Followers

Syahir - Emy Anniversary :)

My Lil Pumpkin..

Breastfeeding Milestones..

Lilypie Breastfeeding tickers

Saturday, May 19, 2012

Sel Stem Darah Tali Pusat part.2


Assalamualaikum..

Ok, ke Sel Stem Darah Tali Pusat Bayi part.2.. 


Kalau tak hari Jumaat yana dan incik suami akan ke ofis Cellsafe di Mid Valley untuk sign up kan pakej yang kitaorang pilih. Tapi atas beberapa urusan kitaorang tak dapat pegi pada hari tersebut.. Oleh itu, kitaorang settlekan pada hari ini iaitu Sabtu. Nak pilih minggu depan nanti kena amik cuti pula. Tapi weekend ofis Cellsafe tutup, so kitaorang jumpa agentnya di Sunway Medical Centre memandangkan diaorang ada buka booth di situ..


Setelah faham mengenai Sel Stem Darah Tali Pusat (boleh rujuk di part.1), setelah memilih bank sel stem yang ada dan pakejnya.. Langkah seterusnya adalah membuat pembayaran dan sign kontrak dengan pihak bank sel stem tersebut. 








Husband & wife perlu hadir bersama semasa sesi ini..
Perlu memaklumkan lokasi untuk deliver dan nama 
doktor yang akan sambut baby nanti.. 




Dalam beg ni dah dibekalkan barang2 yang perlu
dibawa bersama semasa ke hospital nanti, iaitu:




Cord Blood Collection Kit.. Kit ni kena bawa bersama
ke hospital. Dalam kit ni la akan disimpan darah tali pusat
dan akan diambil oleh pihak Cellsafe ke bank sel stem.
Jangan lupa bawa ye.. Andai kata terlupa, masa otw tu boleh
call pihak Cellsafe dan diaorang akan hantar kit yang baru ke hospital..


Ok, apa ada dalam ni,





Blood beg..





Blood beg untuk darah ibu.. Darah ibu pun akan di ambil oleh doktor 
dengan tujuan untuk pemeriksaan mengesan jika ada penyakit @ virus 
yang tidak dapat dikesan daripada ujian darah tali pusat tersebut.





Ini adalah blood beg untuk menyimpan darah tali pusat tersebut
yang akan diambil oleh doktor setelah bayi selamat dilahirkan..




Prosedur yang akan dilakukan sepanjang proses dari bayi
dilahirkan hingga darah sel stem tersebut selamat di simpan
di bank sel stem..


Maklumat lanjut di Cellsafe International sdn.bhd


Jom simpan sel stem darah tali pusat bayi anda kerana ia mempunyai banyak kebaikan yang akan membantu bayi dan keluarga anda kelak. Bukan nak minta sakit tetapi lebih kepada konsep sediakan payung sebelum hujan. Kalau bukan untuk anak kita dan keluarga, boleh digunakan untuk membantu orang lain yang memerlukan.

1 comment:

armouris said...

terjumpa info ni, juga pasal sel stem… sharing is caring :) - Sel Stem Darah Periferal