Followers

Syahir - Emy Anniversary :)

My Lil Pumpkin..

Breastfeeding Milestones..

Lilypie Breastfeeding tickers

Monday, May 7, 2012

Botol Susu...


Assalamualaikum..


Dah nak masuk 34wk.. Wahh..cepatnya masa berjalan.. Baru2 ni yana pegi check up dengan Dato' Dr.Hamid Arshat, doktor scan dan nampak macam yana akan bersalin 2 minggu awal dari due date 15 Jun.. Sangat teruja masa dengar tu + panik kejap.. huhu.. Penantian tiga tahun akan berakhir. hehe.. Kalau baby keluar hujung bulan ni maknanya hadiah anniversary mama papa la ni.. Wahhh..


Okla, hari ni nak cakap pasal botol susu boleh.. Walaupun takde pengalaman lagi kan.. hehehe. Botol susu apa yang korang guna ye??


Serius yana memang tak tau apa2 pasal botol susu masa mula2 nak membeli dulu.. Pening juga la memilih.. Kalau zaman2 kita dulu, botol susu gambar kartun2 je.. Harga pun murah.. Tapi zaman sekarang.. macam2 jenis dah ada kaca la apa la dan harga boleh tahan mahal..


Hasil survey, tanya kawan2 dan membaca.. Yana memilih botol Tommee Tippee. Mulanya nak amik Avent yang sangat famous tu. Tapi bila kawan suggest Tommee Tippee ni lagi unik memandangkan puting botol susu tu menyerupai nipple ibu.. Yana pun terus la beli.. Amik yang 9oz terus..




Yana amik yang pink colour ni la.. hehe
Takpela walaupun baby boy..Botol je yang pink..
Yang lain dah banyak blue colour.



Botol kedua pula yana amik Calma by Medela memandangkan breastpump yana Medela.. Calma ni pun sangat unik lebih kurang Tommee Tipee. Yana sangat suka botol susu yang putingnya menyerupai nipple ibu supaya baby tak confius nanti bila kadang2 tukar dari breast ke botol susu.. 




Calma by Medela..




 Ni apa yang yana copy paste pasal Calma by Medela..


Calma isn't just another nipple. It was developed after research and is used in conjunction with a BPA-free breast milk bottle. Both were designed to help babies to maintain their natural feeding behavior so that they can transition from bottle back to breast with ease..

Medela based the design on research published in Early Human Development, which concluded that "babies create a vacuum when extracting milk from the breast, which is a method different than the wave-like movement that was previously understood."

The Calma nipple only allows babies to drink when they create a vacuum, mimicking breastfeeding. As a result, when babies switch from the breast to the bottle and back to the breast again, they feed in the same manner.


Dua jenis botol ni je la yang yana beli buat masa sekarang.. Tetiba yana jumpa satu jenis botol ni lagi yang lagila unik dan fungsinya pun menyerupai breast ibu.. 




Mimijumi- not so hungry bottle from Japan..
Easy to open
Easy to clean
Integrated venting prevents colic
Screw on one-piece nipple
Skid-free base
Dishwasher and microwave safe
BPA-, latex-, and EA- free
Exceeds US safety standards
 





Ibu2 yang fully breastfeed baby mesti pening pikir macam mana penerimaan baby bila tukar ke botol bila dah start keje. Ada sesetengah baby yang tak nak minum botol sebab tak biasa.. Mimijumi ni la solutionnya sebab designnya memang hampir sama dengan breast ibu..


Ini yana copy paste je dari sini..

1) Bentuk Puting
  • Design dan warna coklat menyerupai payudara ibu supaya bayi tidak mengalami kekeliruan denagn puting ibu. Tidak dinafikan puting ibu mempunyai berbeza-beza warna. Ada yg coklat lembut, ada yang coklot gelap, ada yang coklat kehitaman. Tetapi secara visualize bayi masih boleh menganggap puting Mimijumi seakan puting ibunya. 
  • Teksture puting ini lembut seakan-akan puting ibu

2) Material
  • Botol - Dibuat daripada plastik EMS Grilamid XE-3997  dari Switzerland. Seperti yang diketahui material dari negara eropah ini memang terbukti selamat dan mendapat kelulusan antrabangsa. Botol ini tebal, permukaannya jernih seperti botol kaca dan ringan untuk dipegang oleh bayi. Plastik jenis ini lebih baik dari plastik jenicPC, PP dan PES.
  • Puting dibuat dari silicone yang selamat untuk bayi dan tidak mengandungi latex.

3) "Wide neck style" -  memudahkan proses pembesihan di bahagian dalam botol

4) Free from BPA, Lead, Phthalates, Latex.


Nak beli yang ni.. Tapi dah ada dua botol.. Next time pula.. Sape2 yang dah guna Mimijumi sila buat review.. Kat Malaysia tak banyak lagi pengunaannya..


ps: Tak sabarnya mama nak susukan baby mama nih.. :)



No comments: