Followers

Syahir - Emy Anniversary :)

My Lil Pumpkin..

Breastfeeding Milestones..

Lilypie Breastfeeding tickers

Wednesday, March 27, 2013

Bila Baby Boleh Makan Tofu?


Assalamualaikum..

Hari ni baru yana introduce Rayyan dengan tofu. Ikutkan masa 8 bulan dah boleh bagi tofu, tapi yana delay-kan sebab tofu antara makanan mudah alergik untuk baby. Dengan konsep 4 day rules, boleh tengok Rayyan alergik atau tidak dengan tofu. Hari ni baru 1st day..






Description: Tofu is made out of steamed and compressed soya beans.

The benefits are quite similar with the benefits of soya beans.

High protein (more than meat)
Cholesterol free
Prevent cancer (woman and man)
Absorb cooking fat easily
Reduce bad cholesterol – prevent heart disease
Good source of calcium – prevent osteoporosis
Good for digestion


Notes: How good the food is, there is still a limitation. Balanced diet is the best practice for a healthy life.


When Can My Baby Have Tofu?

Tofu is a protein food that may be difficult for an immature tummy to digest. Along with Meat and Egg Yolks and other more complex proteins, most pediatricians recommend offering tofu to the baby who is 8 months of age or older. As Tofu is a soy product, you should not offer it to an infant who has any allergy to soy.

(Source: Wholesomebabyfood.com)


Semalam ajak papa ke Jaya Grocer untuk beli barang dapur. Yana beli tofu organik ni untuk Rayyan. Ada juga di Jusco..






So, mama pun mula la memasak untuk hero kesayangan mama ni..

Porridge with Tofu..


Bahan2:

Bawang merah
Bawang putih
Carrot
Broccoli
Baby peas
Homemade stock ayam
Ikan bilis
Tofu
Beras putih + beras perang






Kaedah:

1. Tumis bawang merah dan bawang putih dalam pure olive oil
2. Masukkan air dan stock ayam
3. Masukkan beras
4. Masukkan carrot, broccoli
5. Bila dah mendidih masukkan baby peas dan tofu
6. Ikan bilis direndam 4 jam untuk kurangkan rasa masin, sangai, blend dan tabur dalam bubur..
Siap!!






* Cara nak simpan tofu ialah dengan rendam tofu dalam air dan disimpan dalam fridge. Setiap 2 hari kena tukar air tersebut..


Yana baru dapat resepi taufu fa versi baby. Tak guna gula ye.. Tapi guna kurma.. Nanti dah berjaya buat yana share resepi. Harap Rayyan tak alergik dengan tofu..


- Posted using BlogPress from my iPad


No comments: