Followers

Syahir - Emy Anniversary :)

My Lil Pumpkin..

Breastfeeding Milestones..

Lilypie Breastfeeding tickers

Thursday, December 12, 2013

Kejadian semalam..


Assalamualaikum..






Kejadian semalam dalam perjalanan pulang yana sekeluarga dari Ipoh ke KL. Pertama kali yana lalui pengalaman macam ni. Hujan lebat menyebabkan jalan raya menjadi licin. Walaupun suami yana drive slow kereta kami terbabas juga.. Hanya Allah yg tahu perasaan masa tu.


Setelah terlanggar satu lopak air, suami yana lost control pada stereng. Kereta menuju ke kanan dan hampir melanggar divider. Untuk mengelak dari melanggar divider, stereng di pusing ke kiri tapi (saat paling menyeramkan) kereta terus masuk ke lorong kiri dalam keadaan mendatar di tengah2 highway dan melanggar divider situ. Allah saja yg tahu perasaan cemas masa tu bila kereta dah masuk lorong yg lain. Alhamdulillah Allah lindung, pada masa tu jalan jadi kosong. Kalau ada kereta yg laju di lorong lain, tak dapat yana bayangkan apa yg akan terjadi.. Setelah suami yana betulkan kedudukan kereta, baru nampak berpusu2 kereta dan lori mula bergerak dgn laju. Allahuakhbar..


Terus yana check rayyan yg yana peluk kuat masa tu. Alhamdulillah rayyan ok. Takde hentakan apa yg berlaku. Alhamdulillah yg dalam perut pun ok. Yana takde sakit dan bleeding. Suami yana juga ok dan terus keluar untuk memeriksa kereta. Semua ok kecuali bumper depan yg jatuh sikit. Terima kasih pada seorang uncle berbangsa India yg sudi nak membantu. Walaupun dia di lorong yg lain, dia tetap keluar dari kereta, berpayung dan tunggu dengan lama untuk melintas highway yg sesak tu untuk membantu kami. TQ so much uncle..


Setelah semuanya ok, dengan slownye suami yana drive juga pulang ke KL. Sangat2 bahaya memandu di musim hujan ni. Please be carefull semua ye..



- Posted using BlogPress from my iPad


Sunday, December 8, 2013

Alhamdulillah...


Assalamualaikum..


Lama sangat la tak ke udara di sini. Huhu. Seriously mood sangat2 merudum untuk menulis.. Hihi.. Hanya untuk berkongsi kegembiraan dan catatan pertama untuk lembaran baru yg jauh lagi perjalannnya..


Alhamdulillah, rezeki yang tak disangka2 dari Allah. Rayyan pun dah setahun enam bulan.. Dah boleh nak jadi abang long. Hehe..





Cuma untuk rahim retrovated macam yana ni. Perlu penjagaan yang sangat2 rapi selama tiga bulan. Please pray for me and baby.. Semoga semuanya selamat dan dipermudahkan.


- Posted using BlogPress from my iPad


Thursday, October 24, 2013

My online shop PRETTY HIJABERS..


Assalamualaikum..

Lamanya yana tak bersiaran di sini. Hehe.. Mood menulis merudum teruk, banyak keje, melayan anak yg dah makin lasak, layan incik suami juga. Tak sempat nak bercerita di sini.


Di kesempatan ini, yana nak jemput semua pembaca blog ni (ada pembaca ke?huhu) singgah ke online shop yana yang dijalankan bersama seorang lagi sahabat baik yana. Biz yang baru setahun jagung ni menjual pelbagai koleksi hijab seperti Aidijuma, Ariani dan pelbagai shawl2 terkini yg sangat cantik dan selesa.

























Boleh bayar ansur ye especially untuk Ariani sbb harganya yg mahal. Jadi yana mudahkan anda untuk memiliki tudung idaman. Hehe.. Baru dua minggu yana jalankan biz ni, alhamdulillah mendapat sambutan yang baik. Terima kasih atas sokongan anda.


Jemput singgah ke fb PRETTY HIJABERS. Kalau berminat nak beli dan mention anda dari pembaca mon blog belle yana akan bg special price untuk anda. Hehe..



Tq mazni buat logo yg super cantik ni.. :)



- Posted using BlogPress from my iPad

Sunday, September 22, 2013

Pancakes + Manuka Honey untuk Rayyan.. (1yr above)


Assalamualaikum..

Lama dah tak menulis pasal makan2 untuk Rayyan.. Malas dah nak snap gambar bagai.. Cuma kali ni ada mood sikit sebab baru 1st time yana cuba masakkan Rayyan pancakes. Rayyan sangattt suka! Kalau mama tau Rayyan suka, dari dulu lagi mama buatkan. Hehe..





Bahan2:

Sebiji telur ayam gred A
1 cawan Fresh Milk (yana amik brand Dutch Lady yang kotak hijau tu)
1/2 cawan Organic unbleached wheat flour (ada di kedai2 organic. Kalau tak pun guna tepung atta)
1tbsp Manuka honey umf5+ (umf ni sesuai untuk kanak2 1yr above)
Satu sudu besar virgin olive oil



Kaedah:

1. Pukul telur sampai kembang
2. Masukkan 1tbsp olive oil dan pukul lagi
3. Masukkan fresh milk dan pukul lagi
4. Masukkan madu, tepung dan pukul lagi sampai kembang





Rehatkan kejap adunan tadi dalam 15 minit dan kemudian boleh masak dalam non stick pan..






Siap!! Rayyan mam wif madu.. Mama join sama. Hehe..










- Posted using BlogPress from my iPad



Wednesday, September 11, 2013

Brooch Swarvoski yg Super Gojes!!


Assalamualaikum..


Nak share juga satu benda best ni.. Sebelum ni yana bukanlah peminat brooch. Pakai je apa ada. Takdenye nak matching color brooch dengan tudung bagai. Kebanyakan brooch yana pun yang beli kat kiosk2 kat Tesco tu je..


Tapi baru2 ni, cousin husband yana ada jual brooch dari Kristal Swarvoski yang memang super gojes!! Yana terpengaruh juga la beli seketul. Lepas tu berangkai2 yana beli lagi.. Hehehe.. Tak tahan oooo sebab sangat cantik..


Semuanya dari Ilham Gallery.. Boleh tengok fb diaorang ada banyak lagi brooch yang cantik2.. Brooch Chanel pertama yg yana beli. Memamg super cantik tu yang lepas tu beli lagi..hehe.. Amik gambar kat IG yana je..


Chanel ni rm65. Mahal sikit sebab yana beli dari agen. Kalau direct dari Ilham Gallery dapat murah sikit..






Chanel kedua yang bagi yana lagi cantik & lagi besar.. Shining je untuk gold color.. Rm80 juga beli dai agen..





Lepas tu berangkai yana beli lagi. Tapi design key pula.. Yang ni yana beli direct dari Ilham Gallery sendiri.. Yang kecik tu Rm30, yang besar tu Rm55..





Yang latest yana dah jatuh hati dengan brooch love ni pula.. InsyaAllah akan dapat weekend ni. Cantik sangat kot!!






Lagi koleksi Brooch Swarvoski dari Ilham Gallery..





















Brooch2 ni memang macam goreng pisang panas. Baru je di upload lat fb kejap je dah sold out. So, kalau nak beli memang kena cepat2 la..


Dai pengalaman yana pakai brooch ni memang tahan sangat. Pernah Rayyan baling brooch Chanel tu tapi alhamdulillah kristal2 tu tak tercabut pun.. Kalau tercabut sekali pun, Ilham Gallery ada sediakan servis untuk repair..


Latest, Ilham Gallery baru keluarkan klip rambut juga berasaskan kristal swarvoski yang cantik!!






Yana bukan agent, tapi tetap promote brooch dari Ilham Gallery sebab super gojes & tahan lasak!! Kalau siapa nak jadi agen mereka boleh contact Ilham Gallery sendiri di fb atau call ownernya yang baik dan cantik macam che ta. Hihi.. Ilham Gallery pun bakal masuk di Tv nanti.. Congrats kak Izan dah melangkah jauh..






- Posted using BlogPress from my iPad

Wednesday, September 4, 2013

Alhamdulillah...


Assalamualaikum..


Macam2 perkara yang dah terjadi minggu lepas.. Incik suami hantar yana dan rayyan balik ke kampung yana seminggu awal sebab adik yana nak tawen..


Dipendekan cerita, 3 hari sebelum kenduri yana admit hospital. Malam sebelum admit tu tiba2 je yana sakit perut yang amat sangatttt. Boleh kata level lagi dasyat dari nak bersalin kot. Memang sakit sangat sampai ketar2 tangan kaki, malah bibir pun jadi pucat. Jadi dalam 2am pula tu..


Masa tu suami yana dah on the way dari KL ke kampung yana untuk kenduri weekend tu. Yana terpaksa kejutkan mak yana di pagi hari untuk ajak ke hospital sebab tak tahan sangat sangat sangat dah.. Destinasi yang dituju adalah KPJ Perda.. Suami yana tunggu kat sana je untuk jimatkan masa.. Terus yana masuk ER, medical officer tu check katanya kena urin infection.. Haihhh tak habis2 lagi ke dengan UTI ni?? Dia bagi injection pain killer, yana masih sakit sampai berguling2 atas katil tu. SubahanAllah sakitnya, hanya Allah je yang tahu. Mak yana dengan suami tak stop2 gosok dekat pinggang kiri yana tu. Sampai terpaksa amik 3 dos pain killer baru lega sikit.. Terus kena admit untuk pemeriksaan lebih detail..


Kesian rayyan kena tinggal di umah mak yana tanpa mamanya ni.. Dah tu yana tak boleh breastfeed rayyan sebab amik pain killer. Stock EBM pula memang yana bawa balik sikit sangat. Tak sangka nak jadi macam ni.. Pening kepala pikir.. Rayyan pun sehari suntuk asyik meragam je la takde mamanya dan tak boleh bf.. Mak yana dah beli stock susu Lactogen untuk Rayyan tapi yana tak bagi. Yana masih fully bf rayyan tanpa campur apa2 susu tin. Niat memang nak sampai dua tahun. Semoga Allah permudahkan. Alhamdulillah, Allah temukan jalan.. Seorang sahabat baik yana yang lagi berapa bulan je lagi dah nak berjaya misi penyusuan untuk anaknya hingga dua tahun sudi membantu yana dengan menjadi ibu susuan untuk rayyan. Alhamdulillah.. Semoga Allah saja membalas jasanya. Berpuluh stock EBM yang dia beri pada rayyan.. Sedara dah la rayyan dengan anak2nya.. :) Selesai satu masalah..


Esoknya, bila physician datang check yana dia minta yana buat Xray, Ultrasound, Urin & Blood test dan ECG sebab yana ada sejarah berkaitan jantung dulu.. Bila check ultrasound nampak kidney sebelah kiri yana bengkak. Doktor syak batu karang.. Tapi tak nampak batu, so yana kena buat CT Scan pula untuk lebih detail. Yes resultnya yana kena batu karang sebesar 8mm yang dah masuk ke salur kencing. Sebab tu la yana sakit sangat sangat.. Esoknya terus yana kena refer pada Urologist di KPJ tersebut.


Urologist tu pun terkejut sebab yana ada bagitau beliau, yana dah 6 bulan buat pemeriksaan di satu hospital swasta di KL (tak payah mention la) tapi diaorang tak dapat detect masalah akibat batu karang. Diaorang hanya kata UTI dan setiap kali follow up asyik kena buat blood & urin test je.. Haihhh.. Duit habis tapi tak tau sakit apa.. Hospital tersebut siap nak buat biopsi untuk kidney yana lagi. Mujurla tak buat lagi.. Rupanya selama ni yana kerap kena UTI dan hematuria tu akibat dari batu karang yang dijangka dah setahun dalam kidney tu.. Fuhhh.. Patutla yana kerap sakit sebelah kiri. Sekarang dah terjawab apa masalah dan puncanya dan Alhamdulillah dah ditemukan dengan kesembuhan.. Petangnya terus Urologist tu buat laser operation pada yana untuk memecahkan dan mengeluarkan batu tersebut.. Laser operation memang tak sakit malah tak ada luka..


Pagi sabtu yana dah boleh discaj dan tengaharinnya terus attend kenduri adik yana.. Sekarang dah pun balik ke KL.. Yana bersyukur sangat yana dah sembuh dan segala yang bermain di fikiran selama ni dah pun terjawab.. Tak payah lagi dah pergi follow up tiap2 bln dan tak perlu lagi kena cucuk amik darah tiap2 bulan.. Alhamdulillah syukur padaMu ya Allah..


