Syeikh Muszaphar yang juga menyimpan sel stem darah tali pusat anak beliau di situ. Untuk keterangan lanjut, sila buka web Cellsafe


    Ini antara gambaran sel stem darah tali pusat bayi di ambil dan di simpan..



    Proses untuk mengambil sel stem setelah bayi dilahirkan 
    akan dilakukan oleh doktor dan setelah itu pihak Cellsafe akan 
    datang ke hospital untukmengutipnya dan disimpan di 
    bank sel stem dengan selamat.. 


    Mesti ada yang tertanya2.. Berapa kos untuk menyimpan sel stem darah tali pusat ini? Yana dulu pun tertanya2 juga dan menjangkakan mesti menjangkau puluhan ribu kot.. Ini anggaran kos yang yana tau dari Cellsafe:




    Yana dan suami decide untuk ambil silver pakej je.. So, yang Platinum
    andd Diamond yana tak terangkan la ye.. Silver pakej, kos perkhidmatan
    penyimpanan sel stem  adalah RM2,500 untuk permulaan dan untuk
    yuran tahunan ibu bapa perlu membayar RM250 sahaja. Sel stem ini boleh
    di simpan sehingga anak berumur 20 tahun.. Lepas tu anak bayar sendiri pula..



    Penting ke untuk simpan sel stem darah tali pusat bayi anda?

    Yana pun tak tau sangat pasal ni sebelum ni. Tapi yana buat sedikit pembacaan, research and asking around yana rasa perlu untuk kita simpan sel stem ini at least untuk seorang anak. Sebagai ibu bapa, sudah semestinya kita mahukan yang terbaik untuk anak2 kita. Kita juga tak tahu akan masa hadapan kesihatan mereka. Dengan menyimpan sel stem darah tali pusat bayi kita, ia akan dapat digunakan suatu hari nanti jika bayi tersebut memerlukan dan juga boleh membantu ahli keluarganya. 


    Siapa yang boleh guna sel stem darah tali pusat ni:

    1. Your baby (100%)
    2. Parents (Moderate chance)
    3. Siblings (High chance)
    4. Close Relatives (Low chance)

    Ok, jom tengok video ni yang memaparkan mengenai kisah seorang ibu yang telah dapat menyelamatkan anak sulungnya yang menghidap leukemia dengan menggunakan sel stem darah tali pusat bayi keduanya. 




    Seperti yang diperkatakan, sel stem darah tali pusat bayi dapat melindungi bukan sahaja bayi tersebut malahan ibu bapanya dan  saudara maranya. Dengan adanya sel stem darah tali pusat sendiri untuk keluarga sendiri, keputusan yang lebih berkesan telah diambil berbanding dengan penggunaan sel stem dari penderma yang bukan pertalian keluarga.. Baca sini mengenai kisah Dr.Syeikh Muszaphar menyimpan sel stem anak beliau..


    Jumaat ni lepas check up dengan gynae, yana dan suami akan ke Cellsafe. Part.2 nanti yana ceritakan segala prosedur yang perlu dilakukan untuk menyimpan sel stem ni nanti..



    ps: To our baby.. Mama, papa sayang kamu sangat2. Sebab tu papa dan mama decide untuk simpan sel stem darah tali pusat ni nanti untuk kegunaan di masa hadapan jika diperlukan. Niatkan juga untuk menggunakan sel stem ini bukan sahaja untuk diri sendiri dan keluarga, tapi juga untuk membantu orang lain jika memerlukan.. 

    Monday, May 7, 2012

    Botol Susu...


    Assalamualaikum..


    Dah nak masuk 34wk.. Wahh..cepatnya masa berjalan.. Baru2 ni yana pegi check up dengan Dato' Dr.Hamid Arshat, doktor scan dan nampak macam yana akan bersalin 2 minggu awal dari due date 15 Jun.. Sangat teruja masa dengar tu + panik kejap.. huhu.. Penantian tiga tahun akan berakhir. hehe.. Kalau baby keluar hujung bulan ni maknanya hadiah anniversary mama papa la ni.. Wahhh..


    Okla, hari ni nak cakap pasal botol susu boleh.. Walaupun takde pengalaman lagi kan.. hehehe. Botol susu apa yang korang guna ye??


    Serius yana memang tak tau apa2 pasal botol susu masa mula2 nak membeli dulu.. Pening juga la memilih.. Kalau zaman2 kita dulu, botol susu gambar kartun2 je.. Harga pun murah.. Tapi zaman sekarang.. macam2 jenis dah ada kaca la apa la dan harga boleh tahan mahal..


    Hasil survey, tanya kawan2 dan membaca.. Yana memilih botol Tommee Tippee. Mulanya nak amik Avent yang sangat famous tu. Tapi bila kawan suggest Tommee Tippee ni lagi unik memandangkan puting botol susu tu menyerupai nipple ibu.. Yana pun terus la beli.. Amik yang 9oz terus..




    Yana amik yang pink colour ni la.. hehe
    Takpela walaupun baby boy..Botol je yang pink..
    Yang lain dah banyak blue colour.



    Botol kedua pula yana amik Calma by Medela memandangkan breastpump yana Medela.. Calma ni pun sangat unik lebih kurang Tommee Tipee. Yana sangat suka botol susu yang putingnya menyerupai nipple ibu supaya baby tak confius nanti bila kadang2 tukar dari breast ke botol susu.. 




    Calma by Medela..




     Ni apa yang yana copy paste pasal Calma by Medela..


    Calma isn't just another nipple. It was developed after research and is used in conjunction with a BPA-free breast milk bottle. Both were designed to help babies to maintain their natural feeding behavior so that they can transition from bottle back to breast with ease..

    Medela based the design on research published in Early Human Development, which concluded that "babies create a vacuum when extracting milk from the breast, which is a method different than the wave-like movement that was previously understood."

    The Calma nipple only allows babies to drink when they create a vacuum, mimicking breastfeeding. As a result, when babies switch from the breast to the bottle and back to the breast again, they feed in the same manner.


    Dua jenis botol ni je la yang yana beli buat masa sekarang.. Tetiba yana jumpa satu jenis botol ni lagi yang lagila unik dan fungsinya pun menyerupai breast ibu.. 




    Mimijumi- not so hungry bottle from Japan..
    Easy to open
    Easy to clean
    Integrated venting prevents colic
    Screw on one-piece nipple
    Skid-free base
    Dishwasher and microwave safe
    BPA-, latex-, and EA- free
    Exceeds US safety standards
     





    Ibu2 yang fully breastfeed baby mesti pening pikir macam mana penerimaan baby bila tukar ke botol bila dah start keje. Ada sesetengah baby yang tak nak minum botol sebab tak biasa.. Mimijumi ni la solutionnya sebab designnya memang hampir sama dengan breast ibu..


    Ini yana copy paste je dari sini..

    1) Bentuk Puting
    • Design dan warna coklat menyerupai payudara ibu supaya bayi tidak mengalami kekeliruan denagn puting ibu. Tidak dinafikan puting ibu mempunyai berbeza-beza warna. Ada yg coklat lembut, ada yang coklot gelap, ada yang coklat kehitaman. Tetapi secara visualize bayi masih boleh menganggap puting Mimijumi seakan puting ibunya. 
    • Teksture puting ini lembut seakan-akan puting ibu

    2) Material
    • Botol - Dibuat daripada plastik EMS Grilamid XE-3997  dari Switzerland. Seperti yang diketahui material dari negara eropah ini memang terbukti selamat dan mendapat kelulusan antrabangsa. Botol ini tebal, permukaannya jernih seperti botol kaca dan ringan untuk dipegang oleh bayi. Plastik jenis ini lebih baik dari plastik jenicPC, PP dan PES.
    • Puting dibuat dari silicone yang selamat untuk bayi dan tidak mengandungi latex.

    3) "Wide neck style" -  memudahkan proses pembesihan di bahagian dalam botol

    4) Free from BPA, Lead, Phthalates, Latex.


    Nak beli yang ni.. Tapi dah ada dua botol.. Next time pula.. Sape2 yang dah guna Mimijumi sila buat review.. Kat Malaysia tak banyak lagi pengunaannya..


    ps: Tak sabarnya mama nak susukan baby mama nih.. :)



    Friday, May 4, 2012

    Sesi Makan Bila Balik Kampung..


    Assalamualaikum..

    Yana dah masuk fasa 30wk.. Hari ni genap 33wk. Ohh..tak lama lagi mama, papa akan jumpa our little hero ni..  Walaupun takut bila pikir sakitnya bersalin, tapi tetap tak sabar nak tatap wajah baby yang dah lama mama, papa tunggu ni.. Semoga segalanya dipermudahkanNya. Semua persiapan nak sambut baby dah hampir siap. Doktor pun dah booking, bidan pun dah booking.. 


    Cuma antenatal kelas je yana baru daftarkan diri di KPJ Selangor tadi. 26hb ni kelasnya. Nurse tu pun kata lambat yana daftar memandangkan due date 15 Jun. Harap2 dapatla attend kelas ni sebelum bersalin (baby, jangan keluar awal2 ye syg.. bagi mama, papa pegi kelas dulu..huhu). Yana memang dari awal preggy plan nak pegi antenatal class.. Bila baca blog ni, tambah excited.. huhu.. Sape yang nak pegi antenatal class di KPJ Selangor boleh call num. ni: 03-55431111 ext.4701. Setiap bulan ada kelas sampai ke December..


    Ok la, masuk topik lain pula.. Baru2 ni pun yana dan incik suami balik ke Terengganu. Bulan depan tak boleh dah nak travel jauh2, kena standby je kat KL ni.. Balik kampung je mesti keje makannn je kan.. hehe.. Sepanjang pregnant sampai 8 bulan ni yana dah naik 7kg tau.. hukhuk.. Tapi doktor kata itu naik sikit je.. Tapi rasa macam dah makan banyak je..




    Ni masa kitaorang sampai Kelantan..
    Sate Lanang di Jabi memang favourite incik suami..
    Bila lalu je wajib singgah. Petang2 memang penuh kat sini
    sampai susah nak cari tempat duduk. Satenya di hidang terus
    bila dah duduk tu. Makan je banyak mana, nanti dia akan
    kira berdasarkan jumlah lidi.. Ada sate ayam, daging dan hati..
    Sate ayamnya memang sedap sangat. Daging & hati yana tak makan..





     Dari Kelantan, kitaorang terus menghala ke Kuala Terengganu..
    Nak pegi makan sotong celop tepung di Pantai Teluk Ketapang.
    Sini pun petang2 penuh je. Di Terengganu, memang petang2
    banyak jumpa kedai makan jual ikan, udang, sotong, ketam celop
    tepung ni.. Masa mula2 kahwin dulu yana pelik juga, tapi sekarang
    dah suka pula sebab sedap. hehe.. Yana pernah buat review
    tempat ni dulu kat sini..



    Lepas makan terus menghala ke Kuala Berang.. Sampai je rumah mertua, yana dah bau buah jambu golok satu rumah.. Excitednyeee sebab mmg yana teringin sangat nak makan buah tu tapi tak pernah jumpa di bumi KL nih..huhu.. Pegi dapur tengok mak mertua yana sedang masak jambu golok campur sotong. Bestnyeeeee.. TQQQQ ma.. Rupanya sehari sebelum kitaorang balik, bapa mertua yana pergi carikan buah tu sampai ke Marang nun. TQ so much abah :) Dapat ibu mengandung dengan little baby ni makan buah ni sebelum bersalin next month.. hehe.. Anak mama keluar nanti tak meleleh air liur dah kan.. hehe



    Di Terengganu, buah jambu golok ni memang
    di masak lemak dengan sotong.. Nama standard
    buah ni adalah buah gajus @ buah janggus..



    Esoknya Ahad, mertua yana kerja.. Yana dan adik ipar plan nak masak laksa penang. Kitaorang pun pegi pasar dengan incik suami membeli barang dan bermulalah sesi memasak laksa penang.. Dekat setahun yana tak masak laksa sejak raya tahun lepas. Tu la kata bila pregnant ni, malas ya amat. hehe..




    Siap sudah laksa penang asli. 
    Resepinya yana pernah tulis di sini..
    Tapi yana tak makan sangat sebab daun kesum 
    tu kan sedikit tajam + ada nenas dalam ni..



    Ok la, tak tau nak tulis apa dah.. Doakan yana ye.. Sebulan je lagi nak jumpa little baby dah.. Tak sabarnyeee walaupun takut.. hehe..