Followers

Syahir - Emy Anniversary :)

My Lil Pumpkin..

Breastfeeding Milestones..

Lilypie Breastfeeding tickers

Friday, June 22, 2012

Our Baby Boy..



Salam perkenalan semua..




Nama saya..

Muhammad Rayyan b. Mohd Syahir Kyairi
Born via c-section, 2.93kg at Pantai Medical Centre Kuala Lumpur
on 14 Jun 2012 @ 8.45pm..



~Permata hati sulung mama papa setelah 3 tahun penantian. Alhamdulillah terima kasih Ya Allah.. Semoga Rayyan terus memebesar menjadi anak yang soleh sihat dan cerdik.. Terima kasih pada semua yg mendoakan yana selama ni..


Monday, June 11, 2012

False Labour


Assalamualaikum..


Seperti tajuk di atas.. Baru2 ni yana mengalami False Labour. Apa itu False Labour?

False Labour ialah kuncupan rahim yang disertai kesakitan, dan berlaku setengah jam sekali tetapi bila diperiksa pintu rahim masih tutup lagi. [Pak Bidan]. Ia berbeza dengan Braxton Hicks.. Braxton Hicks Contraction ialah di mana  rahimnya mengeras tetapi tidak sakit. [Pak Bidan]


Cerita bermula.. Cewahh macam ape je.. huhu


Pagi Sabtu

Yana duduk rumah je weekend ni sebab incik suami ada game hoki. Yana malas nak ikut, so duduk rumah je dengan adik ipar. Tapi dah plan petangnya nak ajak incik suami jalan2 KL bawa adik ipar & makan di Shogun. 


Tapi tengaharinya yana agak risau bila nampak ada something discharge di seluar walaupun bukan darah & air ketuban. Sebenarnya dah dekat 3 hari jadi. Bila yana tanya mak dan kawan2. Yana decide nak ajak incik suami pegi check. Risau la juga sebab takde pengalaman lagi mengenai tanda2 nak bersalin. Tapi kitaorang decide nak pegi check di klinik yang dekat2 je sebab malas nak ke hospital Pantai di KL nun (sebenarnya tak suka nak pegi hospital) huhu..



Petang Sabtu..

Sampai ke klinik bersalin tersebut di Shah Alam dan check, discharge tu normal je dan bukan tanda nak bersalin. Tapi doktor sarankan untuk buat CTG nak tengok keadaan baby. Kitaorang pun setuju dan ikut je la. Bila dah dapat result, doktor tu rasa something wrong dengan baby melalui graf CTG tersebut dan suruh kitaorang cepat2 ke hospital Pantai. Masa ni yana dah tak sedap hati. Macam2 pikir dan masa call mak rasa nak nangis je walau tak tau keadaan sebenar lagi. Incik suami la yang cuba tenangkan yana masa ni walaupun yana tau dia pun panik.. 



Malam Sabtu..

Sampai je di Hospital Pantai dah Maghrib dan kitaorang sembahyang dulu sebelum menuju ke Emergency Room. Lepas explain itu ini, diaorang terus bawa yana ke Delivery Ward. Sampai sana, nurse terus bawa ke Labour Room untuk buat CTG sekali lagi selama setengah jam. Yana cuba tenangkan diri tak nak pikir bukan2 selagi doktor tak kata apa2. Bila dah dapat result, doktor kata jantung dan pergerakan baby normal. Alhamdulillah syukur ya Allah. Terbang risau yana tadi. Baby buat mama papa suspen je tau.. huhu. 


Tapi nurse kata yana ada contraction. Agak kuat tapi tak kerap. Bila nurse cakap gitu baru yana rasa ada sakit. Sebelum ni risau kat baby sampai tak rasa sakit sendiri. Dann...... untuk pertama kalinya yana melalui prosedur VE untuk tau bukaan pintu rahim. Sakitnyaaaaaaa ya ampunnn.. Masa ni midwife tu yang buat dan bukaan pintu rahim 3cm. Setelah dimaklumkan pada doktor, yana ditahan di Labour Room tersebut. Ohhh panik sudah.. "aku nak beranak dah ke ni??" tapi happy sebab dah nak jumpa anak mama papa ni.. Incik suami pun call mak dan mertua yana dan juga call logistik Cellsafe untuk get ready bila dah bersalin supaya datang amik stem cell.




Ni la labour room yana..


Dah tukar pakai baju hospital, incik suami balik amik barang di rumah dan hantar adik ipar balik dan datang semula ke hospital. Bermulalah life di Labour Room malam itu. Midwife explain macam2 kalau tak tahan sakit anytime boleh minta pain killer such as epidural. Kena sign borang itu ini, nak letak baby atas dada lepas bersalin pun kena sign juga.. huhu. CTG sentiasa dipantau. Bila nak pegi toilet tekan je loceng, diaorg datang buka balik tali pinggang CTG tu dan pasang balik lepas tu. Macam tu la banyak kali. Sabar betul diaorang. huhu.. Setiap berapa jam tekanan darah, suhu badan, contraction dipantau. Yana pula tak boleh tido sangat malam tu. Suasana hospital dan contraction buat yana susah nak tido..


Tapi, makin lama contraction makin kurang. Nurse berapa kali la datang tanya ok ke? Yana ok je siap boleh senyum2. huhu.. Terfikir juga nape tak sakit2 lagi ni. Rasa makin ok ada la. Siap jalan2 lagi sekitar ward tu, pegi tengok tv sebab dalam labour room takde tv..




Yang hijau tu contraction yana.. 
See.. sangat la rendah, 15 je dan tak konsisten..



Pagi Ahad..

Lepas breakfast yang sangat sedap.. Menu pagi tu yana pilih western, huh mengada tol pilihan. huhu.. Yana pegi mandi dan sakit makin takde. Sampaikan tgk di CTG contraction below 15 je.. Ada tahap tu 0 terus. huhu.. Haihh anak mama ni macam tak nak keluar je lagi. Best ye duduk dalam perut mama ni. hehe.. Incik suami bebel2 kat perut dengan baby tanya bila nak keluar. hehe.. Papanya dah get ready bawa beg besar2 ke hospital. hehe..


Tapi, bila doktor datang check.. Contraction takde + bukaan pintu rahim macam tu juga (doktor buat VE tak sakit langsung, lepas ni saya nak doktor je buat VE boleh?? huhu). Doktor pun kata, "Ok puan, boleh balik"..  Dengar boleh balik rasa best sebab sangat boring duduk labour room. Tapi frust sebab tak dapat jumpa anak mama papa ni lagi.. Tapi doktor pesan, andai sakit kerap dan konsisten, turun darah, water bag pecah terus datang cepat2.. Incik suami pun mengemas baju, call cellsafe bagi tau tak jadi bersalin. hehe.. Call mak dan mertua.. Kelakar pula pikir. Anak mama papa ni main2 ye..


Dah siap semua, pegi buat payment. Hambik ko RM758 kena separuh hari je di hospital. Dah tu false labour pula.. huhu.. Takpela, asalkan mama papa tau baby kitaorang ni sihat kat dalam perut mama ni. Lepas ni anak mama papa keluar betul2 ye. Mama papa tak sabar dah nak tatap wajah comel baby kitaorang ni.. Tak lama je lagi dah nak dekat due date. Lagipun mertua yana kata memang anak sulung lambat sikit dan suka main2.. hehe..




15 Jun ni jumpa doktor balik memang dah dekat due date masa ni. Harapnya baby mama keluar la ye tanpa mama di induce.. huhu.. Tak nak induce.. 

Doakan yana dan baby ye..


Thursday, June 7, 2012

Saya Produk STPM


Assalamualaikum..


Yana tak pernah nak sentuh topik2 macam ni sama ada dalam perbualan seharian apatah lagi di blog. Sebab kadang2 topik macam ni boleh mewujudkan perbalahan. Tapi baru2 ni yana dan family ada bercakap soal ni sebab adik yana baru je tamat SPM dan sedang melalui fasa memilih tempat untuk sambung pengajian.. As a kakak sulung, yana pun ada memberi pandangan. Hanya pandangan sama ada ikut atau tak terpulang sebab minat, bidang dan perancangan masa depan adalah di tangan sendiri..


Mengimbau ke 9,10 tahun yang lampau.. Yana berada dalam situasi ini. Berbekalkan result SPM yana mendapat dua tawaran sama ada untuk meneruskan pengajian peringkat Diploma (yana dapat tawaran computer engineering di MMU) atau ke STPM yang sangat dipandang rendah oleh segelintir masyarakat kita..


Agak2 mana menjadi pilihan yana?


Of course la yana pilih untuk ke MMU. Masa tu pula salah seorang saudara yana dapat ke sana juga. Ada geng pula lagi la best kan. Sambung diploma beb, apa kelas STPM (pemikiran masa tu la).. Tapi, mak yana lebih cenderung untuk yana memilih STPM. Mak yana adalah orang yang terlibat dalam dunia akademik, pendapat mak yana STPM adalah lebih baik.. (maaf topik ini bukan nak memperendahkan diploma, matrik, etc). Bagi yana semua ada kelebihan. Cuma ini lebih menceritakan mengenai STPM sbb yana produk STPM. 


Dengan hati yang sayu yana meneruskan pengajian STPM di High School BM, dengan memakai baju sekolah, melihat seorang demi seorang kawan baik keluar dari sekolah melangkah ke U, Politeknik. Lebih menyakitkan hati bila ada saudara yang memperlekeh STPM seolah2 STPM adalah jalan yang gelap. Mengangkat martabat anak masing2 yang sambung diploma.. Malah kawan2 yang keluar dari tingkatan 6 juga memperendahkan kitaorang yang masih mahu meneruskan STPM. 2,3 bulan awal memang yana terpaksa belajar dengan hati yang berat. Sampaikan malas nak ke sekolah..






Tapi lama2, mata yana sendiri dapat melihat kelebihan menjadi pelajar tingkatan 6. Malah yana dah mula rasa restu ibu itu adalah yang terbaik. Apa yang ibu kita pilih untuk kita itulah yang paling baik. STPM memang antara peperiksaan paling susah di Malaysia dan antara ketiga yang paling susah di dunia. Yana lalui dengan pelbagai cabaran sebab yana amik 5 subjek. Yana tambah satu subjek sampaikan kena amik kelas di luar. Masa SPM boleh enjoy2, honeymoon lagi.. Tapi tidak masa STPM. Yana sangat fokus dan serius sebab target nak masuk Universiti, nak buktikan pada semua yang memperlekehkan student form 6 bahawa kami walaupun  masih di sekolah tapi kami juga boleh berjaya. 


Bukan mudah perjalanan menjadi pelajar tingkatan 6. Laluannya sangat keras, sangat susah. Tapi laluan ke universiti sangat mudah. Kalau dah dapat pngk 3 ke atas pilih je nak masuk universiti mana untuk sambung degree. Perjalananya juga singkat hanya 2 tahun dan yang pasti yurannnya jauh lebih murah. 


Tamat STPM dengan pngk 3 ke atas yana dapat tempat untuk sambung degree di USM. Alhamdulillah. Ingat lagi.. arwah abah dan wan yana mengadakan kenduri kesyukuran masa ni. Malah kaki ini melangkah dulu ke universiti untuk sambung ke peringkat ijazah berbanding rakan2 yang telah meninggalkan yana untuk ke U dan poli bagi meneruskan diploma. Ramai rakan2 yana semasa di tingkatan 6 yang berjaya menempatkan diri di universiti. Yana dan beberapa rakan baik dapat ke USM dan ada juga ke UUM dan UM.