Nasihat yana janganlah suka tahan kencing.. Yana ni sangat memilih toilet. Yana banyak travel tapi yana tak suka masuk tandas awam sebab faham2 ja la kan toilet di Malaysia ni.. Yana sanggup tahan sampai ke destinasi dari masuk toilet yang kotor. Akibat tu la yana kena batu karang. Sakit batu karang ni memang sakitttt sangattttt.. So, jangan tahan2 kalau nak shi shi ye.. Hehe..




Alhamdulillah.. Saya dah sihat :)



- Posted using BlogPress from my iPad

Tuesday, August 20, 2013

Aidilfitri 2013..


Assalamualaikum..

Dah 2 minggu yana tak melawat langsung blog ni. Semuanya sebab malassss.. Sibuk dengan rayaaaa, urus keluarga, proposal dan macam2.


Semua orang masih demam raya ke? Yana dah pun balik ke rumah selepas hampir 2 minggu berhari raya. Sekarang hanya hadiri jemputan open house di sekitar KL ni je.. Tahun ni turn raya ke kampung yana di Penang nun.. Yana dan suami masing2 dari utara-pantai timur. Jodoh orang jauh.. Bila raya kena ikut giliran la..huhu.. Next year turn raya di Terengganu pula..


Tiga hari sebelum Syawal yana sekeluarga dah pulang ke Kedah. Memang bestla balik kampung awal2 ni. Boleh berbuka puasa dan berterawikh dengan mak dan adik2. Boleh pegi bazar ramadhan di kampung yang memang sejak kecik lagi asyik pegi situ..


Malam raya pula, makcik yana buat bakar2 satay di rumah nenek kitaorang. Meriah sangatla jadinya..













Pagi 1 Syawal selepas mandi sunat Aidilfitri, pakailah baju raya.. Malamnya dah siapkan iron baju melayu papa, rayyan dan baju yana..


Disunnahkan mandi di pagi hari raya sebagaimana mandi wajib, iaitu sebelum berangkat menuju ke tempat perlaksanaan solat Aidilfitri. Ali bin Abi Thalib r.a pernah ditanya mengenai mandi. Adakah diharuskan mandi setiap hari? Beliau menjawab:


"Tidak harus melakukannya. Namun, mandi yang diharuskan ialah mandi pada hari Jumaat, hari Arafah, hari Aidiladha dan Aidilfitri."
[H.R Imam Syafie di dalam Musnad al-Syafi’i, jil. 1, ms. 118-119.]


Disunnahkan kaum muslimin menghiaskan diri dengan pakaian yang indah-indah pada hari raya. Imam Syafier.h berkata:

"Aku lebih menyukai seseorang memakai pakaian terbaik yang dimilikinya pada hari-hari raya, iaitu pada hari Jumaat, dua hari raya (Aidiladha dan Aidilfitri) dan tempat diadakan majlis (seperti majlis perkahwinan). Dia hendaklah memakai baju yang bersih dan memakai wangi-wangian.
[Rujuk Ringkasan Kitab Al-Umm, Imam al-Syafi’I, jil. 1, ms. 327.]


Kitaorang sedondon color kuning tahun ni.. Tahun lepas caca merba sebab baru habis pantang.. Hihi..






Lepas dah bersiap2, makan pula sebelum menunaikan solat sunat Aidilfitri..






Menu untuk tahun ni adalah ketupat dan rendang daging serta kuzi ayam yang disediakan oleh mak. Memang sedap sangatttt especially kuzi ayam tu. Resepi keluarga abah yana turun temurun tu. Yana pula sediakan laksa johor tahun ni..


Kitaorang makan2 dulu sebelum pergi sembahyang raya,

Disunnahkan kaum muslimin menjamah makanan sebelum berangkat menunaikan solat Aidilfitri. Perbuatan ini bertujuan menutup segala andaian bahawa dibenarkan berpuasa pada hari raya,


“Rasulullah s.a.w tidak akan pergi ke tempat solat pada pagi Aidilfitri sebelum memakan beberapa biji kurma.” Murajja’ bin Raja’ berkata: Ubaidillah menceritakan kepadaku bahawa Anas r.a berkata: Rasulullah s.a.w memakannya dalam jumlah yang ganjil.”
[H.R al-Bukhari di dalam Sahihnya, no: 953]


Lepas solat sunat Aidilfitri, kami ziarah pusara abah dan bersihkan pusaranya.. Abah dah kembali ke rahmatullah 4 tahun yang lalu. Semoga abah ditempatkan di kalangan orang2 beriman. Kami rindu abah ;(


AL-FATIHAH untuk Allahyarham Taha Hsni Hj.Zaini..






Bergembira Pada Hari Raya Aidilfitri.. Islam adalah agama yang begitu praktikal lagi munasabah. Setelah sebulan umat Islam memberi tumpuan sepenuhnya untuk beribadah kepada Allah, maka kini tiba masanya untuk menyambut kejayaan itu dengan kegembiraan dan kemeriahan. Oleh itu, usaha-usaha untuk menimbulkan suasana kegembiraan di dalam keluarga masing-masing pada hari raya Aidilfitri adalah sebahagian daripada syiar Islam. Syeikh Sayyid Sabiq r.h berkata:


"Mengadakan permainan serta kegembiraan yang tidak melanggar aturan agama, termasuk pelbagai bentuk nyanyian yang baik (dari segi makna), semua itu termasuk syiar agama yang disyariatkan oleh Allah pada hari raya untuk melatih tubuh jasmani dan memberi kepuasan serta kegirangan hati."
[Rujuk Fiqh al-Sunnah, Syeikh Sayyid Sabiq, jil. 2, ms. 290.]






















Selamat Hari Raya Aidilfitri dari yana sekeluarga dan maaf zahir batin.. Sedih bila Ramadhan dah berlalu. Semoga kita dipertemukan lagi dengan Ramadhan akan datang, ameen..



- Posted using BlogPress from my iPad


Saturday, August 3, 2013

Persiapan Raya.. Ariani dan D'Rias..


Assalamualaikum..

Tinggal berapa hari je lagi kita dah nak melangkah ke Syawal.. Rasa sedih bila Ramadhan semakin ke penghujungnya.. Semoga amalan2 kita pada bulan ini diterima oleh Allah. InsyaAllah dan semoga kita dipertemukan lagi dengan Ramadhan2 akan datang. InsyaAllah.. Dihujung2 Ramadhan ini juga, semoga kita dipertemukan dengan Lailatul Qadar. Tingkatkan segala amalan kita pada masa ini.. Pada yang belum bayar zakat fitrah, jangan lupa bayar pula ye..


Apa persiapan terakhir korang menjelang Syawal ni? Yana sangat teruja sebab tahun ni turn beraya di kampung yana nun di utara tanah air.. Tahun lepas turn beraya di kampung papa.. Masa tu Rayyan baru 3 bulan dan yana baru lepas pantang. Memang takde persiapan langsung tahun lepas. Hanya pakai jubah sedia ada dan hanya tempah sepasang baju melayu untuk Rayyan masa tu.


Tapi tahun ni meriah sikit sebab Rayyan dah besar banyak sikit baju baru Rayyan dan sedondon dengan mama papa. Hehe. Cuma untungnya baju melayu Rayyan dan papa dijahit oleh adik ipar yana yang sedang mengambil kursus jahitan sekarang. Baju mama je yang beli. Yana ni jarang tempah baju. Yana lagi suka beli yang ready made je. Dekat Shah Alam ni pula memang banyak sangat butik dan bazar yang jual baju2 raya yang tak terpilih dek mata. Hehe.. Kalau pegi sekitar SACC Mall, PKNS, Alam Sentral tu memang rambang mata laaaaa... Sampaikan mak dan adik yana pun oesan carikan baju di situ.. Best duduk Shah Alam ni.. Hehe.. Tp dua tahun lagi masuk rumah sendiri di Cyberjaya..


Baju raya yana beli di Butik D' Rias di Setia City Mall.. Banyak pilihan cantik2 di situ sampai pening nak pilih. Fabrik Chiffon memang tengah 'in' sekarang. So, yana pilih kurung moden berasakan kain silk chiffon. Memang lembut lemah gemalai la baju tu. Tak boleh tnjuk gambar baju raya nanti dah tak best. Hehe.. Tahun ni tema kuning.. Sape2 nak cari baju raya berkualiti pada harga berpatutan boleh ke butik D'Rias.. Ada juga cawangannya di SACC Mall..





Tudung raya pula yana beli online dari Qaira Hijab. Memang cantikkk yang teramat tudung tu dan harga memang murah. Rm89 je untuk syria ni. Lupa nama penuh syria ni. Sekali dengan inner rm117.. Tapi tak menepati piawaian papa sebab agak singkat. So, papa tak bagi pakai.. Huhu.. Sape nak tudung ni angkat tangan? Hihi..






So, misi pencarian tudung raya bermula kembali.. Yana masih setia dengan Ariani.. Banyak tudung chiffon juga yang Ariani dah keluarkan dan semuanya cantikkk!!!


Yana memang jatuh cinta sangat dengan Tiara Chiffon selendang eksklusif 750 ni dengan selendang Aleesya.. Cuma takut selendang 750 tu singkat je.. Rupanya bila dah ke butik try sendiri ianya tak singkat dan boleh adjust menutupi dada. Walaupun ianya chiffon, jangan risau sebab innernecknya dah dijahit sekali dalam tu. Selendang Aleesya lagi labuh dan jauh lebih murah cuma ia hanya ada di Ariani Kuala Lumpur.. Yana pegi di Ariani Shah Alam je.. Tak kuasa nak meredah kesesakan orang ramai di Jalan TAR tu..





Cantik kan.. Yang atas tu selendang eksklusif chiffon 750. Yang bawah ni selendang Aleesya..


Hasil rembatan yana dapat sehelai selendang tiara eksklusif 750 dan tiara zafira.. Ada potongan 40% untuk semua jenis tudung sempena musim perayaan ni..

















Selendang chiffon 750 tu kainnya masyaAllah sangatlahh lembut sampai yana takut nak pakai. Takut tertarik dengan pin boleh rosak kainnya.. Nak pakai pun penuh berhati2.. Mulanya yana pikir yang harganya agak melampau iaitu rm750. Ramai yang komplain harga yang tak relevan. Tapi bila yana tengok depan mata memang cantikkkk sangat kainnya sutera chiffonnya yang lembut ditambah pula dengan taburan diamond yang cantik!!
Tapi yana tak beli la dengan harga tu. Kalau harga rm750 memang tak kannnn beli laaaa..huhu.. Cuma sekarang tengah sale di tambah lagi dengan potongan kad ahli dapat banyakkk sangat diskaun.. Itu yang boleh beli. Tq papa :)


Dengan pembelian ni dapat bertukar ke Platinum Kad.. Berganda lagila diskaunnya..!! Hehe




Ok habis sessi shopping untuk rayyan, mama dan papa.. Esok dah nak bertolak balik kampung. Bestnyaaa!! Pada semua pemandu. Sila pandu dengan berhati2 ya.. Dan jangan ingat raya je sehingga kita mengabaikan amalan2 yang perlu kita lakukan di malam2 hujung Ramadhan ni.. Sentiasalah berdoa agar dipertemukan dengan malam Lailatul Qadar..


Dikesempatan ini juga yana sekeluarga mengucapkan pada semua yang mengenali kami dan pembaca blog ni (ada ke pembaca) hehe.. Selamat Hari Raya Aidilfitri dan Maaf Zahir Batin..




- Posted using BlogPress from my iPad



Wednesday, July 24, 2013

Didik Anak Cintakan Al-Quran..


Assalamualaikum..

Lamanya tak update blog.. Yana agak busy dan takde mood menulis. Hehe.. Mood menulis ni ada masanya juga.. Bila rajin, ada je idea. Bila malas macam ni la..


Yana cuma nak share satu blog yang yana suka baca iaitu mengenai 2 orang kanak2 Darwish dan Darwisya yang sudah menghafaz Al-Quran sejak umur mereka 3 tahun lagi. MasyaAllah.. Bertuah ibu dan ayahnya..




Boleh ikuti perkembangan dua hafiz hafizah ini di blog yang ditulis oleh ibu mereka sendiri.. Yana sangat kagum dengan usaha ibu mereka untuk melahirkan generasi pencinta Al-Quran..

face="Georgia">http://darwishndarwisya.blogspot.com/


Jom join seminar asas Al-Quran dari bayi kaedah Darwish Darwisya.. 14 Sept di Shah Alam.. Boleh add fb Islamic Parenting Network..




Sekiranya Kita Merujuk Kepada Kejayaan Ilmuan Islam Di Zaman Kegemilangan Islam Dahulu, Majoritinya Adalah Penghafaz Al-Quran. Ini Adalah Bertepatan Dengan Hadis Nabi S.A.W Yang Menggalakkan Agar Kita Mengajar Anak-Anak Membaca Al-Quran.


"Yang Paling Pokok Adalah Menghafal Al Quran,Kerana Ia Adalah Ilmu Terpenting, Bahkan Para Salaf Tidak Mengajarkan Al-Hadis Dan Fikih Kecuali Yang Telah Hafal Al Quran" (Imam Nawawi)


Abu Hurairah R.a. Meriwayatkan Secara Marfu' :

"Siapa Yang Mempelajari Al Quran Ketika Masih Muda, Maka AlQuran Itu Menyatu Dengan Daging Dan Darahnya. Dan Siapa Yang Mempelajarinya Ketika Dewasa, Ilmu Itu Akan Lepas Darinya Dan Tidak Melekat Pada Dirinya, Maka Dia Mendapatkannya Pada Hal Dua Kali". (Diriwayatkan Oleh Baihaqi, Dailam Dan Hakim)



Imam Besar Masjid Negara, Tan Sri Sheikh Ismail Muhammad, 66, semasa ditemubual satu akhbar tempatan menyatakan
"..jika kanak-kanak telah dididik dan diterapkan al-Quran dalam dada sejak kecil, mustahil mereka akan melakukan perkara-perkara yang ditegah oleh agama."




Adik Muhtadi Ahmad (3 tahun) dari Indonesia juga menghafaz 30 juzuk Al-Quran.. MasyaAllah.. Boleh tengok banyak video beliau di youtube.. Sebak yana masa tengok.. Bertuah ibu dan ayahnya..


Setiap ibu bapa inginkan yang terbaik untuk anak2. Semoga Muhammad Rayyan juga dapat menjadi seperti mereka, insyaAllah.


Yana pernah ziarah salah sebuah sekolah agama di Terengganu yang telah melahirkan ramai tahfiz iaitu Imtiaz. Masa mula2 sampai yana dah kagum melihat kanak2 kecik2 lagi tapi dah ditanam dengan rasa cinta pada Al-Quran malahan kebanyakannya sudah menghafaz Al-Quran.. Niat dihati juga nak lihat anak2 sendiri di sekolah tu, insyaAllah..





Usaha yana sekarang adalah dengan mula mengajar Rayyan mengenal huruf hijaiyah dengan mengunakan flash card. Yana download je dari apps ipad ni. Boleh tengok di apps Oh My Arabic. Cuma $2.99 je.. Memang agak susah tambahan pula anak lelaki yang tak nak duduk diam. Perlukan kesabaran yang tinggi. InsyaAllah cuba dan cuba lagi.. Ajarkan anak pada setiap pagi sebab lebih mudah difahami. Darwish mengenali semua huruf hijaiyah seawal umur setahun. MasyaAllah. Tidak ada yang mustahil jika kita terus berusaha.





Dulu yana ajar Rayyan mengenal bentuk melalui mainan. Memang susah. Mula2 rayyan lempar2 je mainan tu. Lepas tu dia boring tak nak main dah. Yana cuba dan cuba lagi. Berbulan juga, sekarang Rayyan dah boleh masukkan bentuk bulat dan square dalam lubang2 bentuk yang betul. Rayyan kenal 2 bentuk tu dah. Cumanya bentuk susah2 seperti star masih belum cekap lagi..


Yana juga belikan Rayyan Apple Learning Holy Quran Machine ni dari Littleaulad Baby Shop untuk Rayyan dengar setiap hari. Dalamnya terdapat bacaan surah2 Al-Quran, nasyid, laungan azan dan juga lagu2 ABC..




"Ya Allah, permudahkanlah usahaku untuk mendidik anakku menjadi pencinta Al-Quran"






Muadz Al-Juhani r.a memberitahu, Rasulullah s.a.w bersabda,


“Sesiapa yang membaca al-Quran dan mengamalkan isi kandungannya, maka pada hari kiamat kedua ibu bapanya akan di pakaikan mahkota, sinarnya lebih terang daripada cahaya matahari berada di rumah kita. Bagaimana menurut perkiraan kalian, bagaimana agaknya ganjaran untuk orang yang mengamalkannya sendiri" (Hadis Riwayat Ahmad dan Abu Dawud.)


Semoga anak2 kita sama2 berjaya di dunia dan di akhirat, insyaAllah.. Ameen..


>- Posted using BlogPress from my iPad