Followers

Syahir - Emy Anniversary :)

My Lil Pumpkin..

Breastfeeding Milestones..

Lilypie Breastfeeding tickers

Friday, April 26, 2013

Quinoa & Beef Stew for baby (9mth above)


Assalamualaikum..


What is Quinoa?

Quinoa, pronounced "keen wah", this little jewel is actualy a seed and not a grain. It has been grown in South America for more than 5,000 years. It is harvested both in and around the Andes Mountains. Did you know that the Incas called Quinoa 'the Mother Grain'?

Quinoa is packed with fiber, calcium, iron and folate to name a few of it's nutrients.

Quinoa (one cup, cooked) Protein - 8.4 g



VITAMINS

Vitamin A - 0 IU
Vitamin C - 0 mg
Vitamin B1 (thiamine) - .20 mg
Vitamin B2 (riboflavin) - .20 mg
Niacin - .76 mg
Folate - 78 mcg


Contains some other vitamins in small amounts.


MINERALS

Potassium - 318 mg
Phosphorus - 281 mg
Magnesium - 118 mg
Calcium - 31 mg
Sodium - 13 mg
Iron - 2.76 mg


Also contains small amounts of manganese, copper and zinc.


When can my baby eat Quinoa?

Quinoa may be introduced to baby from 8 months of age although many babies do tolerate it prior to 8 months. This nutritious grain makes a great addition to your little one's diet and it is very versatile. You can make it a cereal, a pilaf or a "burger" for finger food!
(Source: wholesomebabyfood.com)


Yana baru introduce Rayyan dengan quinoa. Dah 10mth baru nak kasik makan.. Hehe.. Semalam pergi Jaya Grocer beli organik quinoa ni dari brand Radiant.. Sepaket Rm16.. Agak mahal la, paket kecik je pun. Takpela anak punya pasal. Huhu..


Ok jom masak quinoa..





Bahan2 nak masak breakfast bos tecik ni.. Quinoa with mashed pumpkin+banana+yogurt.. Bahan2 seperti di atas..





Ni la rupa quinoa sebelum di masak.. Yana basuh dulu..





Masak macam masak nasik je..

Kaedah:

Pumpkin steam sampai lembut dan lenyekkan bersama pisang.
Campur dengan quinoa yang dah masak tadi
Bila quinoa dah tak panas campurkan dengan yogurt/cheese/susu
Siap!!






Sedapp.. Mama tumpang mamam sekali. Rasa quinoa ni mcm makan telur ikan di sushi je. Ia pecah dalam mulut. Yummy!!


Lunch yana masakkan Rayyan beef stew versi baby mamam dengan quinoa lagi. Mama pun lunch benda yang sama.. Ni pun yana baru intro rayyan dengan daging..



The Goodness of Beef for Baby Food:

Beef is high in protein and iron and also contains calcium and folate. It is one of the most easily digested of the meats you will feed to your baby.


When can I introduce Beef to my baby?

Most pediatricians in the United States recommend that beef, and other meats and proteins be introduced to a baby when he is between 8-10 months of age.
(Source: wholesomebabyfood.com)





Bahan2:

Bawang merah+bawang putih
Ubi kentang
Ubi keledek
Carrot
Baby peas
Daging lembu
Unbleached wheat flour
Italian mixherbs


Kaedah:

Tumis bawang merah dan bawang putih dalam unsalted butter
Masukkan daging lembu yang dah dikisar
Masukkan air dan sayur2
Masak sampai sayur2 empuk
Masukkan tepung untuk memekatkan kuah
Taburkan dengan Italian mixherbs
Siap!!






Sepinggan ni Rayyan mamam habis. Anak mama ni suka mamam daging ye.. Hehe.. Patutla masa pregnant dulu, kalau mama mamam sup ekor aktif je dia menendang dalam perut. Hehe..


Bila asyik masak untuk anak healthy food je, mama papa pun dah terikut sekali. Untuk dinner yana masakkan papa ayam steam lemon with a lot of asparagus & broccoli makan dengan brown rice. Nak makan healthy food la konon.. Tapi papa balik bawa ikan keli goreng yg sangat oily dan sambal belacan. Aiyak papa, macam mana nak makan healthy food macam ni. Huhu..






- Posted using BlogPress from my iPad


No comments: