Followers

Syahir - Emy Anniversary :)

My Lil Pumpkin..

Breastfeeding Milestones..

Lilypie Breastfeeding tickers

Friday, September 28, 2012

Oh My Fareeda..

Assaalamualaikum..


Semua orang mesti kenal tudung Fareeda kan? Dah lama yana nak try tudung ni, tapi sedih sebab design tudung ni semua singkat2.. Tak sanggup nak pakai yang singkat2 + incik suami pun tak izinkan.. Tapi last raya, bila Fareeda dah keluarkan V-shape yang labuh.. Wahh..teruja sangat nak try masa raya nanti.. Tapi takde rezeki sebab cepat sungguh out of stock.. Masa tu pun hanya di butik Bangi je yang jual. Pernah la weekend yana pegi dengan tujuan nak beli sofiya V-shape, masa tu promosi RM100 je. Tapi punyalah panjang orang beratur.. Ermm.. Padamkan sajala hasrat itu.. So, raya berariani lagi la..





Inilah sofiya V-shape idaman kalbu.. Punyalah laku sampai sekali beli limit 2 helai je seorang.. Itu pun cepat habis.. Takde jodoh yana dengan tudung ni..


Tapi, baru2 ni Fareeda dah keluarkan V-shape terbaru bercorak batik.. Sangat gojes!! Kebetulan balik dari Johor lalu di Bangi, ajak incik suami singgah di Fareeda.. Orang pun tak ramai.. Masuk2 je kedai dah terpandang V-shape batik dalam pelbagai pilihan colour.. Terusla try dan beli satu.. Takde promosi lagi, so pejam mata je la beli sehelai pun..huhu..





Yg bawah tu la Fareeda V-shape bercorak batik.. Satu corak hanya pada satu tudung.. Cantekkkk!!!





Yang model ni pakai saiz M, yana amik saiz L memang labuh. Cepat grab sebelum habis. Hanya di butik Bangi je sekarang ni..





Yana suka yang warna pink lembut tu.. Tapi masa pegi tadi dah takde colour tu..











Ok, biru ni yang yana beli.. Boleh pakai raya haji nanti.. Akhirnya dapat juga.. Hihi.. Ok, puasa sebulan dari beli tudung.. Hukhuk..



- Posted using BlogPress from my iPad

Wednesday, September 26, 2012

Jagaan Semasa Pantang

Assalamualaikum..


Korang yang dah lepas pantang bpe ye berat badan sekarang? Risau betul yana bab gemuk lepas bersalin ni..huhu.. Yana ni dahla lepas kawin mendadak naiknye (hati senang kot :p).. Masa zaman form 6 berat yana sekitar 47-50kg sahaja. Masuk universiti ohoooii naik juga sampai ke 60kg. Semuanya angkara suka keluar supper dan boleh makan macam2. Sekitar USM tu banyak kedai makan sedap2 lorr dan Penang tahula kan heaven untuk makan2 ni...


Lepas kahwin, dua tahun berdua kitaorang keje jalan2 sambil makan2.. Apa lagi berat mencecah ke 69kg sebelum pregnant kan Rayyan.. Incik suami yang memang genetik kurus pun naik 5kg di perut..hihi.. Bila pregnant doktor kata berat badan boleh naik ke 12kg.. Woooo risaunye masa tu. Tapi alhamdulillah sepanjang pregnant walaupun macam2 nak makan tapi berat yana naik sikit je. Masa 9 bulan berat dah ke 76kg. Walaupun naik sikit, tapi sedia ada dah memang berat so angka 76 tu agak mengerunkan juga.. hukhuk..


Masa dalam pantang memang yana pantang bersungguh2. Sampaikan makan nasi pun tak nak..huhu.. Tapi nenek yana dan bidan yang menjaga yana tu paksa makan juga sebab yana bf kan Rayyan. Susu pula masih sikit masa tu, kalau tak makan nanti takut susu kering terus. Cuma yana makan nasi sikit je itu pun masa lunch sahaja. Malam kadang yana makan nasi sebelum 7pm, kadang makan biskut kering & milo je.. Menu makannye macam ibu2 dalam pantang yang lain tapi setiap kali makan, yana kena tabur lada hitam yang dah dikisar atas nasi, untuk buang angin.. Halia goreng pun kema ratah2 macam tu je untuk buang angin..


