Followers

Syahir - Emy Anniversary :)

My Lil Pumpkin..

Breastfeeding Milestones..

Lilypie Breastfeeding tickers

Tuesday, January 29, 2013

Demam oh Demam.. :(


Assalamualaikum..


Musim demam ke sekarang nih? Yana ni dah 2 minggu demam. Lama tueeeee.. :(


Daripada Rafi’ bin Khadij r.a., bahawa dia mendengar Nabi s.a.w. bersabda yang bermaksud: “Sesungguhnya demam itu merupakan legakan api neraka jahanam, maka sejukkanlah ia dengan air.” (Riwayat Muslim no. 5889)


Abu Hurairah r.a berkata: “Tidak ada penyakit yang menimpaku yang lebih aku sukai daripada demam, sebab demam merasuk setiap organ tubuhku, dan Allah s.w.t. akan mengurniakan pahala bagi setiap organ tubuh yang diserang demam.”



Di dalam kitab al-Sunan daripada Abu Hurairah r.a. bahawa ia berkata: “Suatu ketika ada orang membicarakan mengenai demam dekat Rasulullah s.a.w., tiba-tiba seorang lelaki mencela penyakit tersebut. Rasulullah s.a.w. bersabda (yang bermaksud): ‘Jangan mencela demam sebab demam dapat menghapuskan dosa sebagaimana api melenyapkan karat daripada besi.’” (Riwayat Ibn Majah)


Masa mula2 yana balik kampung yana dah start rasa sejuk satu badan.. Pergi klinik di kampung check ada infection dalam urin. Kandungan kuman yang agak tinggi. Sebab tu rasa sejuk on & off.. Tapi sampai habis ubat yana makan demam still on & off ;(


Cuti weekend tu bertolak ke rumah mertua pula, malam tu satu badan yana sejuk sangat. Papa pun dah mula selsema masa tu. Alhamdulillah Rayyan masih sihat dan takde tanda2 jangkit demam selsema dengan papa mamanya.. Amik ubat lain pula di klinik di sana.. Doc kata kuman still ada.. Ok, demam kebah sikit tapi sejuk tu still on & off.. Risau dah hati ni bila demam tak baik betul2 lagi..








Balik ke KL, terus ajak papa ke klinik pakar terus walaupun ubat still ada lagi. Tak tahan dah dengan demam yang on & off.. Kesian kat Rayyan mama tak dapat layan dan main2 dengan Rayyan sangat. Mama nak cepat sembuh untuk jaga anak mama dengan baik.. Rayyan pun dah mula selsema dan batuk masa ni.. Tapi pagi ni Rayyan dah makin ok..alhamdulillah..







Doc kata kalau infection urin kena amik antibiotik at least 10 days untuk baik. Doc check juga takut yana kena denggi, tapi alhamdulillah takde.. Doc bagi antibioik yang kuat kali ni dan boleh untuk breastfeed.. Mommies yang bf setiap kali amik ubat jangan lupa mention kat doc ye.. Tak semua ubat ibu2 bf boleh makan..


Lepas makan ubat semalam.. Bangun pagi ni dah rasa ok banyak sikit walaupun sejuk tu still ada sikit2.. Boleh dah nak buat keje rumah.. Harapnye sampai habis antibiotik ni demam yana sembuh.. Ameen.. Bila dah jadi ibu ni, sentiasa berharap akan kesihatan yang baik agar dapat menjaga dan mengurus anak dengan baik.. Jumaat ni pula dah nak bertolak ke Singapore, cepatlah baik demammmm!!





- Posted using BlogPress from my iPad

No comments: