Followers

Syahir - Emy Anniversary :)

My Lil Pumpkin..

Breastfeeding Milestones..

Lilypie Breastfeeding tickers

Monday, March 25, 2013

Masak Memasak di Hari Minggu..



Assalamualaikum..

Sabtu baru2 ni papa kena keje. Tak bestnyeee.. Huhu.. Papa kena jaga expo elektrik di KLCC.. Dari pagi sampai petang jugala..


Akibat bosan hari minggu di rumah. Yana telah merajinkan diri (ayat apa nih) kemas rumah sampai berkilat dan masak special (special la sangat) untuk papa.. Rayyan pun sangat baik hari tu tak banyak meragam.. Hehe..





Pais ikan selar, asam rebus bendi, ulam pegaga dan tomato dan sambal mangga yang pedas menyengat.. Special la sangat kan? Hehe..


Papa balik buka tudung saji, terus tanya mana dapat daun pisang? Hehe.. Mama pergi beli di Jaya Grocer la dengan Rayyan.. Kebetulan papa pegi keje dengan saga dan tinggal xtrail.. Boleh la mama kuar jalan2 dengan Rayyan sebab xtrail ada car seat Rayyan..



Pais Ikan

Bahan2:

Ikan Selar

Bahan kisar:

Bawang merah
Bawang putih
Serai
1 sudu besar biji ketumbar
Kunyit hidup
Halia
1 susu besar pes asam jawa
Cili boh
Gula + garam


Kaedah:

Ikan dibersihkan
Kisar semua bahan kisar di atas
Gaulkan ikan dalam bahan kisar
Basuh daun pisang dan layurkan sekejap
Masukkan ikan dalam daun pisang dan bungkus
Kukus ikan tadi
Siap!!



Asam Rebus

Bahan2:

Bendi
Sebiji biji Cili merah *
10 biji cili padi *
Bawang merah *
Bawang putih *
Kunyit hidup *
Asam keping *
Belacan bakar *


Kaedah:

Kisar bahan bertanda *
Rebus naik bahan kisar tadi
Masukkan asam keping
Bila kuah dah mendidih masukkan bendi (boleh juga dengan nenas)
Masukkan garam + gula
Siap!



Sambal Mangga

Bahan2:

Mangga muda
3 tangkai cili kering *
Setengah biji buah tomato *
4 biji cili padi *
Belacan bakar *
Limau nipis
Gula melaka *


Kaedah:

Cili kering direbus dulu
Kisar semua bahan yang bertanda *
Mangga disagat halus
Campur bahan kisar ke dalam mangga
Perasakan dengan limau nipis
Siap!


Sambal mangga ni memang pedas menyengat. Tapi serius sedap!! Ada rasa masam, manis dan pedas. Hari ni yana buat lagi sebab papa request. Buat tu je dengan ikan goreng. Hehe..


Untuk dinner Rayyan mama masakkan Oat Porridge..




Rolled oat yang dah direndam, mama masakkan dengan ayam dan stock ayam, sweet potato, celery, zucchini dan asparagus. Broccoli steam kan macam tu je sebab Rayyan sekarang makan nak ada benda pegang untuk suap sendiri. Sambil mama suapkan oat..

Happy weekend :)



- Posted using BlogPress from my iPad


No comments: