Followers

Syahir - Emy Anniversary :)

My Lil Pumpkin..

Breastfeeding Milestones..

Lilypie Breastfeeding tickers

Sunday, December 16, 2012

Misi Penyusuan Selama 6 bulan BERJAYA!! Alhamdulillah..


Assalamualaikum..


Alhamdulillah.. Rayyan dah masuk 6 bulan pada 14 December baru2 ni. Secara rasminya juga yana berjaya untuk misi pertama dalam penyusuan selama 6 bulan untuk Rayyan. Alhamdulillah.. Terharu sangat.. Bila mengenangkan banyak sangat halangan untuk yana bf Rayyan dan yana syukur sangat dapat juga terus bf Rayyan hingga sekarang..


Memang niat yana sejak Rayyan lahir untuk bf Rayyan hanya dengan susu ibu sahaja selama 6 bulan. Dan boleh mulakan solid food selepas 6 bulan dan teruskan penyusuan sehingga Rayyan 2 tahun.. Semoga misi seterusnya iaitu bf Rayyan sampai 2 tahun pula berjaya. Ya Allah permudahkanlah..


Yana sangat berterima kasih pada sahabat yana iaitu Izma dan juga cousin yana Wiyah yang banyak bagi support pasal bf ni. Kalau tak, mungkin dalam pantang lagi yana dah give up dan bagi Rayyan susu tin. Alhamdulillah dengan support korang yana teruskan bf Rayyan walau macam2 halangan.. Tq korang.. doakan yana dapat contohi semangat korang yang masih bf baby masing2 hingga sekarang..


Sepanjang penyusuan selama 6 bulan. Sehabis mungkin yana cuba untuk eksklusif bf Rayyan.. Yana hanya bf Rayyan tanpa campur dengan susu fm dan air masak hingga 6 bulan.. Sekarang baru sikit2 yana kenalkan Rayyan dengan air masak dan masih susu ibu..


KEPENTINGAN PENYUSUAN SUSU IBU (SI) SECARA EKSKLUSIF

Mengapa Penting Penyusuan Susu Ibu Secara Eksklusif & Mengapa Jangan Campur Susu Ibu Dengan Air Masak/Kosong/Susu Formula(FM)?

* Penyusuan Secara Eksklusif adalah bayi yang diberikan Susu Ibu sahaja tanpa makanan atau minuman lain (termasuk air masak).
* Bahan pelindung penyakit yang terkandung dalam Susu Ibu bertindak dengan menyalut usus bayi. Air masak/kosong/FM akan menghakis saluran tersebut. Bayi tidak akan mendapat perlindungan.
* Bayi juga terdedah kepada alahan dan pencemaran yang terdapat di dalam air kosong dan FM
* Bagi akan kurang kerap menyusu & menyebabkan kurang penghasilan susu oleh ibu. Bayi kurang mendapat zat makanan dan bahan-bahan pelindung penyakit dari Susu Ibu.

[kredit: SyuhadaWahi]



Rayyan 6 months hasil susu ibu.. Mama papa love u sangat2 cyg..
























Apa perkembangan terbaru Rayyan bila masuk 6 bulan ni..

* Perkembangan paling ketara adalah Rayyan dah boleh menyulur, betul ke ayat tu.. Bila dah meniarap tu laju je dia menyulur ke sana sini.. Naik walker pun dah pandai jalan gerak ke depan sikit2..
* Dah pandai marah bila orang amik apa yang dia dah pegang.. Hehe.. Suka sangat main remote tv. Bila mama amik remote tu, mula lah nangis sekuat hati.. Huhu
* Rayyan dah semakin pandai tengok tv. Bila nak start nangis, mama on je BabyTV senyap la dia. Siap leka lagi tengok sampai mama panggil pun kadang tak dengar. Siap angkat2 tangan lagi bila happy tengok gambar2 kat BabyTV tu.. Tapi semua tu ada tempoh masa, bila dah boring tu nangis juga. Hehe..
* Rayyan dah pandai nak bersosial dengan kawan2.. Hehehe.. Bila balik kampung jumpa rakan sebaya keje berebut mainan. Siap kedekut lagi. hehe.. Bila orang nak amik mainan, bantal dan handbeg mama pun Rayyan dah marah siap pegi berebut2 lagi. Hehe..
* Sangat susah nak siapkan Rayyan dari pakai pampers sampai ke pakai baju. Stress mama papa bab ni. Huhu.. Bila nak pakaikan je Rayyan keje nak meniarap..
* Rayyan takut kucing.. Nampak kucing Rayyan terus nangis.. Hehe..











Bagi balik.. Tu saya punya.. Hehe..


Masuk 6 bulan, tibalah masanya untuk 1st solid food Rayyan.. Last minit baru cari barang2 untuk solid food Rayyan.. Sibuk sangat ikut papa outstation, balik kampung..



















Review sikit pasal blander Avent ni.. Memang bestttt dan sangat membantu sebab blender ni 2 in 1 boleh steam dan blend.. Potong2 buah masukkan dalam blender ni, masukkan air mengikut sukatan untuk buah dan pusing button steam. Dia akan steam sampai la keluar bunyi tanda dah habis steam. Terbalikkan bekas tu dan pusing button blend pula.. SIAP!! Senang sangat nak buat puree guna blender Avent ni..



Dapat buku resepi untuk buat homemade puree..





Yana start Rayyan solid food dengan puree buah pear.. Tapi maybe Rayyan tak sesuai buah ni sebab Rayyan batuk. Yana dah stop dulu bagi solid food sampai batuk Rayyan baik. Lepas ni boleh try puree apple.. Bubur nasi bila dah 7 months baru boleh bagi..












Dah blend pun yana tapis lagi supaya tekstur lebih halus.. Awal2 ni Rayyan tak makan banyak sangat.. Lebihan tu simpan dalam fridge.. Buat frozen puree macam Ebm tu..






Reaksi Rayyan bila 1st time dapat makan.. Hehe.. Makan dalam walker dulu ye syg, bamboo seat papa tak beli lagi..












Lepas tu nakkk lagi.. Hehe..


Ibu2 yang nak start solid food untuk baby.. Bila dah masuk 6 months ye.. Boleh rujuk chart 4 days rules ni..











Chart ni yana amik dari Group Homemade Solid Food for Your Baby (HSFFYB).. Boleh join group ni di Fb.. Banyak yang boleh dipelajari berkaitan homemade solid food baby ni..


Doa mama hari2.. Rayyan membesar menjadi anak yang soleh, sihat dan cerdik.. Ameen.. Moga berkat susu ibu yang Rayyan minum setiap hari dari kecil sampai sekarang Rayyan dapat membesar menjadi insan yang terpuji insyaAllah..


"Dan ibu-ibu hendaklah menyusukan anak-anak mereka selama dua tahun genap,iaitu bagi mereka yang hendak menyempurnakan penyusuan itu."
[Al-Baqarah: 233]




- Posted using BlogPress from my iPad

1 comment:

Mrs Lurve said...

bagus entry nie...suka tgk mummy yg sediakn solid food utk baby