Followers

Syahir - Emy Anniversary :)

My Lil Pumpkin..

Breastfeeding Milestones..

Lilypie Breastfeeding tickers

Wednesday, February 6, 2013

Puree Pumpkin untuk Rayyan..


Assalamualaikum..


Cerita pasal solid food baby lagi.. Yana dah bagi Rayyan carrot, broccoli, potato, sweet potato, banana, baby peas, kurma, apple, avocado dan dah bagi bubur nasi juga untuk Rayyan.. So far, semua yang disenaraikan di atas Rayyan dapat terima dengan baik.. Takde alergik apa pun. Alhamdulillah..


Terbaru yana baru nak introduce Rayyan dengan pumpkin.. Dulu lagi nak cuba bagi pumpkin untuk Rayyan. Yes pumpkin sesuai untuk solid food baby. Tapi yana risau nanti angin pula.. So, yana delay-kan..


Pumpkin sangat bagus. Antara sumber pencegah kanser. Ianya juga adalah antara makanan sunnah Nabi s.a.w kita.. Yana dan adik2 memang suka pumpkin masak lemak. Mak yana ajar makan pumpkin dari kecik lagi.


Ok, baru kejap tadi yana prepare puree pumpkin untuk Rayyan.. Esok boleh la nak bagi Rayyan mamam selama 4 hari untuk tengok kesesuaian dengan Rayyan.. Harap2 ok la semuanya..







Pumpkin dipotong dadu..






Steam-kan pumpkin tadi.. Untuk pengguna blender Avent ni, air dalam 155ml







Siap!! Yummy!!


Next week Rayyan dah masuk 8 bulan.. Boleh dah nak introduce Rayyan dengan ikan, ayam dan telur.. Yana sedang mengumpul ilmu untuk menyediakan makanan bagi stage seterusnya untuk Rayyan.. Sedang belajar cara masakkan dan ikan apa yang sesuai untuk baby..


Ok mommies, please support homemade food.. Elakkan bagi baby nestum dan segala instant food yang dijual atas rak tu.. Pernah yana baca di forum, bagi baby nestum seolah2 memberi baby makan maggi yang takde khasiat dan sangat manis.


Homemade food untuk baby adalah lebih berkhasiat, jauh dari segala chemical dan yang pasti air tangan ibu pengikat kasih sayang.. Please jangan campur garam & gula ye dalam baby food. Baru2 ni ada yang dah bising pada yana sebab bagi Rayyan makan makanan tawar tak nak masukkan garam.. Diulangi garam tak bagus untuk kidney baby..




- Posted using BlogPress from my iPad

No comments: