Followers

Syahir - Emy Anniversary :)

My Lil Pumpkin..

Breastfeeding Milestones..

Lilypie Breastfeeding tickers

Saturday, April 13, 2013

Salmon Potato Pumpkin Cake for Baby.. (9 month above)


Assalamualaikum..

Weekend ni seharian di luar.. Jalan2 dengan papa nak cari phone dan makan2.. Papa bawa makan nasi daun pisang di Petaling Jaya.. Nama je orang Penang, tapi baru 1st time makan nasi daun pisang.. Sedap juga.. Untuk Rayyan, yana dah prepare oat with blueberry and apple untuk mamam di luar..





Malamnya makan di Wong Solo.. Rest masak memasak yana hari ni.. Hehe.. Cuma masak kat Rayyan je la..






Sampai rumah lepas lunch, yana buatkan Rayyan dan papa salmon cake.. Cuma buat asing.. untuk Rayyan takde garam, untuk papa dan mama ada sikit garam..


Bila boleh introduce ikan pada baby?


Fish is one of the top eight allergenic foods. You can introduce fish to most babies as early as 6 months, says Frank Greer, a pediatrician and former chairman of the American Academy of Pediatrics' (AAP) Committee on Nutrition. But if your baby shows signs of an allergy of any kind – such as eczema – hold off until you’ve checked with your baby's doctor.


Masa mula2 nak introduce Rayyan ikan salmon, yana was2 juga sebab bimbangkan kandungan merkuri dalam ikan ni.. Tapi salmon adalah ikan yang low in mercury.. Yana pun suka salmon. Nak sashimi!! Sedapnya!!









Santerre's group at Purdue publishes a handy wallet card that tells you where most commercial fish falls on the mercury contamination scale and how much of each it's safe to serve your child.

The card highlights eight fish that are both low in mercury and high in healthy fats:

Anchovy, herring, mackerel (Atlantic, jack, chub), rainbow trout (farm raised), salmon (wild or farm raised), sardines, shad (American), and whitefish.

The low-mercury seafood most commonly eaten by children include shrimp, salmon, pollock, and catfish. (Among these, only salmon is a good source of omega-3s.)





Fish are highest in mercury:

In 2004, the U.S. Food and Drug Administration (FDA) and the EPA released a joint advisory on mercury in fish. In it, they identified four types of fish that young children (and women of childbearing age) should not eat because they contain high levels of mercury: shark, swordfish, king mackerel, and tilefish.


Other experts and advocacy groups would like to expand this list. Purdue toxicologist Santerre recommends that children between the ages of 2 and 6 not be served fresh or frozen tuna, striped bass, bluefish, Chilean sea bass, golden snapper, marlin, orange roughy, amberjack, Crevalle jack, Spanish mackerel from the Gulf of Mexico, and walleye from the Great Lakes. (Purdue does not have recommendations for children younger than age 2.)

[Source: babycenter.com]


What eating fish can do for you and your baby:

1. Make your baby smarter
2. Increase focus
3. Improve vision
4. Boost mood
5. Enhance immunity
6. Prevent eczema

[Source: parenting.com]


Tapi seperti yang Rasulullah saw ajar pada kita, jangan berlebih-lebihan dalam melakukan sesuatu. Oleh itu, dalam pemakanan pun jangan berlebih-lebihan hingga memudaratkan. Ambil secara sederhana dan berpada-pada. Jangan pula salmon tu high in omega, hari2 kena bagi pada baby.. Antara ikan yang yana pernah bagi pada Rayyan selain salmon ialah ikan merah, tenggiri, ikan bilis dan terkini bawal putih..


Ok, membebel banyak pula pasal ikan.. Jom tengok cara buat salmon cake for baby. Tq pada Puan Farah Rahim.. Yana amik resepi dari blog beliau..


Bahan2:

Ikan salmon segar
Labu manis
Keledek
Sawi (Kalau tak intro sawi lagi tak payah masukkan)
Susu (EBM atau Fm)
Tepung gandum
Italian mixherbs



Kaedah:




1. Salmon dicuci bersih dan fillet
2. Puan Farah ajar cara nak hilangkan hanyir salmon dengan rendam di dalam susu. Yana rendam dalam EBM
3. Labu dan keledek disagat halus, sawi dihiris halus (kalau nak ganti dengan daun sup pun boleh)
4. Selepas rendam ikan, boleh dimasak sekejap salmon dalam susu tadi
5. Campurkan semua bahan termasuk salmon dan tepung gandum
6. Taburkan sedikit Italian mixherbs
7. Cuci tangan dan boleh bentukkan adunan tadi (kalau nak golek adunan dalam serbuk roti pun boleh)
8. Goreng dalam pure olive oil


Siap!!









Budak tecik yang excited nak suap sendiri. Tapi still mama lenyetkan sikit dan suapkan.. Gigi ciput lagi sayang nak mamam seketul macam tu. Hehe.. Habis 5 ketul Rayyan mamam sorang. Kenyang sangat sampai dinner mamam bubur sikit je..






- Posted using BlogPress from my iPad

No comments: