Followers

Syahir - Emy Anniversary :)

My Lil Pumpkin..

Breastfeeding Milestones..

Lilypie Breastfeeding tickers

Friday, March 29, 2013

Peas Soup with Salmon untuk Rayyan..


Assalamualaikum..

Rayyan bangun lambat pagi ni, so lambat la Rayyan breakfast. Mama prepare Rayyan breakfast Fried Tofu with Pumpkin.. Tak sempat snap gambar sebab kalut urus Rayyan dan kemas rumah. Masak pun kalut2 juga..


Caranya hanyalah dengan goreng tofu dalam unsalted butter, tapi jangan garing sangat. Steam pumpkin dan campurkan dalam tofu tadi. Last sekali tabur sedikit Italian mixherbs. Siap.. nyam2..


Green peas boleh introduce pada baby masa 7 bulan dengan 4 day rules. Dulu yana intro pada Rayyan dengan buatkan puree peas. Boleh cari baby peas ni ada di Tesco bahagian frozen..





Nutritional value of peas:

Peas are a great source of vitamins and minerals, including vitamins A and C, vitamin B1, folate, phosphorus and iron. They are also rich in protein and fibre.

The website devoted to peas - peas.org - really puts the value of peas into perspective...


"Just one serving of freshly frozen garden peas and petits pois contains as much vitamin C as two large apples, more fibre than a slice of wholemeal bread and more thiamine than a pint of whole milk."
Pretty impressive - and definitely worth including in baby's menu when he's ready!

(Source: homemadebabyfood.com)


Lunch Rayyan mama masakkan Rayyan Peas Soup with Salmon..


Bahan2:



Bawang merah
Bawang putih
Baby peas
Salmon
Celery
Carrot
Broccoli
Italian mixherbs



Kaedah:

1. Tumis bawang merah dan bawang putih dalam pure unsalted butter
2. Masukkan sedikit air dan puree peas yang dah di steam
3. Masukkan carrot, celery dan salmon
4. Bila kuah dah mendidih masukkan broccoli
5. Tabur sedikit Italian mixherbs
Siap!!






Yummy.. Sedap walau takde gula dan garam sebab baby peas ni memang dah lemak2 manis. Cuma seksa sikit nak suruh Rayyan habiskan broccoli tu sebab dia memang anti broccoli. Huhu..


Rayyan sekarang dah pandai turun tangga dan sofa sendiri. Tapi mama tetap berjaga2 juga sebab tak betul cekap lagi turun pun. Hehe. Sebelum tu papa ajar Rayyan cara turun tangga dengan turunkan kaki dulu. Dua hari ajar Rayyan dah boleh turun sendiri. Gudboy sayang mama!! Pagi tadi Rayyan berjaya turun katil mama papa sorang dia juga. Sambil mama berjaga2 la. Hehe..






Ni pula pagi tadi.. Sedang berusaha turun katil dan berjaya!! Hehe.. Mama di sebelah sedang berjaga2.. Gambar gelap sikit sebab tak buka langsir lagi..








Ok, malam ni Rayyan nak pegi stadium hoki sokong papa main hoki. Chaiyok papa!!


- Posted using BlogPress from my iPad

Wednesday, March 27, 2013

Taufufa versi Baby (9 month above)


Assalamualaikum...


Pagi ni Rayyan breakfast taufufa.. Bukan taufufa yg manis beli kat pasar tu ye.. Tapi homemade taufufa with kurma.. Sedap dan berkhaisat.






Kaedah:

1. Taufufa organik di steam sekejap.
2. Puree kurma dimasak dalam air hingga pekat
(kalau takde puree kurma, boleh steam/rebus kurma dan kisar)
3. Campurkan kurma tadi dalam taufufa
Siap!! Sedapp!!




- Posted using BlogPress from my iPad


Bila Baby Boleh Makan Tofu?


Assalamualaikum..

Hari ni baru yana introduce Rayyan dengan tofu. Ikutkan masa 8 bulan dah boleh bagi tofu, tapi yana delay-kan sebab tofu antara makanan mudah alergik untuk baby. Dengan konsep 4 day rules, boleh tengok Rayyan alergik atau tidak dengan tofu. Hari ni baru 1st day..






Description: Tofu is made out of steamed and compressed soya beans.

The benefits are quite similar with the benefits of soya beans.

High protein (more than meat)
Cholesterol free
Prevent cancer (woman and man)
Absorb cooking fat easily
Reduce bad cholesterol – prevent heart disease
Good source of calcium – prevent osteoporosis
Good for digestion


Notes: How good the food is, there is still a limitation. Balanced diet is the best practice for a healthy life.


When Can My Baby Have Tofu?

Tofu is a protein food that may be difficult for an immature tummy to digest. Along with Meat and Egg Yolks and other more complex proteins, most pediatricians recommend offering tofu to the baby who is 8 months of age or older. As Tofu is a soy product, you should not offer it to an infant who has any allergy to soy.

(Source: Wholesomebabyfood.com)


Semalam ajak papa ke Jaya Grocer untuk beli barang dapur. Yana beli tofu organik ni untuk Rayyan. Ada juga di Jusco..






So, mama pun mula la memasak untuk hero kesayangan mama ni..

Porridge with Tofu..


Bahan2:

Bawang merah
Bawang putih
Carrot
Broccoli
Baby peas
Homemade stock ayam
Ikan bilis
Tofu
Beras putih + beras perang






Kaedah:

1. Tumis bawang merah dan bawang putih dalam pure olive oil
2. Masukkan air dan stock ayam
3. Masukkan beras
4. Masukkan carrot, broccoli
5. Bila dah mendidih masukkan baby peas dan tofu
6. Ikan bilis direndam 4 jam untuk kurangkan rasa masin, sangai, blend dan tabur dalam bubur..
Siap!!






* Cara nak simpan tofu ialah dengan rendam tofu dalam air dan disimpan dalam fridge. Setiap 2 hari kena tukar air tersebut..


Yana baru dapat resepi taufu fa versi baby. Tak guna gula ye.. Tapi guna kurma.. Nanti dah berjaya buat yana share resepi. Harap Rayyan tak alergik dengan tofu..


- Posted using BlogPress from my iPad


Monday, March 25, 2013

Stew Salmon untuk Rayyan (9 month above)


Assalamualaikum..

Lunch Rayyan, mama masakkan pasta dengan cheesy broccoli sauce.. Teknik sama macam resepi sebelumnya iaitu cheesy pumpkin & apple sauce, cuma tukar dengan broccoli je.. Tapi, Rayyan mamam sikit je sebab Rayyan ni memang pantang sikit jumpa broccoli. Mama je yang suka paksa Rayyan mamam broccoli. Hihi..


So, malamnya untuk dinner setelah mama google sana sini cari resepi baby. Mama buatkan Rayyan stew. Yummy.. Mama nak anak mama mamam banyak balik untuk dinner..


Dalam fridge ada ikan salmon dan 9 bulan Rayyan boleh makan ikan. Walaupun yana pernah intro Rayyan ikan masa awal2 rayyan masuk 8 bulan. Tapi sebenarnya, 9 bulan baru boleh intro ikan. Sebab tu lama dah yana tak bagi Rayyan mamam ikan.. Tunggu 9 bulan..


From Parent.com

For most babies, doctors recommend waiting until 9 months to introduce fish (like sole or salmon) and 12 months before trying shellfish (like shrimp, clams, and lobster). That's because these, particularly shellfish, are among the top foods that cause allergies -- and waiting until your baby's immune system is more developed can reduce his risk of a reaction.


Ok Rayyan, jom mamam ikan balik..


Stew Salmon

Bahan2:


Sebelah ikan salmon (fillet)
Labu
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Celery
Carrot
Baby peas
Italian mixherbs



Kaedah:

1. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia dalam pure olive oil
2. Masukkan air dan labu (masak sampai labu lembut. Tekan2 labu supaya hancur)
3. Masukkan carrot, ikan salmon, celery dan baby peas
4. Masukkan Italian mixherbs
Siap!





Boleh mamam dengan bubur nasi. Kali ni yana buatkan bubur nasi campur beras putih dan beras perang.. Hasilnya, licin rayyan mamam. Masa suapkan Rayyan papa baru balik, papa pun tumpang mamam sikit. Hehe.


- Posted using BlogPress from my iPad


Masak Memasak di Hari Minggu..



Assalamualaikum..

Sabtu baru2 ni papa kena keje. Tak bestnyeee.. Huhu.. Papa kena jaga expo elektrik di KLCC.. Dari pagi sampai petang jugala..


Akibat bosan hari minggu di rumah. Yana telah merajinkan diri (ayat apa nih) kemas rumah sampai berkilat dan masak special (special la sangat) untuk papa.. Rayyan pun sangat baik hari tu tak banyak meragam.. Hehe..





Pais ikan selar, asam rebus bendi, ulam pegaga dan tomato dan sambal mangga yang pedas menyengat.. Special la sangat kan? Hehe..


Papa balik buka tudung saji, terus tanya mana dapat daun pisang? Hehe.. Mama pergi beli di Jaya Grocer la dengan Rayyan.. Kebetulan papa pegi keje dengan saga dan tinggal xtrail.. Boleh la mama kuar jalan2 dengan Rayyan sebab xtrail ada car seat Rayyan..



Pais Ikan

Bahan2:

Ikan Selar

Bahan kisar:

Bawang merah
Bawang putih
Serai
1 sudu besar biji ketumbar
Kunyit hidup
Halia
1 susu besar pes asam jawa
Cili boh
Gula + garam


Kaedah:

Ikan dibersihkan
Kisar semua bahan kisar di atas
Gaulkan ikan dalam bahan kisar
Basuh daun pisang dan layurkan sekejap
Masukkan ikan dalam daun pisang dan bungkus
Kukus ikan tadi
Siap!!



Asam Rebus

Bahan2:

Bendi
Sebiji biji Cili merah *
10 biji cili padi *
Bawang merah *
Bawang putih *
Kunyit hidup *
Asam keping *
Belacan bakar *


Kaedah:

Kisar bahan bertanda *
Rebus naik bahan kisar tadi
Masukkan asam keping
Bila kuah dah mendidih masukkan bendi (boleh juga dengan nenas)
Masukkan garam + gula
Siap!



Sambal Mangga

Bahan2:

Mangga muda
3 tangkai cili kering *
Setengah biji buah tomato *
4 biji cili padi *
Belacan bakar *
Limau nipis
Gula melaka *


Kaedah:

Cili kering direbus dulu
Kisar semua bahan yang bertanda *
Mangga disagat halus
Campur bahan kisar ke dalam mangga
Perasakan dengan limau nipis
Siap!


Sambal mangga ni memang pedas menyengat. Tapi serius sedap!! Ada rasa masam, manis dan pedas. Hari ni yana buat lagi sebab papa request. Buat tu je dengan ikan goreng. Hehe..


Untuk dinner Rayyan mama masakkan Oat Porridge..




Rolled oat yang dah direndam, mama masakkan dengan ayam dan stock ayam, sweet potato, celery, zucchini dan asparagus. Broccoli steam kan macam tu je sebab Rayyan sekarang makan nak ada benda pegang untuk suap sendiri. Sambil mama suapkan oat..

Happy weekend :)



- Posted using BlogPress from my iPad


Thursday, March 21, 2013

Nasi Ayam dan Pasta Versi Baby (9 month above)


Assalamualaikum..

Tiap2 pagi yana fikir nak masak apa kat buah hati kesayangan mama sorang ni.. Selalu yana rujuk pada group HSFFYB dan resepi dari penulis makanan dan nutrisi kanak2 yang sangat famous iaitu Annabel Karmel..


Lunch semalam yana masakkan Rayyan Nasi Ayam versi baby.. Kalau dah buat stock ayam, senang nak masak macam2. Sangat senang nak buat nasi ayam versi baby ni. Tak macam nasi ayam untuk kita yang agak renyah.. Huhu..



Nasi Ayam versi baby (9 month above)




Bahan2 untuk nasi ayam:

Bunga lawang dan kulit kayu manis
Unsalted butter
Sehiris halia
Sebiji bawang merah
Kunyit hidup
Homemade stock ayam


Kaedah:

Tumis bawang merah, halia, bunga lawang dan kulit kayu manis dalam unsalted butter
Masukkan stock ayam
Masukkan beras
Tambah air sedikit sebab nasi baby ni kena masak lembik



Bahan2 sup:

Bawang merah
Homemade stock ayam
Ayam
Carrot
Leeks


Kaedah:

Tumis bawang merah
Masukkan isi ayam
Masukkan stock ayam, carrot
Bila sup mendidih masukkan leeks
NO SALT & SUGAR untuk baby below 2yr..
SIAP!!



Rayyan baru 9 bulan dan gigi ciput2 lagi, yana still kisar. Tapi kisar kasar.. Bila dah siap.. campurkan sup, sayur dalam nasi ayam dan kisar kasar.





Berselera anak mama mamam nasi ayam.. Next week dah boleh introduce daging pula untuk Rayyan.. Sedang mengumpul resepi..




Pasta Penne with Cheesy Pumpkin & Apple Sauce (8month above)


Lunch hari ni pula yana baru introduce Rayyan pasta. Tapi bukan dengan pasta sauce dari buah tomato sebab tomato boleh intro pada baby 10 bulan. Rayyan baru 9 bulan, so mama buatkan cheesy pumpkin and apple sauce makan dengan pasta penne.. Resepi dari group HSFFYB.. Serius sedap!! Sebelum kisar, mama makan setengah dari pasta tu.. Hehe.





Bahan2:

Labu
Apple
Homemade puree kurma
Bawang merah
Unsalted butter
Pasta penne (pasta jenis apa pun takpe).. Yana guna brand ni. Organik pasta.





Tapi lepas ni nak cari pasta khas untuk baby..






Kaedah:





1. Tumis bawang merah dalam unsalted butter
2. Masukkan apple dan labu yang dah disteam dan dikisar
3. Masukkan puree kurma
4. Masukkan pasta yang dah siap direbus
5. Masukkan cream cheese
6. Masak sampai kuah agak pekat
SIAP!!


Bila dah sejuk, yana kisar kasar pasta ni dan boleh serve pada baby. Semangkuk licin Rayyan mamam. Anak mama ni kalau mama masak ala western mesti habis licin mamam. Hehe..






Selamat memasak untuk anak anda. :)


- Posted using BlogPress from my iPad



Wednesday, March 20, 2013

Happy Birthday Papa Rayyan :)


Assalamualaikum..


Semalam birthday papa.. Lepas papa balik keje, terus kitaorang ke Sunway Pyramid untuk celebrate birthday papa. Celebrate kami tiga beranak je. Hihi.. Lepas Asar lagi mama dan Rayyan dah siap tunggu papa balik..


Tanya birthday boy nak makan apa, papa request nak makan mediterranean. Memang sesuai la kat Sunway Pyramid yang banyak restoran mediterranean.. Papa pilih restoran Fig & Olive.




Papa makan lamb, mama makan chicken.. Sedappp!! Tapi portion Sikit sangat tak setimpal dengan harga yang agak mahal. Ayam KfC besar lagi kot. Huhu..





For the handsome-est, smartest and best-est husband in the world, no gift could ever compare to a prayer i made of thankfulness and happiness I made to God today. Wishing u a very Happy Birthday Papa!! Mama & Rayyan LOVE U SOOO MUCH!!


Thank yo tokma sebab lahirkan suami yana dan papa Rayyan pada hari ini 30 tahun yang lalu.. Semoga papa dipanjangkan usia, diberi kesihatan yg baik, dimurahkan rezeki dan sentiasa dalam redha Ilahi. Ameen..






Ya Allah…
Sekiranya suamiku ini adalah pilihan Mu di Arsh.
Berilah aku kekuatan dan keyakinan untuk terus bersamanya.
Sekiranya suamiku ini adalah suami yang akan membimbing tanganku dititianMu.
Kurniakanlah aku sifat kasih dan ridha atas segala perbuatannya.
Sekiranya suami ku ini adalah bidadara untuk ku di Jannah Mu.
Limpahkanlah aku dengan sifat tunduk dan tawaduk akan segala perintahnya.
Sekiranya suami ku ini adalah yang terbaik untukku di Dunia Mu.
Peliharalah tingkah laku serta kata-kataku dari menyakiti perasaannya.
Sekiranya suami ku ini jodoh yang dirahmati oleh Mu.
Berilah aku kesabaran untuk menghadapi segala keanekaragamnya.

Ya Allah…
Jadikanlah aku isteri yang disenangi suami.
Bukakanlah hatiku untuk menghayati agama Mu.
Bimbinglah aku menjadi isteri Solehah.

Ya Allah Tuhanku…….
Aku hanya ingin menjadi isteri yang dirahmati.
Isteri yang dikasihi.
Isteri yang solehah.
Isteri yang senantiasa dihati
Amin, Ya Rabbi Allamin…….


- Posted using BlogPress from my iPad

Tuesday, March 19, 2013

Cabaran Penyusuan lagi dan lagi.....



Assalamualaikum..


Cabaran penyusuan lagi.. Lepas Rayyan 6 bulan hingga ke hari ini takde lagi dah nursing strikes yang sangat mencabar bagi mama. Boleh lihat artikel sebelumnya mengenai Nursing Strikes dan cara mengatasinya.


Tapi perangai memilih botol susu tu masih ada bila yana tinggalkan botol susu untuk beberapa hari dan hanya direct feed je. Maybe Rayyan jadi keliru dengan puting botol susu tu atau maybe Rayyan tak nak minum frozen EBM bila dah lama minum secara direct dengan mama. Macam2 la anak mama ni ye.. Bila Rayyan reject botol mula la mama papa cari botol susu baru pula. Rayyan dah ada banyak koleksi botol susu. Haihh anak mama ni..





Koleksi Rayyan la ni.. Botol susu Medela dengan Tommee Tippee tu masa dalam pantang je Rayyan nak minum. Lepas tu reject. Botol susu Momma Perisistaltic lama juga Rayyan guna sampai masuk 8 bulan. Puting botol ni sangatttt lembut mirip nipple ibu. Tapi lepas balik JB baru2 ni, takde angin takde ribut Rayyan reject sangat2. Bila nak bagi je meraung2 dia. Aiyakk..


Mama pun mula la Google dan banyak review mengenai botol susu brand NUK ni di mana puting classic-nya sangat lembut dan orthodontic. Selalunya berjaya bagi pada baby yang memilih botol susu. Terus yana dan papa pergi One Baby World beli botol ni dan Yes, Rayyan tak reject. Anak mama please jangan reject lagi ye..





Pada ibu bapa di luar sila jangan contohi yana. Huhu. Bila anak reject botol, tak perlulah anda membeli semua botol susu yang ada di pasaran. Hehe.


Salah yana juga sebab bila kitaorang travel ke tempat yang jauh2 atau holiday dalam jangka masa yang lama memang yana hanya menyusu Rayyan secara direct. Malas nak angkut breastpump dan buat koleksi frozen EBM memandangkan fridge hotel pun selalunya kecik je. Bila Rayyan dah lama minum susu secara direct, bila balik rumah mama nak bagi botol mesti Rayyan reject. Kadang2 bila dipujuk dan diajar balik, Rayyan boleh menerima semula botol tu. Tapi boleh juga sampai ke sudah dia tak mau juga minum EBM dari botol. Air masak guna cawan Dr.Brown dia tu je. Bila mama cuba bagi susu dari cawan dia tu, rayyan reject juga.


Ok, pengajarannya selepas ini. Buat macam di rumah. Siang Rayyan minum susu perahan menggunakan botol. Malam baru direct feed. Kalau tak, jadi kekeliruan puting lagi kalau hanya fokus pada satu cara saja.


Sabar mama sabar. Demi nak menjayakan penyusuan susu ibu ni kena banyak bersabar sebab memang banyakkkk cabaran. Belum lagi bila ada yang paksa suruh bagi Rayyan susu formula aka susu tin. Especially bila Rayyan reject EBM, mula la orang suruh bagi Rayyan susu tin. Takkanla baru sekali dua reject terus nak bagi susu tin. Budak2 ni kena pujuk2 dulu. Sekarang Rayyan tak reject dah EBM. Yes memang nak brestfeed ni perlu banyak bersabar sebab banyak cabaran.




Telinga ni dah letih nak dengar,

Bagi susu tin kan lagi senang. Nak bagi susu kat mana2 pun senang. Tak payah dok perah2 susu. Buang duit beli breastpump mahal2. Susu EBM dalam peti ais tu bukan elok sangat. Susu tin brand ni bagus, ada DHA, ada campuran madu, ada macam2..


Ni jawapan..

Tak susah nak breastfeed baby kat mana2 pun sebab boleh guna nursing cover dan kalau di mall pun banyak nursing room. Mall sekarang pun baby friendly and support breastfeeding. Yana pernah bf Rayyan di kedai mamak tutup dengan nursing cover. Tak susah pun.


Tak rasa buang duit pun beli breastpump sebab tu investment untuk menjayakan misi penyusuan susu ibu dan ia untuk kebaikan anak juga. Dengan breastpump tu la, yana boleh buat stock susu banyak2 untuk Rayyan. Masa yana warded di hospital baru2 ni, susu2 tu la yang Rayyan minum sebab yana tak dapat bf Rayyan masa tu sebab on antibiotik yang tak sesuai untuk bf mom.. Kalau takde stock susu tu mesti dah kena minum susu tin kan..




Frozen EBM (ekspres breast milk) tetap susu ibu. Kandungannya tetap terpelihara walau duduk dalam peti ais jika betul cara pengendaliannya. Malah takde sebarang campuran chemical untuk mengekalkan kualitinya. Susu tin yang berbulan2, malah bertahun2 duduk dalam tin atas rak tu bagus ke?








Yes, susu tin bagus ada macam2. Tapi susu ibu adalah bancuhan dari Allah. Dia ada lagiii macam2 malah kandungannya tidak boleh ditiru..





Maaf, bukan tak nak ikut nasihat atau nak melawan. Tapi susu ibu hak pada setiap anak yang lahir. Allah dan Rasul juga suruh susukan setiap anak yang lahir dengan susu ibu jika mampu. Selagi susu tu ada dalam badan ni, selagi diri ini mampu menyusu Rayyan dengan susu ibu, selagi tu hanya SUSU IBU untuk Rayyan sampai Rayyan 2 tahun.. InsyaAllah.




- Posted using BlogPress from my iPad



Sunday, March 17, 2013

I LOVE Weekend!!


Assalamualaikum..

Bila weekends mesti happy sangat!! Mula la mood rajin menjelma.. Pagi2 sabtu dah pikir nak masak apa untuk papa.. Tapi, papa kata sabtu kita makan luar je bawa Rayyan jalan2.. Ahad baru masak..


Sejak ada Rayyan, jarang sangat dapur berasap. Hehe.. Kalau berasap pun untuk Rayyan je. Dekat Rayyan hari2 yana masak. Takkan nak bungkus lauk kat luar pula untuk Rayyan kan.. Hehe.. Tapi kena juga kadang tu cari masa untuk masak kat suami pula.. Perut suami pun kena jaga juga. Kesian pula kalau asyik makan nasi bungkus.


So, sabtu adalah masa mengemas rumah sama2 dengan papa dan petangnya bawa Rayyan jalan2. Tiba2 kitaorang craving sangat nak makan sushi!! Yana ni memang hantu sushi. Hehe. Masa zaman master degree dulu, bila ada duit mesti pergi makan sushi dengan roomate yana yang mempunyai minat yg sama. Makan sampai nak muntah ok! Heeee...





Kalau Rayyan nak tahu, sushi king la tempat mama papa dating2 dulu masa Rayyan takde lagi.. Hehe.. Sekarang datang bawa Rayyan pula.. :)


Ahad pukul 8am yana dah start masak breakfast dan dinner. Haaa masak dinner awal, sebab nak pergi kenduri. Tapi last2 makan untuk lunch juga, tak jadi pergi kenduri sebab hujan lebattttt sangat. Breakfast masak simple je.. Makaroni goreng..





Untuk lunch yana masak Opor Ayam sejenis Indonesian food. Kalau bahasa kita ayam masak hijau kot. Family sebelah arwah abah yana orang Banjar. Balik kampung sana mesti ada opor ayam tapi yana tak pandai buat. Tapi teringin!! So, yana pun Google la, amik resepi dari ::dari Dapur CT:: Tq kak CT share resepi di blog.. Dapat yana cuba buat resepi yang memang sedap ni.


OpOr AyAm..

Bahan2:




Ayam
Terung bulat (potong dua bahagian)
Santan kelapa



Bahan Kisar Halus:

10 biji Cili Hijau (bahan paling penting)
2 labu Bawang besar
5 helai Daun ketumbar
Halia
3 batang Serai
2 helai Daun limau limau purut - buang uratnya
1 inci belacan
2 sudu besar ketumbar biji - sangai dulu sebelum dikisar
1 sudu besar jintan manis - sangai dulu sebelum dikisar
1 sudu besar rata lada putih biji


Hiasan:

2 batang cili merah - belah dua (takde cili merah yana guna cili hijau juga)
Daun ketumbar - hiris kasar


Cara-cara :

1. Kisar semua bahan kisar yang tersenarai di atas





2. Tumis bahan kisar sampai pecah minyak

3. Masukkan ayam dan biar ayam mereneh dalam bahan tumis selama lebih kurang 20 minit supaya isi ayam serap bahan tumis..





4. Masukkan santan dan terung bulat

5. Bila kuah dah mendidih, taburkan daun ketumbar dan cili yang dipotong. Jangan lupa perasakan dengan garam dan gula.

SIAP!! Makan dengan nasi panas2. Perghh!!






Papa request kerabu mangga juga. Pagi2 papa dah keluar cari mangga. Hehe..







Bahan2:

Mangga (campur mangga muda dengan mangga dah masak)
Bawang merah
Bunga kantan
Cili api
Ikan bilis (kalau nak ganti dengan kacang tanah @ kacang gajus lagi sedap)
Daun limau purut
Limau purut
Gula
Garam


Cara2:

Ikan bilis di goreng garing
Hiris semua bahan dan campur semuanya
Perahkan limau nipis
Perasakan dengan garam dan gula
SIAP!!





Jemput makan.. 2 jenis lauk je.. Hehe..


Malamnya jalan2 Setia City Mall yang sangat cantik. Dinner kat sana je.. Halal Korean Food dekat Jom Coffee SCM..





Beef Bulgogi untuk papa..





Tak ingat nama apa.. Tapi rice with chicken curry. Korean curry tak boleh lawan kari Penang mai. Hehe..


Shopping baju budak tecik ni juga dekat Mothercare.. Dan baju mama.. Tq papa :)




Saya suka weekend!! Heee.. :)


- Posted using BlogPress from my iPad

Saturday, March 16, 2013

Pumpkin Sauce & Pumpkin Soup for Baby (8mth above)


Assalamualaikum..

Bestnyeee bila weekend kan. Hehe. Pagi2 yana dah ajak papa ke Jaya Grocer nak cari barang untuk masak kat Rayyan.. Yana nak buat pumpkin + sweet potato sauce kat Rayyan. Amik resepi dari group HSFFYB..


Memang sedapppp sauce dia sampai yana dan papa mamam sekali. Kalau dapat letak garam gula mesti lagi sedap. Hehe.. Tapi untuk Rayyan a big NO garam dan gula.. Tunggu Rayyan dua tahun ke atas ye sayang baru mama bagi makan garam gula..


Ni resepi untuk baby yang dah 8 month above..

Bahan2:

Unsalted butter
Bawang besar holland
Bawang putih
Unbleached plain wheat flour
Labu kuning
Keledek (yg isi oren)
Italian herbs
Cream cheese


* Kalau baby alergik dengan susu lembu jangan masukkan cream cheese..


Ni rupa unbleached wheat flour. Yana amik yang organic punya. Kalau takde ni nak guna tepung atar pun boleh..






Ni Italian Herbs.. Dkt Tesco dan Giant pun ada..






Kaedah:




Labu dan keledek di steam dulu dan dikisar. Untuk Avent Philips, steam air dalam 150ml..

Kemudian..

Tumis bawang merah dan bawang putih sampai kekuningan dalam unsalted butter..
Masukkan setengah sudu unbleached wheat flour + sedikit air
Masukkan labu dan keledek yang dikisar tadi
Masukkan setengah sudu cream cheese
Masukkan sedikit Italian herbs
Masak sampai kuah pekat..
Siap!!





Di kuali asing masak bubur nasi untuk di makan bersama pumpkin and sweet potato sauce.. Boleh juga makan dengan bijirin millet.. Baby 8 month above dah boleh makan millet dengan kaedah rendaman juga.





Masa untuk mamam.. Tengok je tapi mama yg suapkan. Hehe..





Anak mama ni lidah western ye.. Jarang Rayyan habis mamam semangkuk ni.. Tapi kali ni licinnn Rayyan mamam. Hehe..


Ni resepi lain pula tapi still berasaskan labu..


Sup Labu


Bahan2:

Bawang besar holland
Bawang putih
Homemade puree labu
Asparagus
Celery
Baby peas
Homemade stock ayam
Isi ayam (Yana guna bahagian dada)







Kaedah2:

Tumis bawang merah dan bawang putih dalam pure olive oil
Masukkan isi ayam
Masukkan stock ayam
Masukkan puree labu
Masukkan celery, asparagus dan baby peas..
Siap!!

Senang kan.. Main campak2 je semua bahan. Boleh mamam dengan bubur nasi..






Ni sebelum di kisar..


- Posted using BlogPress from my iPad