Followers

Syahir - Emy Anniversary :)

My Lil Pumpkin..

Breastfeeding Milestones..

Lilypie Breastfeeding tickers

Sunday, June 23, 2013

Madu Manuka..


Assalamualaikum..

Lama dah yana tahu pasal kebaikan dan kehebatan Madu Manuka ni.. Cuma tak pernah jumpa. Bila dah jumpa terkezutt tgk harga. Tapi sebab tahu akan kebaikannya, beli la juga.


Madu manuka/manuka honey ni ada macam2 brand. Yang yana beli ni brand Kordel's di farmasi Caring dengan UMF 10+.. Apa itu UMF, boleh teruskan bacaan.. Yang pasti semakin tinggi UMF, semakin tinggi la juga harganya.. Madu manuka ni asalnya dari New Zealand..




Sini serba sikit info pasal Madu Manuka yang yana amik dari group fb Laman Kesihatan Ibu, Bayi dan Anak-anak..


Madu Manuka New Zealand.

Madu Manuka Aktif dihasilkan dari nektar bunga pokok Manuka yang tumbuh liar di hutan yang masih lagi subur dan tidak tercemar di New Zealand.


Kajian yang dijalankan oleh pakar madu lebah dan juga seorang pakar mikrobiologi yang tersohor, Dr. Peter Molan dari Unit Penyelidikan Madu, University of Waikato, New Zealand selama lebih daripada 25 tahun mendapati bahawa Madu Manuka Aktif mempunyai kelebihan yang tiada di dalam madu lebah yang lain iaitu ia mengandungi agen antibakteria "UMF" yang tidak didapati di dalam madu lebah yang lain.


http://bio.waikato.ac.nz/honey/


Secara saintifiknya, setiap jenis madu lebah mempunyai enzim yang menghasilkan hydrogen peroxide. Hydogen peroxide adalah bahan antiseptik yang mempunyai ciri ciri anti bakteria.


Namun begitu hasil penyelidikan Dr. Peter Molan mendapati Madu Manuka Aktif mempunyai satu lagi ciri antibakteria yang lebih kuat dan stabil yang telah dinamakan sebagai UMF (Unique Manuka Factor). Kombinasi kedua dua bahan anti bakteria didalam Madu Manuka Aktif ini telah dibuktikan bertindak bersama sama sehingga menghasilkan kesan penyembuhan yang hebat terhadap kesihatan manusia.


Pilih kadar UMF yang sesuai untuk pesakit, contohnya untuk kanak-kanak yang cuma selsema atau batuk biasa, boleh guna +5 UMF sahaja, lagi lebih kadar UMF , lagi 'kuat' dan lebih mahal. Berbincang dengan ahli farmasi anda untuk pilih yang sesuai.


Harga sebotol seperti gambar dia atas RM50-100 (bergantung pada kadar UMF dan brand juga)


Boleh dibeli di kedai-kedai organik , sangat jarang jumpa madu Manuka yang tidak asli..madu di dalam gambar boleh beli di


http://www.naturesfarm.com/contactus-MY.asp

Lebih lanjut berkenaan UMf boleh rujuk http://www.umf.org.nz/


Walaubagaimanapun, kajian terbaru mengatakan Madu Manuka elok diukur dengan kadar kandungan methylglyoxal (MGO) ..


*Quote daipada Maslinda Mahat "Maslinda Mahat OK, ni link untuk tahu value UMF+ kalo produk Manuka Honey anda dinyatakan dalam MGO.. Value MGO = 265 sama dengan UMF10+.. Tapi memang lagi tinggi UMF+ value, lagi mahal harganya.. hehehe


http://www.umf.org.nz/umf-trademark/methylglyoxal-npa-honey-conversion-calculator"


*Secara peribadi, rasa madu asli biasanya bergantung pada jenis bunga yang dihirup oleh lebah. Madu asli hutan biasanya lebih rasa tajam atau menyengat berbanding madu daripada lebah ternak. Madu asli lebah ternak juga lebih cair daripada lebah liar. Madu Manuka pula saya dapat rasa lebih menyengat daripada madu tualang yang pernah saya beli.


Madu tidak asli selalunya lebih rasa manis gula merah.

Madu Manuka elok dimakan begitu sahaja ikut sukatan di label tanpa campur dengan apa-apa.

*Sesuai untuk umur 1 tahun ke atas sahaja.

*Antara kebaikannya :
-Bertindak sebagai antibiotik pada penyakit yang disebabkan oleh bakteria jahat (penyakit selsema, batuk kahak, demam dll)
-Menyembuhkan luka-luka kecil (sapu pada luka).
-Baik untuk menaikkan sistem imun yang lemah (asma, ekzema, bronkitis, sinus dll)
-Bertindak sebagai antioksidan.



Jom amal makanan sunnah.. Madu antara makanan sunnah, tapi madu manuka ni yana guna lebih pada untuk mengubati bukan di amal hari2 sebab dia sangat mahal. Hukhuk..

- Posted using BlogPress from my iPad


Monday, June 17, 2013

Rayyan 1st Birthday.. :)


Assalamualaikum..


14 Jun yang lepas, Muhammad Rayyan genap setahun. Alhamdulillah.. Cepat je rasa masa ni berjalan. Ingat lagi mama macam mana penantian mama papa nak dapatkan zuriat selama 3 tahun. Alhamdulillah, terima kasih Ya Allah.


Doa mama papa hari2, Rayyan membesar dengan sihat menjadi insan yang terpuji, beriman dan berilmu, menjadi anak yang soleh taat pada perintah Allah dan ibu bapa.. Ameen.. Mama papa love you so much sayang!! (tears)






Untuk mama pula, alhamdulillah kejayaan pertama mama dalam melengkapkan misi penyusan susu ibu untuk Rayyan selama setahun berjaya walau diuji dengan pelbagai cabaran. Ada setahun lagi perjalanan untuk mama menyempurnakan tanggungjawab untuk menyusukan Rayyan. Semoga dipermudahkan dan murah rezeki Rayyan.. Ameen..


“Para ibu hendaklah menyusukan anak-anaknya selama dua tahun penuh, iaitu bagi yang ingin menyempurnakan penyusuan” (Surah Al-Baqarah : ayat 233)





16 Jun pula birthday mama. Hehe.. Kalau tak, birthday Rayyan dan mama sama sebab due date Rayyan dulu 16 Jun, tapi Rayyan keluar dua hari awal. Hehe.. Papa bawa Rayyan dan mama celebrate birthday di Genting Highland..Tapi kurang best sikit sebab Rayyan masih kecik dan banyak benda Rayyan tak boleh main lagi. Nak masuk main snow pun tak boleh lagi sebab Rayyan belum cukup 90cm. Huhu.. Takpe, papa kata next time kita datang main2 lagi ye..





















Malamnya celebrate birthday mama dengan Sukiyaki yang besttttt sedapppp giler!! Thank you papa :)






Esoknya bertolak ke Cherating pula dan hari ni masih di Cherating. Mini holiday sebelum bertolak balik kampung di Terengganu.. Thank you again papa. We love you so much!!

























Ok, Rayyan nak pegi main laut pula..


HAPPY FIRST BIRTHDAY anak soleh mama.. Mama papa love you more than words can say!!


ps: Ramai yang tegur, Rayyan dah besar, dah boleh bagi adik.. Hehe.. Nanti dulu, tak boleh lagi sebab mama czer.. Tunggu Rayyan dua tahun dulu ye. Hehe..

- Posted using BlogPress from my iPad

Tuesday, June 11, 2013

Bila Baby Boleh Makan Telur?

Assalamualaikum..

Berapa hari je lagi buah hati pengarang jantung mama ni dah nak masuk umur setahun. Alhamdulillah. Cepat je rasa masa berjalan.


Bila dah nak masuk setahun, Rayyan kena amik vaksin MMR.. Ada yang bagitau yana, untuk amik vaksin tu baby perlu diperkenalkan dengan menu dari telur dulu.. Yana tak pernah lagi bagi Rayyan makan telur. Takut alergik dan yana nak tundakan menu2 telur. Tapi sebagai safety, yana pun introduce Rayyan dengan menu telur secara 4 day rules. Tak sempat dah nak bagi ikut step memandangkan dah nak dekat tarikh appoinment dengan doktor. (walaupun sebenarnya masih terawang2 berfikir perihal perlu atau tak vaksin ni.. Semoga Allah memberi petunjuk)




Yana mulakan dengan intro telur kuning dahulu selama 4 hari dan alhamdulillah Rayyan takde alergik. Telur direbus betul2 masak ye.. Yana mulakan dengan satu sudu besar telur kuning dulu dan hari ketiga baru bagi satu biji telur kuning. Selepas dah ok, yana intro dengan telur putih pula dengan cara yang sama selama 4 hari juga. Alhamdulillah Rayyan dah lulus dengan telur..


Cara sebenar introduce telur pada baby step by step adalah seperti di bawah:

Cara introduce telur pd bayi (8mth above)

Updated cara introduce telur (ikut PPUM - MMRTELUR)
kalau belum intro telur, kena buat secara berperingkat.
- telur kena pastikan betul2 masak
- boleh buat rebus telur tu dulu lepas tu campur dalam puri atau bubur.

Cara nk intro:
Minggu pertama - 1 SUDU BESAR kuning telur sahaja
Minggu kedua - 2 kali seminggu jumlah yang sama (1 SUDU BESAR kuning telur sahaja)

Minggu ketiga - 1 BIJI telur kuning sahaja
Minggu keempat - 2 kali seminggu jumlah yang sama (1 BIJI kuning telur sahaja)

Minggu kelima - 1 BIJI telur kuning sahaja + 1 SUDU Putih Telur
Minggu keenam - 2 kali seminggu jumlah yang sama (1 BIJI telur kuning sahaja + 1 SUDU Putih Telur)

Minggu ketujuh - 1 BIJI telur sepenuhnya
Minggu kelapan - 2 kali seminggu jumlah yang sama (1 BIJI telur sepenuhnya)

Minggu ke sembilan dan seterusnya boleh la beri 1 biji telur tidak lebih dari 3x seminggu

(Credit: group HSFFYB yang sangat dirindui.. )


Bila dah sukses dengan telur kuning dan putih, yana pelbagaikan menu telur untuk Rayyan. Lamanya tak cite bab makan rayyan kat blog ni.. Semenjak dua menjak ni agak malas nak menulis. Huhu.. Mood menulis ni ada musim juga..


Bila dah malas menulis, malas la juga nak amik gambar. Masak dan terus suap je kat rayyan. Dulu masa rajin.. Masak, amik gambar baru suap. Hehe..


Ok, antara menu yang yana dah try adalah bubur nasi campur telur (yang ni menu biasala), puding (yana baru try puding buah dan oat. Rayyan sangat suka puding oat campur kurma dan jus buah delima, yang fresh ye bukan dari botol) dan terbaru yana buat nasi goreng cina versi baby.


Dalam semua menu di atas, nasi goreng cina je yang yana snapkan gambar dan terfikir untuk menulis. Hehe.. Yang menu lain nanti bila buat lagi yana share-kan di sini..


Nasi Goreng Cina versi Baby (10 mth above)






Bahan2:

Bawang merah seulas
Bawang putih seulas
Baby peas
Carrot (diparut)
Puree keledek
Isi ayam
Telur
Nasi putih yang di masak lembik (campur beras putih dan beras perang)



Kaedah:

Tumis bawang merah & bawang putih dalam pure olive oil
Masukkan ayam dan tumis sampai betul2 masak
Masukkan sayur2 dan telur (tumis sampai telur betul2 masak)
Masukkan puree keledek dan nasi lembik tadi
Siap!!


Sedap aroma nasi goreng cina versi baby ni. Mengoda mama yang berpuasa ni. Huhu.. 1st time rayyan mamam nasi goreng dan dia sangat suka. Hehe..


- Posted using BlogPress from my iPad


Thursday, June 6, 2013

Jom Kira Kalori di My Fitness Pal..


Assalamualaikum..


Yana pernah terbaca dalam satu website yang mengatakan mengira setiap kalori yang masuk adalah salah satu cara untuk turunkan berat badan. Dengan pengiraan tersebut kita pasti akan mangawal pemakanan yang diambil.


Walaupun semalam yana tengok movie Shallow Hal yang mengatakan "orang yang mengira kalori adalah sangat kasihan kerana tidak menikmati hidup" hehe.. Betul la kot cakap Hal tu. hehe. Tapi untuk mereka2 yang nak kurus dan sihat perlulah mengawal kalori yang masuk walaupun terpaksa. Huhu..


Mencatat pengambilan makanan setiap hari dalam diary adalah cara lama yang renyah..





Dan yana jumpa apps My Fitness Pal yang sangat sangat membantu untuk mengira kalori dengan mudah dan paling best ianya FREE!!





Dalam My Fitness Pal boleh add kawan2, melihat progress masing2 dan boleh sama2 memberi semangat. Add la yana ye, id: ryyana


Mulakan dengan merekod berat badan terkini dan jumlah penurunan berat badan yang di target. Macam yana dari 56.7kg yana target turun ke 50kg. Tapi akibat tak pandai mengawal pemakanan bila balik kampung minggu lepas yana naik 2kg. Huhu.. Sekarang kerja keras untuk turunkan kembali ke 56kg dan seterusnya ke 50kg. Chaiyok!!





Lepas tu bolehlah bermula untuk mengira kalori seharian kita. Nak kira kalori pun sangat2 senang dengan app ni. Just masukkan nama menu yang diambil, automatik ia akan mengira kalori bagi menu tersebut.





Contoh yana punya, yang ni menu sebelum balik kampung. Bila balik kampung hancusss.. Huhu


Untuk breakfast, yana hanya amik Organik Apple Cider dan kadang2 roti whole meal massimo. So, yana just taip nama dan keluar dengan terperinci jumlah kalori bagi apple cider berserta jumlah carbs, fat, sugar, protein dan sodium. Bagus kan? Ye sangat2 bagus. Kita tau apa yang masuk dalam mulut kita.


Untuk lunch pun sama, contoh yang yana punya.. Just taip ikan masak lemak cili api (menu melayu pun ada), keluarlah semua senarai.. Kalau nak yang lebih spesifik, just taip masak lemak cili api.. Akan keluar senarai menu tersebut yang mungkin masak lemak tanpa santan ganti dengan susu kandungan kalorinya berbeza pula..





Untuk senarai dinner dan snacks juga ada. Malahan berapa jumlah air yang kita minum sehari juga diambil kira. Untuk pengambilan kalori yang sihat bagi sehari adalah sebanyak 1200kcal. Kalau lebih sikit je should be ok. Kurang daripada tu pun tak elok juga. Dalam app ni, ia akan ingatkan kita baki yang tinggal untuk pengambilan kalori yang masih boleh diambil.





Boleh juga scan barcode pada sesuatu barang tersebut untuk pengiraan kalori dan lain2. Senang kan..


Ingat lagi pesanan Kevin Zahri dalam satu videonya, makan 5 kali sehari tapi kawal jumlahnya. Jangan tahan lapar nanti kadar metabolisma turun dan nafsu makan meningkat. Kita akan makan dengan lebih banyak.




Haaa ni masa hari yang tak jaga makan langsung bila start balik kampung. Tengok tu dah lebih pengambilan kalori untuk sehari. Semuanya sebab yana makan nasi kandar. Tahu tak berapa jumlah kalori nasi kandar? 900kcal!! Malam tu pula yana makan 2 slices kek birthday mak. Hehe.. App ni juga disertakan dengan chart yang boleh nampak lebih jelas segala apa yang kita dah ambil.





My Fitness Pal juga menyediakan bahagian exercise yang mana exercise akan membakar balik kalori. Yana kerap kayuh basikal. Itupun dalam 10-30 minit je yang mampu. Hehe.. Kalau rajin, buat sit up 10-20 kali sehari. Kalau rajin la.. 25 minit kayuh basikal akan burn 99kcal..


