Followers

Syahir - Emy Anniversary :)

My Lil Pumpkin..

Breastfeeding Milestones..

Lilypie Breastfeeding tickers

Monday, February 18, 2013

Bubur Salmon untuk Rayyan..


Assalamualaikum..


Rayyan dah masuk 8 bulan.. Cepat je masa berjalan. Besar dah hero mama sorang ni.. Dah 8 bulan, yana mula kenalkan Rayyan dengan protein.. Yana mulakan dengan introduce Rayyan dengan ikan.. Next time nak try ayam dan telur.. Kena step by step dulu.


Ikan yang yana pilih untuk Rayyan adalah ikan salmon.. Nanti nak try ikan merah pula..






Yana beli ikan salmon yang segar kat Tesco.. Lepas tu fillet-kan untuk buang kulit dan tulang2 ikan.. Untuk permulaan yana ambil sebelah ikan saja dulu.






Lepas tu yana steam kan ikan tadi guna Philips Avent ni.. Air dalam 150ml. Dah habis steam, blend-kan..








Stock puree baby peas dan carrot yang dah siap sedia dalam fridge..






Campurkan puree tadi dalam bubur








Masukkan ikan salmon yang dah siap blend tadi ke dalam bubur.. Bila bubur dah agak pekat dan sejuk, yana blend-kan bubur tadi supaya teksturnya lebih halus. Tapi sejak Rayyan masuk 8 bulan, yana tak tapis dah.


Oh ya masuk 8 bulan ni Rayyan dah tumbuh 5 batang gigi!! :)




- Posted using BlogPress from my iPad


No comments: