Followers

Syahir - Emy Anniversary :)

My Lil Pumpkin..

Breastfeeding Milestones..

Lilypie Breastfeeding tickers

Sunday, September 25, 2011

Bihun sup utk mertua


Assalamualaikum..

Weekend ni apa korang buat ye? Jumaat baru2 ni PIL yana datang ke rumah. Kitaorang nak ziarah saudara yang baru je buat pembedahan buang rahim. Semoga diberi kesihatan yg semakin baik pada dia.. 


Ok, macam menantu2 perempuan yg lain jugala.. Bila PIL datang rumah, mula la pikir nak masak apa kan.. hehehe.. Jumaat malam baru PIL dan adik2 ipar yana sampai rumah, yana masak simple je iaitu bihun sup... Simple pun dekat dua jam juga la nak siapkan.. hehehehe.. 



Yana masak bihun sup ayam je.. 


<Bihun>

Rendamkan dengan kunyit.. Jadila warna kuning..
Rupa2nya di Terengganu takde lagi bihun warna kuning..
So, MIL dan adik2 ipar yana agak terkejut melihatnya..
Balik nanti, diaorang nak buat bihun sup warna kuning juga.. hehe


<Sup Ayam>

Bahan: 

Bawang besar sebiji
Bawang putih 3 ulas
Halia 1 inci
Kiub pati ayam
Sup bunjut
Fish cake
Tomato
Daun sup + Daun bawang
Jangan lupa ayam.. hehehe


Cara:

Ala.. semua orang pandai buat sup ayam..

Bawang besar, bawang putih, halia dikisarkan dan tumis
Masukkan air. Kalau nak sup banyak, masukkan la banyak..
Masukkan ayam, fish cake, kiub pati ayam, sup bunjut..
Jangan lupa garam + gula..
Bila dah mendidih, tutup api dan masukkan tomato,
daun sup + daun bawang..

~ Angkat ayam dan biar hingga sejuk. Carik2kan isi ayam tadi..


<Sambal kicap>

Kicap Manis
Belacan
Bawang Besar separuh
Bawang putih 1 ulas
Cili api.. 


Cara:

Kisar belacan, bawang besar, bawang putih dan cili api
Campurkan dengan kicap + gula..


<Begedil Ayam>

Bahan:

Ubi Kentang 6 biji
Isi ayam.. Nak guna daging kisar pun boleh
Bawang besar
Serbuk lada hitam
Daun sup + Daun bawang
Telur ayam sebiji


Cara:

Ubi kentang di goreng dan di angkat..
Bawang besar digoreng dan di angkat..
Lenyekkan ubi kentang tersebut (Yana tumbuk dalam lesung batu je)
Dah lenyek, campurkan dengan ayam dan bawang goreng tadi
Campurkan juga dengan serbuk lada hitam, daun sup dan daun bawang..
Jangan lupa garam + gula..

Bila dah campur ke semuanya,
bentukkan lah sesuka hati..
Bulat boleh, leper boleh, bentuk bintang, bulan, love ke.. hihi
Lepas tu gaul dalam telur ayam yg dah di kacau dan goreng..


Bihun sup dihidangkan juga dengan taugeh, tauhu goreng,
bawang goreng.. Kalau suka pedas hidang juga dengan cili merah..
Yana tak masukkan cili sebab family in law yana tak makan pedas.

Ok, selamat mencuba.. ;)




2 comments:

SaL_HaSa said...

wahhhhhhhhhhh special nye bihun sup kak emy...bru la sal taw upenye bihun sup kaler kuning kt kedai cz diorg letak kunyit.hehehe selama ni makan je..ri ni bru taw..hehe..nti ley cuba la bihun sup kuning ! he2 ;D

~ L.Y.A.N.A~ said...

Sal> mertua dtg tu yg buat special sikit.. kalau kami dua je buat simple je.. hehehe.. kak emy dulu pun xtau bihun kuning tu cmne.. mak kak emy gtau.. pulut kuning pun hasil dari rendaman dgn serbuk kunyit.. nt cubala..