Followers

Syahir - Emy Anniversary :)

My Lil Pumpkin..

Breastfeeding Milestones..

Lilypie Breastfeeding tickers

Sunday, June 19, 2011

Sahabat


Assalamualaikum..


When you win, i will proudly tell the world, "Hey! that's my friend"
But, when you loose.. I will sit by your side,
Hold your hand and say, "Hey! I am your friend.."
Nasihat Imam Syafie dalam soal persahabatan..

"Aku mencintai sahabatku dengan segenap jiwa ragaku.. seakan-akan aku mencintai saudaraku.. Sahabat yg baik adalah yg sering sejalan denganku dan yg menjaga nama baikku.. Aku selalu berharap mendapatkan sahabat sejati yg tidak luntur baik dalam keadaan suka ataupun duka.."Imam Ghazali berpesan..

"Ukhuwah itu bukan pada indahnya pertemuan, tapi ingatan seseorang terhadap saudaranya di dalam doanya.."Saidina Ali berkata..

"Selemah-lemah manusia ialah orang yg tidak boleh mencari sahabat dan orang yg lebih lemah dari itu ialah orang yg mensia-siakan sahabat yg telah dicari.."Hadith Riwayat Abu Daud..

"Sahabat yg salih itu ibarat penjual minyak wangi, bila engkau tidak mendapat minyak wangi darinya, maka engkau mendapatkan bau harumnya.. Dan sahabat yg jahat itu ibarat tukang besi, bila engkau tidak terkena percikan apinya, maka engkau akan terkena asapnya.."Friendship isn't about whom you have known the longest, 
who came first or who cares the best.. 
It's all about WHO CAME and NEVER LEFT..
ps: kecewa dgn seorg sahabat yg dah dianggap mcm saudara sendiri, terima ksh atas segalanya.. Hanya mak dan encik suami sahabat terbaik dunia akhirat..

1 comment:

♥ p a A n i ♥ said...

kawan zaman skrang yg sejati susah dicari...