Cumanya dugaan dahaga tu yg hazabbb sangat.. Huhu.. Bf ni boleh buat dahaga kan? Tapi sedih air yana di catu.. Setiap 3 jam baru boleh minum segelas air suam.. Itu pun kena minum slow2.. Sebabnya nanti gemuk air & urat kembang, kata bidan dan nenek yana. Bagus juga, itu yang membantu untuk kesihatan diri sendiri juga kan..



Selain tu yana amik jamu dan selalu mengurut, bertanggas dan sauna.. Mengurut memang setiap hari cuma yang soft2 je.. Jangan urut di perut untuk yang czer ye.. Di akhir2 pantang baru urut yang betul untuk orang lepas bersalin satu badan. Pagi2 lagi yana dah di urut, lulur, sauna dan tanggas.. Sauna dengan daun2 kampung yang sesuai untuk ibu lepas bersalin dan serai wangi.. Berpeluh tak hingat2 masa tu. Tapi best, lepas tu badan rasa ringan je.. Bertanggas selepas tu, menggunakan rempah yang dah disediakan bidan yang menjaga yana tu. Lulur juga bidan tu buat sendiri.. Memang dia sental betul2 satu badan. Satu tangan ni je 10 minit kot. Proses ni pun dah membantu memecahkan lemak2 degil..huhu.. Bila malam, yana sapukan satu badan dengan minyak lengkuas yang bidan tu bagi, panasss wooo.. Tak boleh sapu banyak nanti mengelupur.. Badan yana akan sentiasa panas dan berpeluh. Memang tak selesa tapi itulah untuk ibu dalam pantang kan.. Tak kan nak beraicond bagai. Mandi pun kena air suam je.


Cumanya yana tak buat untuk bertungku dan berbarut sebab yana czer. So, untuk mengempiskan perut dengan lebih efektif adalah selepas 6 bulan. Sekarang yana dah pun lepas 100 hari pantang, sepanjang ni yana just sapukan kapur sireh + limau nipis kat perut. Hasilnya, lepas 44 hari pantang.. Dari 76kg, berat yana turun ke 63kg. Penurunan yang agak banyak bagi yana, tapi selagi dalam lingkungan 60-an masih beratt bagi yana.. Hukhuk.. Sekarang yana dalam usaha untuk menurunkan berat badan ke 53kg. Lagi 10kg.. Chaiyok2!!


Apa yang yana buat sekarang.. Nasi makan sehari sekali je masa lunch. Tak boleh skip nasi sebab yana bf. Malamnya yana makan bihun sup or oat je. Hari2 yana makan limau sunquick, potong lemak tau buah tu. Dalam pantang dulu buah ni je la yang yana pulun sangat..hihi.. Makanan sejuk, berangin elakkan (walaupun baru2 ni rasa sesudu bubur nangka sebab teringin tgk incik suami makan).. Alhamdulillah takde apa2 jadi. Dan yang paling penting teruskan bf secara konsisten. Sedia maklum bf sangat2 membantu untuk kurus dan mempercepatkan pengecutan rahim.. Ohh.. Yana juga still minum air kunyit asam sampai sekarang. Air kunyit sangat bagus untuk pelancaran darah dan memecahkan lemak. Orang Indonesia memang selalu amal jamu kunyit asam ni.. Kat kedai jamu ada jual, tapi better buat sendiri.. Bukan susah pun.. Caranya, sagatkan kunyit hidup, blendkan, rebus, campurkan dengan air asam jawa dan gula merah.. Tapis, dan minum panas2.





Yana juga baru nak cuba Nona Roguy untuk proses maintanence selepas pantang.. Baru je order Phyto Cleanse, Akar Herbanika dan Phytox. Ohh ya.. NR boleh diambil oleh ibu2 yg bf.. Ermm..tengoklah apa hasilnya nanti.. Chaiyok2!!






Ohh.. Kalau sape2 area utara yang nak khidmat confinement lady ni boleh pm yana ye.. Perkhidmatan yang diberi adalah menjaga ibu dan baby, masak untuk ibu dalam pantang, berurut, sauna, lulur, tanggas, tungku (ini pilihan ye), baju baby pun siap di basuh dan dilipat.. Boleh pilih nak dijaga waktu pagi or malam. Yana pilih pagi iaitu dari 9am - 5pm..



-Posted using BlogPress from my iPad

Tuesday, September 25, 2012

Kejayaan Pertama Rayyan ;)


Assalamualaikum..

Hari ni BlogPress buat perangai..grrrrrr.. Okla, weekend baru2 ni yana dan incik suami dan si tecik Rayyan ke Gambang atas urusan family + ziarah cousin yana yang study di UMP sana nun.. Pegi Jumaat, Sabtu dah balik ke KL. Ahad boleh la relax2 sikit.. Tapi, kitaorang keluar kejap ke Sunway Pyramid nak beli baju budak tecik comel ni..hehe..


Sekarang Rayyan dah 5.37kg.. Banyak baju dah ketat.. Baju newborn semua tak muat dah (baju newborn yana beli sikit je).. Sekarang pakai yang 3-6 month. Tapi rezeki Rayyan murah sangat, banyak dapat hadiah baju dari kawan2 mama papa.. malah dari kawan maktok dan tok ki juga.. So, mama papa topup sikit2 je la..hehe..






Ni je antara yang yana belikan.. Baru nak try bagi Rayyan pakai kemeja, jeans dan kasut..
Nanti mama papa beli lagi ye.. Oh ya, yana suka shopping baju di cotton on baby.. 
Bajunya semua cantik2 dan sangat selesa.. Nama pun cotton kan.. Kalau di Penang, 
butiknya ada di QB.. Yang kimono pyjamas tu sehelai RM55, tapi less jadi RM10 je..
Sangat murah hokay!! Rayyan ada 4 helai kimono pyjamas tu.. Dua yang pendek,
dua lagi yang panjang ni la.. Baju ni semua button je.. senang nak tukar pampers
dan senang untuk bawa pegi check doctor.. Masa beli yang pendek takde less lagi..
 Untuk gigirl lagi comeyyy cepat pegi beli sementara less.. hehe



Okla, baru2 ni pun Rayyan asyik nak alih badan untuk meniarap tapi tak berjaya.. Selalu sangkut tangan tak lepas.. hehe.. Semalam Rayyan dah berjaya meniarap tanpa bantuan sesiapa untuk pertama kali!! 




Mula2, pusingkan badan secara perlahan2.. hehe





Teruskan berpusing...






Rayyan sedang berusaha sambil mamanye jadi pom2 girl..hehe
Masa ni siap jerit2 lagi dia.. Bila tak lepas tu macam nak nangis je..hehe





YEAYY!! Akhirnya berjaya Rayyan meniarap untuk pertama
kali tanpa bantuan sesiapa.. Usaha tangga kejayaan cyg..





Tak sampai seminit, Rayyan terbalik ke belakang balik.. huhu
Nak nangsi dah dia masa ni.. Takpe cyg, nanti kita try lagi ye..




Sunday, September 23, 2012

Cinta Hati Saya..





Buah hati saya.. Cinta hati saya.. Intan payung saya.. Jiwa raga saya.. Bucuk masyam saya.. Jantung pisang saya.. Kekasih hati saya.. Segalanya yang terindah adalah kamu berdua..

Semoga bahagia ini sampai ke syurga.. Semoga kita sentiasa dalam redha Ilahi.. Ameen..

Mama love papa & rayyan soooo much ;)


-Posted using BlogPress from my iPad

Monday, September 17, 2012

Saya Orang Banjar..


Salam pada kulaan Banjar di Malaysia..





Tau apa benda kat atas ni? Inilah wadai kiping @ bubur orang Banjar.. Rinduuu nak makan tp tak reti nak buat.. Huhu.. Ohh, yana ada keturunan Banjar.. Arwah atuk dan nenek yana di Kuala Kurau, Perak nun orang Banjar yang datang dari Banjarmasin.. Arwah abah yana orang Banjar juga, mak yana Melayu Pulau Pinang.. Tapi, yana ni dah tak tau apa sangat pasal Banjar.. Huhu.. Arwah abah dan keluarga di Kuala Kurau nun memang cakap bahasa Banjar.. Bila dengar abah sembang yana dan adik2 tak faham sangat.. Hihi.. Setakat guring (tidur), aruh (kenduri), bahira (buang air besar), bakamih (buang air kecil), garih (siang ikan), hayam (ayam), hundang (udang) dan lain2 yang simple2 je.. Rugi pula rasanya tak nak belajar bahasa Banjar dari abah dulu..

Oklah, yana mungkin tak tau sangat pasal susur galur keturunan Banjar dan adat2 nya.. Tapi yana tetap bangga kerana mempunyai darah Melayu-Banjar..

Nak balik Kurau.. Rindu masakan Banjar Mak Njang yang sedap!! Rindu ayam masak sanganggan dan ikan puyu!!

- Posted using BlogPress from my iPad

Friday, September 14, 2012

Rayyan & Susu Ibu..


Assalamualaikum..






Hari ni 14hb Sept 2012, my hero Muhammad Rayyan genap 3 bulan.. Alhamdulillah, Rayyan membesar dengan sihat dan cergas.. Baru2 ni timbang Rayyan dah 5.37kg dan dah 57cm.. Doa mama Rayyan terus membesar dengan sihat menjadi anak yang soleh dan cerdik.. Ameen..

Apa yang Rayyan dah pandai ye..

* Rayyan dah pandai nak senyum, gelak2 bila orang main2 dgn dia..
* Rayyan dah pandai nak ajak sembang.. Bila kita cakap2 dgn dia kadang tu berjela2 dia cakap dlm bahasa dia la.. Itu pun kalau mood baik la..hihi
* Rayyan paling suka mandi.. Bila buka baju tu dah senyum2 tau nak bagi dia mandi.. Dah masuk bath tub melonjak je kejenya..
* Rayyan dah mula sikit2 nak memusing badan.. Permulaan untuk meniarap la tu.. Papa rajin ajar Rayyan tips2 nak meniarap.. Hihihi
* Rayyan dah pandai tengok tv.. Sebab tu mama langgan BabyTv untuk Rayyan.. Tapi kejap je dia diam tengok tv. Lepas dah boring habisla..hihi
* Rayyan suka sangat bila angkat bagi berdiri.. Mula la senyum sampai ke telinga.. Lepas tu kalau nak letak balik habisla dia buka volume..hihi..
* Rayyan tidur dengan sangat lena bila malam.. Bangun kejap2 je untuk minum susu & tukar pampers. Lepas tu senang je tidur balik.. Mama papa lena je tidur setiap malam. Alhamdulillah, Rayyan anak yang baik.. Tak banyak meragam..


Alhamdulillah juga selama 3 bulan ni yana still fully breastfeed Rayyan.. Niat nak menyusukan Rayyan hingga umurnya 2 tahun.. Semoga dipermudahkan segalanya..




Cerita pasal breastfeed ni banyak betul cabarannya.. Hampir juga yana berputus asa.. Masa Rayyan lahir, susu yana masih sikit + tak pandai lagi nak menyusu.. Yana bersalin di Pantai MC KL, hospital tu memang support Bf.. Tak boleh langsung bagi susu formula. So, dari situla pertama kali yana belajar bf baby.. Sangat susah masa pertama kali percubaan. Rayyan pula asyik nangis je sebab tak dapat susu. Setiap kali yana nak bf, yana kena panggil nurse untuk tolong ajarkan..


