Followers

Syahir - Emy Anniversary :)

My Lil Pumpkin..

Breastfeeding Milestones..

Lilypie Breastfeeding tickers

Friday, July 1, 2011

Musim udang Makan udang :)


Assalamualaikum..

Sekarang ni musim udang agaknya di Kedah.. Merata tempat orang jual macam2 jenis udang.. Harga jangan cakap la.. Murah berganda.. Sempena weekend ni pula, berkesempatan yana nak masak untuk encik suami memandangkan kitaorang tak plan nak g mana kecuali tengok Transformers 3 malam ni!! Mujur kitaorang beli tiket awal.. Kalau tak dapat seat depan sekali la jawabnya.. 



Lamanya tak makan udang lipan ni.. Orang utara panggil udang ketak.. Isi udang ni sangat sedappp.. Macam rasa isi ketam. Tapi kena pandai proses sebab kulitnya keras dan tajam.  Tak susah pun, potong je kaki2 udang dan gunting bahagian tepi yang tajam tu. Udang ni tak boleh makan kerap2 sebab high cholestrol.. huhu.. Tak bagus untuk kesihatan ye.. Tapi, sape yg tak suka seafood kan? Cuma pandai2 la kawal makan tu ye..

 
Orait, nak masak apa ye udang lipan ni? Encik suami request gulai lemak cili api pedasss punya.. hehe..


 Gulai Lemak Cili Api Udang Lipan..



Ni la rupa paras udang lipan tu..
 Source: Mr.Google



Udang Laut pun kitaorang borong..
Dahla besar2 udangnye.. Nak masak apa pula ye.. 
Selalunya orang perempuan la pening pikir nak masak apa kan..huhu





Udang masak halia.. 
Hambek serai berlonggok2.. hehe
Ni memang fav encik suami..



Lepas tu yana nak try buat Butter Prawn..
Memang tak pernah cuba buat..
Google resepi, siap tengok di Youtube lagi.. hehe..



Ini lah hasilnya.. BERJAYA!!
Terima kasih pada yg telah share resepi butter prawn nye..
Lepas ni boleh buat lagi untuk adik2 yana pula..



Banyaknye masak udang.. huhu.. 
Butter prawn ni kitaorang ratah2 je.. 

 

2 comments:

azwa amani said...

sedapnya

elidiyana said...

pndainya msakkk...huhuhuuu...elidiyana~