Followers

Syahir - Emy Anniversary :)

My Lil Pumpkin..

Breastfeeding Milestones..

Lilypie Breastfeeding tickers

Friday, October 29, 2010

Paraben




Assalamualaikum.. 

Semua orang kenal tak apa itu Paraben?  Maybe ada yg dah tau. Pada yg belum tau, paraben tu sejenis bahan kimia. ermm..bahaya ke paraben ni? 

Yana rasa terpanggil nak tulis entry ni sebab geram sangat bila tgk segala sabun mandi, skin care yang ada benda alah ni.. Sampaikan dalam minyak angin pun yana tengok ada.. 

Apa yg yana baca, Paraben ni memang bahaya!! Beware everybody.. Sila check ingredients segala barang kosmetik anda. Kalau ada yg nama paraben ni, buangkan je barang-barang tu walaupun sangat sygkannya.. huhu..




Jom kita tengok sebab ia sangat penting untuk kita tau tentang bahan kimia yg satu ni.. Kita belajar dalam cara yg santai ye.. Bukan dalam kelas kimia.. Yana ajar finance.. Tak pandai ajar kimia.. hehehe..


Paraben ni selalu digunakan dalam bahan pengawet dan industri kosmetik. Kalau kita perasan, selalunya paraben ni dijumpai dalam syampu, moisturizer yg kita selalu guna tu, shaving gel, personal lubricants, deodorant dan juga dalam ubat gigi. 

Maybe ada dalam byk lagi barang yg yana sendiri tak tau. Kalau sape-sape yg tau, inform la ye.. Sharing is caring.. :) Ok, sila check barang-barang anda sekarang..


 Mungkin jumlah paraben yg ada dalam barang-barang tu kecil je. Maknanya, belum sampai tahap bahaya. Tapi bagi yana, kita guna sikit-sikit nanti lama-lama jadi banyak juga.

Paraben ni juga ada banyak jenis, macam-macam nama ada. Antaranya ialah methylparaben, ethylparaben, propylparaben dan butylparaben. Ni semua family dia la..

Paraben ni sebenarnya digunakan sebagai pengawet untuk menghalang pertumbuhan kulat dan bakteria. Best je dengar kan? Tapi di sebaliknya.. waduuhhh..

Paraben ni mampu menganggu sistem endokrin kita dan ia dikaitkan dengan perkembangan kanser, sebab ia meniru estrogen semulajadi. 

Ianya juga salah satu punca kepada terjadinya breast cancer. So, wanita-wanita di luar sana. Please alert with this silent killer.. 


Yana pernah tengok macam mana azabnya seseorang yg tanggung sakit ni. Mengelupur dia atas katil sampai doktor kena ikat tangan. Badan semua jadi bengkak. Al-Fatihah untuk Allahyarhamah Rozita Osman.. :(

Walaupun paraben di temui dalam tumor breast cancer, tapi takde bukti bahawa ia punca pada terjadinya kanser tu. Oleh itu, ada sesetengah company yg tidak percaya bahawa penggunaan paraben adalah punca kepada masalah ni. Ermmm...biasalah, duit punya pasal.. ooppss!!

Lagi satu info yg yana dapat, penggunaan paraben juga boleh naikkan berat badan.. ooppss..

Yana bukan nak perlekehkan produk-produk yg ada paraben ni. Tapi kita sebagai pengguna di zaman yg penuh dgn pelbagai chemical ni mesti alert akan bahaya setiap dari bahan ni. Jangan nanti menyesal kemudian hari. 

Yana pun baru je tau, rupanya dah bertahun bergelumang dengan bahan-bahan kimia yg bahaya ni. Semoga kita sama-sama terlindung dari penyakit yg berbahaya. Ameen..



Apa pun pilihan di tangan kita semua. Banyak lagi produk-produk yg paraben free di pasaran. Jangan risiko kan kesihatan kita dengan bahan-bahan kimia yg berbahaya ni.

Adalah sangat penting untuk kita tahu akan barang yg kita beli. Baca artikel mengenai paraben ni dari pelbagai sumber. Lihat kembali label produk yg kita gunakan. Lihat berapa banyak yg mengandungi paraben.. 




ps: Sabun dengan sabut kelapa & pakai bedak sejuk je la.. hahahahaha 

 

6 comments:

Fuziani JSR said...

Terima kasih banyak-banyak atas info yang sangat berguna..

~ L.Y.A.N.A~ said...

sama-sama :)

Ani said...

nice info, minx share kat facebook ^^

~ L.Y.A.N.A~ said...

silakan.. :)

Anonymous said...

salam dear=)sory to say,safi balqis memang ada paraben huhu=(saya suka dgn produk2 kecantikkan,tp saya juga amat pentingkan kesihatan.mula2 suka pakai safi balqis sebab moto die suci n HALAL (pling pnting).tp dh tak guna lg dh,psl saya ada tbc kandungan safi balqis.die memang tulis ada paraben kat situ.susah nak cari yg takde paraben huhu

~ L.Y.A.N.A~ said...

OMG.. yeke? serius yana tak tau safi pun ade paraben sbb tgk ingredients dia tak tulis.. tp xtau kalau2 ada di cleanser dia dan yg lain.. yana guna night cream dia je.. yg tu takde..nway, tq for ur info..