Followers

Syahir - Emy Anniversary :)

My Lil Pumpkin..

Breastfeeding Milestones..

Lilypie Breastfeeding tickers

Tuesday, March 19, 2013

Cabaran Penyusuan lagi dan lagi.....



Assalamualaikum..


Cabaran penyusuan lagi.. Lepas Rayyan 6 bulan hingga ke hari ini takde lagi dah nursing strikes yang sangat mencabar bagi mama. Boleh lihat artikel sebelumnya mengenai Nursing Strikes dan cara mengatasinya.


Tapi perangai memilih botol susu tu masih ada bila yana tinggalkan botol susu untuk beberapa hari dan hanya direct feed je. Maybe Rayyan jadi keliru dengan puting botol susu tu atau maybe Rayyan tak nak minum frozen EBM bila dah lama minum secara direct dengan mama. Macam2 la anak mama ni ye.. Bila Rayyan reject botol mula la mama papa cari botol susu baru pula. Rayyan dah ada banyak koleksi botol susu. Haihh anak mama ni..





Koleksi Rayyan la ni.. Botol susu Medela dengan Tommee Tippee tu masa dalam pantang je Rayyan nak minum. Lepas tu reject. Botol susu Momma Perisistaltic lama juga Rayyan guna sampai masuk 8 bulan. Puting botol ni sangatttt lembut mirip nipple ibu. Tapi lepas balik JB baru2 ni, takde angin takde ribut Rayyan reject sangat2. Bila nak bagi je meraung2 dia. Aiyakk..


Mama pun mula la Google dan banyak review mengenai botol susu brand NUK ni di mana puting classic-nya sangat lembut dan orthodontic. Selalunya berjaya bagi pada baby yang memilih botol susu. Terus yana dan papa pergi One Baby World beli botol ni dan Yes, Rayyan tak reject. Anak mama please jangan reject lagi ye..





Pada ibu bapa di luar sila jangan contohi yana. Huhu. Bila anak reject botol, tak perlulah anda membeli semua botol susu yang ada di pasaran. Hehe.


Salah yana juga sebab bila kitaorang travel ke tempat yang jauh2 atau holiday dalam jangka masa yang lama memang yana hanya menyusu Rayyan secara direct. Malas nak angkut breastpump dan buat koleksi frozen EBM memandangkan fridge hotel pun selalunya kecik je. Bila Rayyan dah lama minum susu secara direct, bila balik rumah mama nak bagi botol mesti Rayyan reject. Kadang2 bila dipujuk dan diajar balik, Rayyan boleh menerima semula botol tu. Tapi boleh juga sampai ke sudah dia tak mau juga minum EBM dari botol. Air masak guna cawan Dr.Brown dia tu je. Bila mama cuba bagi susu dari cawan dia tu, rayyan reject juga.


Ok, pengajarannya selepas ini. Buat macam di rumah. Siang Rayyan minum susu perahan menggunakan botol. Malam baru direct feed. Kalau tak, jadi kekeliruan puting lagi kalau hanya fokus pada satu cara saja.


Sabar mama sabar. Demi nak menjayakan penyusuan susu ibu ni kena banyak bersabar sebab memang banyakkkk cabaran. Belum lagi bila ada yang paksa suruh bagi Rayyan susu formula aka susu tin. Especially bila Rayyan reject EBM, mula la orang suruh bagi Rayyan susu tin. Takkanla baru sekali dua reject terus nak bagi susu tin. Budak2 ni kena pujuk2 dulu. Sekarang Rayyan tak reject dah EBM. Yes memang nak brestfeed ni perlu banyak bersabar sebab banyak cabaran.




Telinga ni dah letih nak dengar,

Bagi susu tin kan lagi senang. Nak bagi susu kat mana2 pun senang. Tak payah dok perah2 susu. Buang duit beli breastpump mahal2. Susu EBM dalam peti ais tu bukan elok sangat. Susu tin brand ni bagus, ada DHA, ada campuran madu, ada macam2..


Ni jawapan..

Tak susah nak breastfeed baby kat mana2 pun sebab boleh guna nursing cover dan kalau di mall pun banyak nursing room. Mall sekarang pun baby friendly and support breastfeeding. Yana pernah bf Rayyan di kedai mamak tutup dengan nursing cover. Tak susah pun.


Tak rasa buang duit pun beli breastpump sebab tu investment untuk menjayakan misi penyusuan susu ibu dan ia untuk kebaikan anak juga. Dengan breastpump tu la, yana boleh buat stock susu banyak2 untuk Rayyan. Masa yana warded di hospital baru2 ni, susu2 tu la yang Rayyan minum sebab yana tak dapat bf Rayyan masa tu sebab on antibiotik yang tak sesuai untuk bf mom.. Kalau takde stock susu tu mesti dah kena minum susu tin kan..




Frozen EBM (ekspres breast milk) tetap susu ibu. Kandungannya tetap terpelihara walau duduk dalam peti ais jika betul cara pengendaliannya. Malah takde sebarang campuran chemical untuk mengekalkan kualitinya. Susu tin yang berbulan2, malah bertahun2 duduk dalam tin atas rak tu bagus ke?








Yes, susu tin bagus ada macam2. Tapi susu ibu adalah bancuhan dari Allah. Dia ada lagiii macam2 malah kandungannya tidak boleh ditiru..





Maaf, bukan tak nak ikut nasihat atau nak melawan. Tapi susu ibu hak pada setiap anak yang lahir. Allah dan Rasul juga suruh susukan setiap anak yang lahir dengan susu ibu jika mampu. Selagi susu tu ada dalam badan ni, selagi diri ini mampu menyusu Rayyan dengan susu ibu, selagi tu hanya SUSU IBU untuk Rayyan sampai Rayyan 2 tahun.. InsyaAllah.




- Posted using BlogPress from my iPad



1 comment:

Mrs Lurve said...

bagus entry nie...sy pun niat jgk utk beri bf pd baby nti..tp tuela, takut xtahan telinga bila berdepan dgn mentaliti org yg xtahu sal kebaikan bf nie, sal kepenting stock ebm..mcm manala sy nak hadapi itu seme nti. memg btl2 kena kuatkan mental