Terima kasih mak sebab tunjuk jalan yang baik untuk yana.. Biarla apa orang nak kata, restu mak adalah lebih berharga..


Tiga tahun yana sambung degree di USM, tahun terakhir yana mula berfikir apa aku nak jadi nanti? Harapan arwah abah yang nak tengok anaknya belajar sampai ke peringkat tertinggi, yang nak tengok anaknya jadi pensyarah macam anak2 saudaranya di Pahang. Yana ambil keputusan untuk teruskan pengajian ke peringkat Master. Lepas degree terus sambung. Tapi selingan masa ni yana kawin juga. hehe.. Jodoh yana datang awal.. Terima kasih incik suami yang sentiasa support yana.. Incik suami restu untuk yana belajar setinggi yang yana nak cuma jangan ke oversea sudah.. tak nak berpisah jauh2.. hehe.. BAEKKK..


Pada umur 24 tahun yana dah dapat segulung Ijazah Sarjana juga dari USM.  Rakan2 yang memperlekehkan pelajar STPM masih meneruskan peringkat degree masa ni. Bukan yana nak bangga diri atau nak memandang rendah pada yang lain. Macam yana tegaskan apa saja keputusan di tangan sendiri. Cuma janganlah kita memperendahkan tujuan dan matlamat orang lain. Masing2 ada perancanggannya tersendiri. Tingkatan 6, masih belajar di sekolah dengan uniform sekolah, masih duduk dengan mak ayah.. tak semestinya dia tak boleh berjaya..




Sekarang, yana sedang meneruskan pengajian ke peringkat terakhir untuk mengapai cita2. Pun bukan mudah. Dipenuhi dengan air mata, peluh, tidur yang tak pernah cukup. Tapi inilah pengorbanan. Nak merasai kebahagiaan dan kesenangan perlu lalui pelbagai ranjau dan cabaran. Yana masih peringkat bertatih2 dan masih diperlekeh hanya kerana belum mempunyai pekerjaan tetap. Sekali lagi diulangi. Masing2 mempunyai perancangan masa depan sendiri dan setiap masa depan kita tak sama. Yana mempunyai cita2 sendiri yang mana untuk mendapatkannya yana perlu habiskan Phd. Untuk itu yana terpaksa korbankan macam2 untuk mendapatkannya. InsyaAllah target biarlah dapat tamatkan sebelum usia 30 tahun. Lepas tu insyaAllah dapat kerja tetap yang terbaik. Pensyarah yana pernah bagitau, tak ada lagi lulusan PhD yang menganggur di dunia ni. Dapat tunaikan harapan arwah abah.. Hati puas, mak yana bangga, incik suami tersenyum sudah cukup pada yana. 




Ini jalan cerita yana yang bermula sebagai pelajar tingkatan 6 dan yana sangat bangga menjadi pelajar tingkatan 6. Apa saja pilihan kita semuanya bagus asalkan kita berusaha bersungguh2. Suami yana produk matrikulasi. Tamat matrik terus ke UKM sambung degree bidang electrical engineering dan sekarang dah bergelar engineer kanan di TNB. Dalam usia 30 tahun suami yana dah dapat tittle Ir. Im proud of u syg. Apa saja pilihan kita, berusaha dan pasti kita akan berjaya.. Yang penting apa saja pilihan orang lain jangan lah diperlekehkan. Sebab kita tak tahu rezeki masing2, mungkin dia akan lebih berjaya dari kita.


Pada adik2 yana, pertama sekali apa sahaja pilihan biarlah mendapat restu dari mak dan abah, kedua pilih apa yang kita minat bukan apa yang kawan amik, tiga setiap pilihan disulami dengan matlmat untuk masa depan dan terakhir apa saja pilihan belajar betul2 supaya dapat memberi manfaat pada kita kelak.. Pedulikan kata2 orang yang boleh melemahkan semangat..






 PS: panjangnye penulisan hari ni.. dah macam karangan pula.. hehe