Followers

Syahir - Emy Anniversary :)

My Lil Pumpkin..

Breastfeeding Milestones..

Lilypie Breastfeeding tickers

Friday, January 28, 2011

Rimas dengan FACEBOOK!!


Assalamualaikum..


Siapa yang takde Facebook? Sila angkat tangan? hehehe.. Mesti sikit atau takde langsung yang boleh angkat tangan kan.. Sebab kebanyakan dari kita memang ada akaun Facebook.. Yela, kalau takde nanti di katakan ketinggalan zaman pula..





Facebook ni boleh dikatakan dah macam satu fenomena zaman sekarang. Terlalu ramai yang taksub dengan Facebook. Kerana ketaksuban itu, kebanyakan dari kita semakin leka dengan dunia sebenar. Facebook ni ada baik dan buruknya. Tapi bagi yana, banyak yang buruk dari yang baik.



Yana juga salah seorang pengguna Facebbok tegar!! Hambek ko..Tegar tu..hehehe.. Tapi itu dulu.. Yana dah berjaya melawan ketaksuban Facebook dengan menutup akaun pada Oktober lepas!! Tepuk..tepuk..hehehe..






Yana mula merasa rimas dengan Facebook. Peminat Facebook jangan marah ye.. Ni pendapat peribadi yana.. Bagi yana, banyak kesilapan yang kita lakukan tanpa kita sedar semasa sedang taksub dengan segala kemudahan yang disediakan oleh Facebook..



Dari segi status di wall Facebook yang sedikit sebanyak mencerminkan keperibadian kita. Kadang-kadang agak meloyakan tekak. Yelah, tu hak masing-masing nak tulis apa kan.. Tapi tak perlulah nak mencanang satu dunia pasal apa yang anda sedang lakukan [mungkin yana sendiri pernah melakukannya]. Atas sebab itu, yana tutup terus akaun Facebook supaya tak terlanjur ulang perangai macam tu.. Kalau kita tak suka orang buat macam tu.. Orang lain pun mungkin tak suka juga kita buat macam tu.. Betul tak?



Rimas kan dengan facebookers yang setiap 4 minit nak update status.. Lepas tu sentiasa nak update dia sedang buat apa.. Misalnya..






8am: Nak pergi keje dengan hubby (walaupun belum tentu itu dah jadi hubbynya)
10am: Rindunye pada hubby.. Tak sabar nak jumpa tengahari ni
1pm: Lunch dengan hubby di .... mana-mana je lah.
2pm: Otw balik lunch tadi, hubby belikan saya bunga..Sukenye...
5pm: Sedang menunggu hubby menjemputku di ofis..
9pm: Baru lepas gayut phone dengan hubby..
12am: Goodnite hubby.. Love u.. See you tomorrow..



Mesti ada Facebookers yang macam ni dalam friend list anda.. Sangat rimas.. Perlu ke benda remeh-temeh ni di canang satu dunia..  Pastu dah takde keje lain ke asyik update status memanjang.. Tapi, takpelah..tu Facebook kamu..bukan saya..hehe..



Satu lagi pula jenis Facebookers yang show off..

Hari ni beli 5 helai baju di Forever 21!!  [Baru Forever 21 pun dah nak bising.. Lainlah kalau DVF!!]



Pada yang betul-betul kaya pula, memanjang upload gambar pergi shopping di Prada, Louis Vuitton, Salvatore Ferragamo, Anya Hindmarch, Miu Miu dan macam-macam lagi la.. Bukan saja upload gambar. Siap bagitau lagi harganya dan mention bahawa beli guna Debit Card bukan Credit Card. Untuk apa semua tu? Jangan tunjuk sangat kekayaan kita di Facebook. Nanti takut ada orang berniat jahat pada kita dan takut timbulnya rasa riak..




Pada pasangan yang bakal menimang cahaya mata pula, janganlah setiap bulan gambar imbasan janin di uploadkan di Facebook.. Setiap masa menceritakan hal kandungan dan apabila melahirkan beratus gambar baby di upload, malahan video saat memotong tali pusat juga di upload.. Kadang-kadang agak jelak apabila selama 9 bulan asyik dihidangkan dengan benda yang sama je.. Nak mengelak pun, bila buka Home nampak juga kan.. Ingatlah, bukan kamu seorang saja yang menjadi ibu.. Pada yang keguguran pula, perlu ke nak canang di Facebook siap dengan upload gambar sedang nak masuk ke labour room untuk D&C.. Simpanlah sikit privacy hidupmu. Cukuplah share dengan keluarga dan teman-teman rapat..



Itu belum lagi bab gambar-gambar yang di upload di Facebook.. Yana sangat sedih bila tengok kaum-kaum hawa terutamanya, yang begitu bangga upload gambar yang tidak menutup aurat.. Bukan sahaja tidak menutup aurat, malah berposing dalam keadaan yang boleh menimbulkan fitnah. Tambahan pula apabila gambar yang di upload adalah di antara pasangan yang belum bernikah. Tapi berani sungguh upload gambar berlaga-laga pipi walau belum menjadi suami isteri yang sah.


Tahu tak berapa ramai kawan di friend list itu adalah lelaki.. Berapa banyak mata yang melihat gambar anda yang tidak menutup aurat dan berapa banyak dosa yang telah dapat.. Malah sewaktu kita sedang tidur pun, mungkin kita sedang mendapat dosa percuma akibat dari gambar-gambar tersebut. Simpan saja kecantikan kamu untuk suami kamu nanti.. Bukan untuk tontonan di Facebook..







Pada yang telah berkahwin pula, kasihanlah pada suami kamu yang terpaksa tanggung dosa akibat dari ketaksuban kamu menayang gambar yang membuka aurat untuk tatapan di Facebook.. Pesanan ini untuk diri yana juga. Hubby yana juga pernah pesan pada yana, kalau nak upload gambar di Facebook. Pastikan gambar tersebut bahagian kepala ke atas saja.. Maksudnya hanya nampak bahagian muka sahaja dan tentulah tutup kepala memakai tudung..







 Tagging gambar pula adalah salah satu kemudahan di Facebook bagi menyebarkan gambar kita pada kenalan. Tapi tahu tak bahawa tagging gambar telah menjadi satu sumber dosa pada masa kini. Hal ini kerana, kadang-kadang gambar yang di tagging itu  membuka aurat dan tidak mendapat izin orang yang di tag. Malahan ada yang tagging gambar yang mengaibkan walaupun hanya untuk bergurau. Wahai Facebookers tolonglah alert pasal benda ni ye..



Selain itu, ada juga sesetengah wanita yang semasa zaman di sekolah atau universiti berpenampilan solehah, berpakaian extra caution dalam bab aurat tetapi setelah bekerja dan terpengaruh dengan suasana sekeliling, imejnya berubah secara drastik.



Apa yang menyedihkan ialah apabila gambar lama tersebut tersiar di Facebook, tuan tubuh itu dengan selambanya mengutuk diri sendiri dengan mengatakan "Itu zaman suci aku dulu" ataupun "itu zaman solehah aku dulu" ataupun "itu zaman kuno dulu".. Kenapa nak kena tulis ayat macam tu? Kenapa, sekarang dah tak solehah lagi ke? Sedarlah bahawa ayat-ayat tersebut telah membuka aib diri sendiri. Malahan secara tak langsung, ayat tersebut telah mengutuk pemakaian yang sopan. Kalau diri tidak boleh istiqamah dengan pemakaian sopan dahulu, jangan sampai mengutuknya.                                                                                                                    


Nabi s.a.w pernah bersabda:


"Setiap umatku (boleh) di ampunkan kecuali mereka yang mendedahkan (dosanya), ada di kalangan yang mendedahkan ini, melakukan suatu dosa di waktu malam, berpagi-pagi sedang Allah menutup keaiban dosa itu, namun tiba-tiba dia mendedahkan seraya berkata: Wahai fulan, semalam aku lakukan itu dan ini, Maka terhapuslah tutupan Tuhannya dan jadilah ia membuka rahmat Allah yang (sebelum ini) menutup keaibannya."     [H.R Al-Bukhari dan Muslim]



Oklah, berjela yana membebel pasal 'muka buku' ni.. hehehe.. Kesimpulannya, pada yang masih mempunyai akaun Facebook kemas kini lah status kamu dengan otak, bukan dengan hati. Janganlah semua perkara nak di canang satu dunia. Selain itu, hormati sempadan peribadi orang lain dan yang paling penting adalah jaga pergaulan dan aurat di Facebook. Jangan cari dosa percuma..


Nabi s.a.w mengingatkan kita bahawa: 


"Setiap kamu adalah penjaga dan bertanggungjawab ke atas apa yang dijaganya" 

[ H.R Al-Bukhari dan Muslim]



Yana dah tutup akaun Facebook yana. Alhamdulillah.. Cuma sekarang share Facebook dengan hubby dan kadang-kadang sangatlah menjengahnya. Dengar kata Muslim Social Network akan di wujudkan nanti.. Jom sama-sama join.. 





Wallahualam..



Sila ke Zaharuddin.net untuk membaca lebih lanjut mengenai dosa-dosa melalui Facebook..


3 comments:

-AnisZafirah- said...

superb,,
anis suka entry ni..sgt2 :D
tapi anis x padam lg FB anis...

~ L.Y.A.N.A~ said...

TQ anis.. hehehe :)

wan.haniza said...

nice!

sama lah kita..rasa sangat annoying dgn fb tapi benda ni jelah satu-satunya cara nak keep in touch dgn kawan-kawan

sekarang niza dalam proses meng-unfriend-kan orang yang ntah mana la datangnya dan membuang gambar2 tak sepatutnya