Tapi ada juga exercise yang boleh burn banyak dengan baring je. Iaitu breastfeeding. Yah! Dengan baring sambil menyusu anak je dah membakar 500kcal bersamaan dengan lari atas treadmill selama 2jam. Wahhh.. Minum susu banyak2 ye Rayyan.. Hehe..




Summary untuk sehari. Boleh tau semua jumlah makanan yang masuk dalam mulut kita.


Jom sertai My Fitness Pal. Diet secara sihat! Yana tak ambil sebarang produk untuk kurus. Yana hanya guna yang natural untuk turunkan berat badan. Apple cider, chia seed, quinoa, brown rice, low fat yogurt, lemon, exercise, breastfeeding yang sangat2 membantu malahan punya banyak khasiat. Ni pun berkira2 nak join body tone yang sangat famous sekarang. Boleh tak papa??? Hehe..





Breastfeed mom boleh diet ke?

Yana tak sekat makan, yana sentiasa makan. Cuma yana kawal apa yang yana makan. Bukan senang untuk kurus hokay! Bertahun dah yana bam2 dan tak pernah ada usaha nak turunkan berat badan. Dah beranak sorang, senang pula berat turun baru semangat nak turunkan berat badan. Hehe.. Itupun, Rayyan dah nak masuk setahun baru turun ke angka 50-an dari 70-an.. Huhu..


Jom join My Fitness Pal.. Ia sangat membantu untuk kurus dengan sihat. Boleh juga log in online







- Posted using BlogPress from my iPad


Sunday, June 2, 2013

My Bestfriend Solemnization..


Assalamualaikum..


Lamanye tak update blog. Banyak sangat keje bulan ni. Bulan Jun ni adik yana dah nak kahwin. So agak busy membantu menyiapkan apa yang patut..


Weekend lepas yana balik kampung, memandangkan suami yana pun ada site visit di Penang. Sambil menyelam minum air la ye. Lepas keje di Penang suami yana balik KL semula. Tapi yana masih stay di kampung untuk menghadiri pernikahan sahabat baik yana pada Sabtu yang lepas..





Congrats Ejan dan suami.. Ejan bff yana sejak zaman sekolah lagi. Segala susah senang kami harungi bersama, segala suka duka kami lalui bersama. Kami study sama2 untuk menghadapi STPM dan alhamdulillah kedua- duanya berjaya menjejaki kaki ke menara gading. Ejan ke UUM, yana ke USM. Sekarang dua2 dah kahwin. Hehe..


Doa untuk pengantin:

"Semoga Allah memberi berkah kepadamu dan atasmu serta mengumpulkan kamu berdua dalam kebaikan"




Semoga rumahtangga yang dibina bahagia hingga ke Jannah.. Semga dimurahkan rezeki dengan zuriat yang ramai dan soleh. Ameen..



Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

“Dari setinggi-tinggi dan seluas kasih sayang Mu, satukanlah kedua hati kedua mempelai ini dengan iman, keyakinan dan taqwa kepada Mu.

Jadikanlah mereka suami soleh yang sentiasa memimpin dan isteri solehah yang sentiasa membantu, murahkan rezeki dan kurniakanlah mereka zuriat yang beriman dan beramal soleh. Semoga kehidupan mereka dipenuhi Al-Mawaddah dan Ar-Rahmah, mudah-mudahan perkongsian hidup yang dibina berkekalan hingga ke akhir hayat.

Dengan taufik dan hidayah Mu, beruntunglah keduanya dalam kehidupan di dunia dan akhirat”

Amin Ya Rabbal ‘Alamin.






Alhamdulillah semoga semua sahabat yana dapat menjadi isteri yang solehah dan ibu yang mithali. Semoga ukhuwah di antara kita juga berkekalan selamanya. Untuk husband ejan, jaga best friend yana ni baik2 ye :)


Happy for you ejan!! :)




- Posted using BlogPress from my iPad