Followers

Syahir - Emy Anniversary :)

My Lil Pumpkin..

Breastfeeding Milestones..

Lilypie Breastfeeding tickers

Friday, July 13, 2012

Pengalaman Bersalin...


Assalamualaikum..


Pengalaman melahirkan anak sulung memang mencabar.. Pada 14 Jun yang lalu, yana dah lalui pengalaman yang cukup manis ni walaupun penuh onak dan ranjau..huhu..


3am, 14 Jun 2012.. Yana temankan incik suami tengok bola. Bukanla teman sangat, yana takut tidur di bilik atas sorang2 sebenarnya. hehe.. Bila dah habis bola, kitaorang sama2 naik ke bilik nak sambung tidur. Masa ni perut yana dah ade rasa tak selesa sikit2 dan dah ade lendir darah yang keluar. Cuma kitaorang ignore je sebab sakit tak kuat. Tak nak pegi hospital dan false labour lagi. huhu.. Tiba2 masa tidur nak menukar posisi yana dengar satu bunyi pop dalam perut dan mengalirla air ketuban tak henti2.. Yana kejutkan incik suami yang agak panik dengan situasi tersebut. huhu.. Dalam panik tu sempat lagi yana pegi mandi kejap dan bila tengok jam subuh pun dah masuk.. Kitaorang solat dulu, packing2 barang dan terus memecut sebab takut jalan jam. Dari Shah Alam ke Pantai Medical Centre KL agak jauh.. Masa ni dah sms ke mak dan mertua dan diaorang semua sama2 panik + teruja.. hehe


Alhamdulillah perjalanan ke hospital subuh tu sangat mudah.. Kereta sikit je dan kejap je kitaorang dah sampai ke Pantai MC KL. Terus incik suami bawa yana ke emergency room dan diaorang terus bawa yana ke labour room bila tau yang air ketuban yana dah pecah. Masa ni tak sakit lagi.. Sampai labour room, isi form itu ini, sign itu ini, tukar baju.. Yana pun rest dengan tali pinggang CTG di perut.. Masa belum sakit ni sempat la yana breakfast walau sikit je dan yana ada dengar jiran2 bilik sebelah yang sedang bertarung bersalin terjerit2.. Subhanallah, takut yana dengar. Tapi bila di akhirnya dengar suara tangisan baby happy je rasa.. Lepas ni aku pula..huhu..




Lepas breakfast, nurse datang masukkan ubat untuk bagi yak2.. hehe.. Dan contraction mula rasa secara perlahan2.. Boleh lagi sembang2 gurau2 dengan incik suami, berfacebook dan whats app.. Dah lama2 bila nurse dah masukkan drip, contraction makin kuat dan kerap, rasa nak baling je phone di tangan masa tu pun ada. Sakitttttttttt sangat yang tak boleh digambarkan..huhu. Bila doktor datang buat VE, bukaan 3cm. Contraction yang kuat dan kerap menyebabkan yana jadi agak termengah2.. Sampai ada ketika yana tarik baju incik suami. hihi.. Pakar jantung sarankan yana amik epidural agar jantung yana boleh relax. Yana kan ada heart problem sikit. Contraction yang kuat menyebabkan yana jadi sangat penat. Lalu epidural pun diminta.. Okay, RM1K dah keluar di sini..huhu.


Prosedur amik epidural dilakukan oleh pakar bius. Doktor tu sangattt baik dan lembut.. Masa jarum nak cucuk ke tulang belakang, ermmm sakit sangat hokayyy!!!! Walaupun sakit dilarang bergerak dan yana genggam tanggan incik suami sekuat hati. Tapi kejap je semua tu.. Bila dah selesai, epidural dah bertindak balas siap boleh senyum.. hehe.. Hilang sakit sebelum tu. Yana pun tidur kejap sambil ditemani incik suami yang setia di sisi sambil mengaji.


Epidural yg setia menemani yana.. hehe


Dari pukul 7am yana admit sampai dah nak masuk pukul 6pm hari yang sama bukaan yana hanya naik ke 4cm. Ada kala mesin CTG tunjuk jantung baby drop sikit. Muka nurse yang datang memang dah lain macam.. Jauh di sudut hati dah gundah gulana. Yana dapat rasakan yang aku ni nak kena czer kot.. Tak nakkk!! Tapi, bila doktor sendiri kata jantung baby dah drop dan ada potensi untuk lemas. Yana dan incik suami takde pilihan melainkan accept je untuk czer. Situasi macam ni adalah emergency czer dan caj untuk EC sangat mahal.. Memang seperti dijangka, bila dah nak discaj bil datang rm11k.. hukhuk.. hambekkk.. Tapi, kitaorang dah bersedia dari dulu lagi untuk bermacam kemungkinan masa bersalin..


Lepas Maghrib, yana pun di bawa ke OT. Incik suami boleh masuk sekali. Yana dibius separuh badan iaitu dari bahagian perut ke bawah. Bila dah bius ni memang sebarang torehan, gunting tak rasa sakit. Tapi bila saat baby nak ditarik keluar agak tak selesa seolah2 perut yana ditekan2 dengan kuat. Yana ni jenis tak tahan sakit. huhu.. Incik suami yang menyaksikan tak terkata apa masa ni, tapi setia mengengam erat tangan yana. hihi.. Yana sangat berterima kasih pada pakar bius yang sangat baik. Sentiasa di hujung kepala yana untuk tenangkan yana dan ceritakan prosedur yang berlaku. Tapi kesian dia dapat patient macam yana yang tak reti duduk diam. Asyik bising sakit2, sampai last sekali yana di bius sampai pengsan. huhu.. Tak dapat la yana tengok masa baby mula2 keluar.. Tapi incik suami ada rekod video, dapat la tengok gitu je..


14 Jun 2012, jam 8.36pm di Pantai Medical Centre Kuala Lumpur lahirlah zuriat pertama kami Muhammad Rayyan seberat 2.93kg yang disambut oleh Dato' Prof. Dr. Hamid Arshat. Alhamdulillah, terima kasih Ya Allah. Berakhirlah penantian kami selama tiga tahun..


Muhhammad Rayyan b. Mohd Syahir Kyairi



video




Muhammad Rayyan latest, 3.4kg


We love u so much Rayyan.. semoga Rayyan membesar
 menjadi anak soleh yang sihat dan cerdik. ameenn..