Bila keluar hospital, balik kampung.. Incik suami dan mak pula yang bantu bila yana nak bf Rayyan.. Tapi, yana kena belajar bf juga tanpa bantuan orang pula bila incik suami dan mak mula bekerja.. Kadang tu sampai nangis juga la yana sebab tak pandai bf dan Rayyan pula menangis je bila mamanya ni berusaha untuk bf dengan masa yang agak lama..huhu.. Stress ooo!! Susu pun masih sikit masa tu.. Lepas mengurut, bekalan susu still sikit.. Bila pam tu, nak dapat 2oz pun susah.. Oleh itu, yana kena kerap bf Rayyan sebab Rayyan akan cepat lapar sebab susu sikit. Kesian anak mama.. Yana hampir2 nak bagi Rayyan susu formula sebab dah berputus asa.. Atas nasihat seorang rakan yang berjaya bf anaknya hingga 6 bln secara eksklusif, dan dia masih bf anaknya selepas 6 bulan serta disulami dengan makanan pejal.. Yana cuba bersabar dan terus berusaha sebab yana tahu tiada yang lebih baik untuk anak kita selain susu ibu.. Tq izma for your support.. Semoga dapat contohi semangat izma..





Lepas tu yana memang setkan mind betul2, berdoa semoga susu banyak untuk Rayyan dan banyak makan kucai. Alhamdulillah lepas tu bekalan susu dah mula banyak.. Boleh dapat dalam 4oz sekali pam.. Yana pun dah pandai bf Rayyan masa tu.. Tapi cabaran datang lagi bila doktor suruh yana stopkan bf Rayyan dan ganti dengan susu formula untuk tempoh seminggu sebab kuning Rayyan masih ada masa tu.. Kata doktor, kadang2 susu ibu boleh jadi punca baby masih kuning.. Pelik juga sebab sepanjang pantang tu yana tak sentuh jamu langsung dengan harapan kuning Rayyan cepat hilang. Beratnya hati nak bagi Rayyan susu formula sebab niat yana memang nak fully bf Rayyan secara eksklusif.. Tapi, yana redha dengan harapan kuning Rayyan dah takde.. Rayyan pun memang tak suka sangat susu formula.. Minum sikit je dan susah nak membuang.. Lepas seminggu check, kuning Rayyan memang turun dari 160 ke 110.. Alhamdulillah.. Doktor kata yana boleh bf Rayyan semula..





Dan sejak hari itu hinggalah ke hari ini, yana still fully breastfeed Rayyan dan stock susu sangat banyak. Alhamdulillah.. Kalau lambat pam memang boleh basah baju. Semoga yana dapat susukan Rayyan hingga 2 tahun.. InsyaAllah. Memang banyak cabaran untuk bf anak, tapi sabar dan berusahalah sebab setiap ibu pasti mahukan yang terbaik untuk anak mereka.. Malahan adalah kewajipan ibu untuk menyusui bayinya dan menyempurnakan haknya untuk menikmati dan mendapat kebaikan susu ibu, jika dia mampu.. Pada ibu2 yang bekerja, sediakanlah stock susu banyak2 semasa dalam pantang agar dapat guna bila dah kembali bekerja..






" Dan kami wajibkan manusia berbuat baik kepada ibu bapanya; ibunya telah mengandungnya dengan menanggung kelemahan demi kelemahan (dari awal mengandung hingga akhir menyusunya), dan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa dua tahun; (dengan yang demikian) bersyukurlah kepadaKu dan kepada kedua ibu bapamu; dan (ingatlah), kepada aku jualah tempat kembali (untuk menerima balasan)." [Surah Lukman ayat 14.]


"Para ibu hendaklah menyusukan anak-anaknya selama dua tahun penuh, iaitu bagi yang ingin menyempurnakan penyusuan.".
[Surah al-Baqarah ayat 233]






- Posted using BlogPress from my iPad

Wednesday, September 12, 2012

Ceritera Penjagaan Rambut..


