Followers

Syahir - Emy Anniversary :)

My Lil Pumpkin..

Breastfeeding Milestones..

Lilypie Breastfeeding tickers

Wednesday, November 7, 2012

Bila Mood Rajin Datang...


Assalamualaikum..

Sejak ada baby ni yana memang sangat jarang masak untuk incik suami. Kitaorang keje makan kat luar or tapau je.. Yana ni memang suka masak & cuba resepi baru, tapi tak menang tangan dengan baby. Hehe. Cuma last week mood rajin nak ke dapur tu membuak2 pula. Maybe sebab sekarang asyik hujan, kitaorang malas nak keluar takut Rayyan demam pula. So, kerapla masak walaupun simple2 je.. Sangat puas hati bila dapat bagi suami makan hasil air tangan sendiri dari makan air tangan makcik restoran kan.. Hehe..


So, inilah hasil bila mood rajin datang menjengah..





Lama dah tak masak nasi ayam.. Nasi ayam ni buat masa weekend. Papa jaga Rayyan bolehla mama masak.. Hehe







Ni masa tak rajin sangat. Masak simple sangat2.. Sayur jelatah, daging goreng kicap cicah sambal kicap dan sambal gesek.. First time cuba buat sambal gesek. Sangat sedap dan pedasssss.. Huhu..

Ni resepi:


Bahan2:

Ikan bilis
Bawang besar selabu
Cili api 5 biji
Limau kasturi
Garam+Gula

Caranya:

1. Goreng ikan bilis separa garing
2. Tumbuk ikan bilis, bawang, cili api. Jangan hancur sangat
3. Perah limau kasturi. Lagi masam lagi best
4. Masuk garam + gula.. Garam jangan masuk banyak sangat sebab ikan bilis dah masin.
SIAP!! Sangat senang kan.. Makan dengan nasi panas2 dan bersedia untuk telinga berasap. Hehe..







Ni pun simple sangat2 juga.. Kucai tu milk booster ye.. Sape2 yang nak menambah breast milk boleh cuba makan kucai banyak2.






Ni lagi satu untuk milk booster. Kurma merah pun boleh membantu meningkatkan produktiviti susu. Yana buat sup ayam dan campur dengan kurma ni..

Ibu2 yang fully breastfeed memang akan cuba sedaya upaya memperbanyakkan susu untuk keperluan baby. Apa pun paling penting untuk menambah susu badan adalah konsep supply and demand. Lagi kerap baby minum susu lagi banyak susu akan ada. Kena rajin pam dan juga df. Memang susu akan banyak. Seeloknya setiap 2 jam sekali..






Sambal tumis ikan bilis dan sup lobak putih.. Lobak putih pun milk booster. Tapi bagi ibu2 yg baru lepas pantang jangan makan lagi lobak putih sebab lobak ni sejuk ye..


Breastfeed mom jangan skip makan ye. Nanti susu boleh kurang. Lunch memang yana akan makan nasi. Nak diet macam mana pun, kena amik nasi. Bila malam je yana jarang makan heavy. Yana ganti dengan secawan horlicks dan oat. Horlicks dan oat pun milk booster. Bila rajin sikit yana masak oat tu campur dengan buah. Sedapp.. Antara buah yang boleh tambah susu ialah buah longan.

Semoga Allah mudahkan usaha kita untuk bf anak2. Allah suruh kita susukan anak dan jika kita tunaikan suruhan Allah, satu jihad untuk kita.. Usaha, doa dan tawakal. Niat yang baik insyaAllah akan dipermudahkanNya..



- Posted using BlogPress from my iPad

No comments: