Followers

Syahir - Emy Anniversary :)

My Lil Pumpkin..

Breastfeeding Milestones..

Lilypie Breastfeeding tickers

Thursday, September 1, 2011

Salam Aidilfitri..


Assalamualaikum..

Salam Aidilfitri pada semua yg mengenali yana.. (Raya ketiga baru nak wish.. huhu..) Tahun ni raya yg sangat membahagiakan dan mengembirakan bersama suami tercinta, mak dan adik2.. Malam raya, yana dan suami dah siap2kan masak laksa dan lontong.. Mak pula masakkan rendang kerang yg sangatttt sedap.. Oh, ya.. tahun ni takde pula soalan cepu emas.. Aman sikit.. hehe..

Pagi raya, saat yg paling ditunggu2 adalah bermaaf-maafan.. Sangat syahdu kala mencium tangan suami dan mak.. InsyaAllah, yana akan berusaha menjadi anak dan isteri yg lebih baik.. Selepas itu, seperti biasa kami semua akan menziarahi pusara abah. Syahdu juga masa ni.. Entah kenapa, rasa rindu yg teramat sangat menjalar dalam hati ni. Masih ingat saat2 kami beraya bersama abah.. 

Lepas tu, terus ke rumah baru nenek yana.. Agak lain suasana di rumah baru nenek sebabnya dah berpuluh tahun kami beraya di rumah yg lama dulu.. Sangat happy dapat jumpa saudara mara.. Ni la nikmatnya syawal dapat berkumpul dengan saudara mara jauh dan dekat.. Dah besar2 takde dah nikmat dapat duit raya kan.. hehe.. Kali ni kita pula kena bagi duit raya.. Yana dan suami bagi pada cousin2 yg kecik2 dan tak lupa juga pada mak, tok dan wan yana.. 

Lepas solat zohor kami bertolak ke kampung arwah abah di Perak. Di kampung abah.. atuk dan nenek yana dah lama meninggal.. Yang tinggal di sana abang pada arwah abah yg dulunya membesarkan abah yana.. Seronok sangat dia dapat berjumpa kami walau ada raut sedih pada wajahnya bila melihat adik2 yana.. Mungkin dia sedih mengenangkan adik2 yana yg masih kecil setelah pemergian abah. Di kampung abah ni, menu raya yg paling special adalah ketupat daun pisang dengan kuah kacang campur kerang.. Mak saudara yana tu pun pandai buat tapai yg dulunya favourite abah yana.. 

Masa ni pun, dapat jumpa cousin yana yang rupa2nya dah beranak tiga.. Lamanya kitaorang tak jumpa.. huhu.. Paling best dapat bermain dengan baby danisha yg sangat comeyyyyyyyyyy.. Semua org terkejut baby danisha nak dengan yana.. Tak nangis langsung walaupun maknye kata dia tak nak dengan siapa2 termasuk atuknya sendiri.. Wahh.. ada aura ni kan.. Tak lama lagi kot.. hehe..

Malam tu pula.. kami berkunjung ke rumah makcik2 yana sebab esoknya yana dan suami dah nak bertolak ke Terengganu rumah mertua yana.. Masa menulis ni masih di Terengganu.. Esok balik la KL.. Di Terengganu pun sangat meriah sebab suami yana punya keluarga yg besar. Mertua yana pula kedua2nya guru, jadi ramaila yg datang beraya.. Di sini, menu istimewa of course la nasi dagang, nasi minyak dan laksa.. Penuhhh perut..huhu..




Pada  yg mengenali yana dan suami..
Salam Aidilfitri, maaf zahir batin andai
ada tersalah laku, tersilap bicara, terguris hati
sama ada sengaja ataupun tidak..

Pada pembaca blog ini.. 
Salam Aidilfitri, maaf zahir batin andai
ada penulisan yana yg pernah mengguris
hati sesiapa..

Salam Aidilfirti.. Semoga segala amal
ibadat kita di bulan Ramadhan diterima Allah..
Semoga Syawal ini enjadikan kita insan yg lebih baik.. insyaAllah..




2 comments:

SaL_HaSa said...

kak emy...selamat hari raya..maaf zahir dan batin..besnye bley balik ganu..makan nasi dagang x?hehe

♥ p a a n i ♥ said...

selamat hari raya!