Assalamualaikum..


1st time guna BlogPress from iPad.. tak pandai lagi.. Posting pun dah kelam kabut jadinye. Huhu.. Hari ni nak cite pasal rambut boleh?


Yana ni bukanlah seorang yg sangat menjaga rambut. Tambahan pula yana bertudung, jadinye penjagaan rambut ni so so je la.. Cukup sekadar syampu 2,3 kali seminggu.. Conditioner pun kadang2 je pakai.. Nak buat treatment bagai di salon.. Haihhh takdenye la.. Huhu.. Gunting rambut pun kadang sendiri buat atau incik suami buatkan.. Gunting2 biasa je takde fesyen2 bagai..


So far, rambut yana takde major problem.. Cumanya masa sambung Master dulu, dah mula ada masalah keguguran rambut.. Banyak pikir kot.. Hihi.. Itupun rawat pakai syampu anti fall la apa la.. Bila yana lepas pantang.. Oh no no.. Problem rambut agak teruk.. Sebabnya sepanjang pantang yana tak dibenarkan basuh rambut selama 44 hari, rambut sentiasa diikat ketat sampai cekang muka.. Sebabnya orang tua2 pesan untuk elak kepala masuk angin nanti pening.


Lepas je pantang, ohhhh rambut ku dah berubah jadi macam berus dawai basuh pinggan tu dan masalah kelimumur yang dasyat.. Tak nak la bagi incik suami tengok dan pegang rambut dalam keadaan macam tu.. Isteri kenala berhias untuk suaminye kan.. Yana pun untuk pertama kalinya buat treatment macam2 di salon.. Best juga rasanya bila orang main2 rambut kita ni kan.. (for muslimah, make sure salon tu tertutup dari pandangan mata lelaki bukan muhrim)


Dengan izin incik suami, yana pun buat treatment untuk kulit kepala yang dah gatal sangat ni dan rebonding sebab rambut dah teruk macam berus dawai.. 3 jam jugala proses ni semua.. Dah seminggu lepas proses ni semua, yana sangat puas hati sebab rambut dah jadi selembut sutera. Cewahh.. Hihi.. Yang paling penting dah takde gatal2 akibat kelimumur.. Takde rasa malu dan bersalah lagi bila incik suami membelai rambut.. Hihi..




Ini antara produk rambut yang yana guna hasil dari nasihat oleh pakar rambut di salon tu. Memang sangat puas hati dengan hasilnya..

Untuk syampu, yana guna TRESemme Deep Cleansing (RM19.90).. Memang best syampu ni.. Bau pun wangi je. Untuk conditioner yana guna C'LINE from Japan (RM39.90).. Pakaikan seminit di kepala dan bilas.. Conditioner untuk rambut je ye, jangan sapu di kulit kepala.. Mask rambut dari Schwarzkopf Extra Care Hydro Collagen (RM12.90).. Rambut pun kena pakai mask juga sekali sekala.. Bila rambut dah hampir kering, spray kan rambut dengan MSK Delight Repair Hair Serum (RM39..





Kadang2, yana pakai L'OREAL ELSEVE anti frizz serum (RM31) .. Best sangat serum ni sebab dapat menyelesaikan masalah rambut yang kering.. Bila rajin sikit yana pakai Sunsilk Damaged Hair Reconstruction untuk membaik pulih rambut rosak..





Ellips Hair Vitamin paling best.. Lepas ni nak beli yang botol besar pula.. Yana amik shiny black.. Memang best.. Wangi je san rambut jadi hitam berkilat.. Sekotak ni RM9.90 je..


Selepas seminggu, memang rambut jadi lembut.. Takde dah keras dan kasar.. Guna jari pun boleh.. Hihi.. Takde dah tersangkut jari di tengah2 rambut.. Yang paling selesa kulit kepala dah tak gatal. Yang paling best bila suami suka sebab apa yang yana buat untuk tatapan incik suami juga.. Hihi..



- Posted using BlogPress from my iPad

Monday, September 10, 2012