Followers

Syahir - Emy Anniversary :)

My Lil Pumpkin..

Breastfeeding Milestones..

Lilypie Breastfeeding tickers

Wednesday, May 4, 2011

2 is better than 1


Assalamualaikum..


Pagi ni mood kacau sikit.. Mood agak terganggu dengan penyakit orang melayu kita (sorry to say..) Teralu la sangat teramat concern kan.. (ayat apa ntah..)


Masa lepas upsr @ pmr mesti " Dapat berapa A? tak dapat masuk SBP ke?"
Masa lepas spm "Dapat berapa A? masuk U mana?
Lepas dapat degree "Bila nak keje ni?"
Lepas dah keje "Bila nak kahwin ni?" 
(walaupun umur baru 23 tahun masa tu)
Bila dah kahwin "Takkan takde apa lagi?" 
(walaupun baru 2 bln kahwin dah di tanya)
Bila dah ada anak sorang "Bila nak tambah sorang lagi?"


Pendek kata, sampai bila2 pun memang masyarakat kita macam ni. Tadah je la telinga.. Kalau yang tanya dengan penuh berhemah takpe la lagi.. Pada yang tanya dengan penuh kejam, ermm.. kan lebih baik kalau awak doakan saya.. Kita dah la memang sensitif bab tu, pastu tanya dengan tak fikir perasaan orang.. Ermm.. im gonna brush off people when they ask "hey.. tak kan takde pe2 lg? merancang ke? anak makcik dah dapat anak pun.." So what?? Semua orang rezeki tak sama ok.. Semua orang jalan hidupnya berbeza.. Ok la, its not people's fault, its my fault for hearing them out. So, im just gonna chill with what Allah has given me and thank Him non stop for that.. and enjoy with my hubby.. not gonna stressed out so much. Not gonna fret coz im just 25 turning 26 in Jun 2011. 





Kalau layan sangat, kita yang stress balik kan.. Come on la.. tak sampai dua tahun kahwin pun lagi.. Kitaorang masih boleh terus berhoneymoon dan pusing2 satu Malaysia berdua (i am blessed with a very good and loving husband).. Let nature take its course and not gonna worry bout nothing too much.. i have planned for 4 kids before and i know Allah has decided for me the best that i cannot possibly think of and Allah is great. Allah works in mysterious ways and He know what is the best for us.. So, from this moment.. no more preggy worries (i am afraid im gonna get the phantom pregnancy sindrom which is not something i like).. and focus on my husband, my family and my study. You just gotta be thankful of what you have.. Kalau nak kira what you dont have, jenuh la..

"..dan boleh jadi kamu benci akan sesuatu, sedang ia lebih baik bagimu dan boleh jadi kamu kasihi sesuatu, sedang ia melarat kepadamu. Dan Allah s.w.t. mengetahui, tetapi kamu tiada mengetahui.." (Al Baqarah: 216)
 
 
 
ps: Sazzy falak dah besalin baby kembar setelah 5 tahun kahwin.. Allah know what is the best.. Dah, nak wt keje.. byk benda lagi nak kena pikir..

2 comments:

NM02 said...

rutin mulut masyarat skang mmg camtu. tu kalu bertahun lom ada anak, bz menanya cara lain plk. sabau je laaaa

Mazni Z. said...

kak emy, susahnya nak contact dengan kak emy bila dah takde facebook ni. hari tu ada post dekat wall eli and tanya bila kak emy due sebab sumpah mazni tak tau what had happen all this while. sebab mak mazni teringat dekat kak emy and tanya pasal kak emy, tu yang mazni tanya tu. i did call kak emy tapi tak berangkat.

please reply. ;)