Followers

Syahir - Emy Anniversary :)

My Lil Pumpkin..

Breastfeeding Milestones..

Lilypie Breastfeeding tickers

Friday, March 1, 2013

Rolled Oats for Baby..



Assalamualaikum..

Setelah banyak kali yana study pasal oat. Setelah bertanya pada beberapa rakan yang pakar. Baru yana buatkan Rayyan oat. Oat dah boleh beri pada baby sejak 7 bulan lagi.. Oat merupakan sumber yang baik mempunyai banyak nutrien, termasuk vitamin E, zink, besi, dan protein.




Ok, setiap dari bijirin perlu direndam.. Sila baca penerangan di bawah.. [Credit to> http://rendambijirin.blogspot.com/]


Mengapa perlu merendam bijirin?

1. Bijirin adalah benih.
2. Benih bertujuan untuk melalui sistem belum dicernakan supaya mereka boleh ditanam di tempat lain (berfikir secara alami).
3. Untuk membuatkan ia tidak mudah dicerna dan mampu "dipindahkan untuk ditanam di tempat lain", terdapat beberapa anti-nutrien di dalamnya untuk menjadikan mereka sukar untuk dihadam.
4. Benih juga perlu dipertahankan sehingga masa yang sesuai untuk percambahan, jadi mereka mempunyai bahan-bahan tertentu yang menghentikan aktiviti enzim aktif percambahan.
5. Sebatian ini juga bertindak untuk menghalang aktiviti enzim aktif dalam sistem pencernaan anda.
6. "Merendam" bijirin penuh boleh membuat mereka lebih mudah dicernakan dan membantu sistem anda mendapat semua nutrien dalam makanan.



Oat adalah bijirin. Setelah membaca cara-cara merendam Oatmeal saya dapati jika anak anda atau anda sendiri mengalami beberapa masalah kesihatan seperti yang tertera di bawah, saya rasa eloklah merendam Oatmeal.


eczema
asthma
resdung
kurang zat besi (anemia)
GERD






Kalau pun tidak mempunyai masalah penghadaman, tetapi ingin meningkatkan kandungan zat besi dan lain-lain mineral dalam diet anak, maka saya galakkan juga. Cuma kaedahnya bagi kita orang Malaysia mungkin sedikit rumit, tapi perlu dijelaskan, bukan senang untuk senang :)


Proses ini disyorkan oleh Sally Fallon dalam bukunya Nourishing Traditions dan anda tidak akan menemui banyak sumber lain. Saya tidak 100% yakin bahawa ia adalah satu-satunya cara tapi setakat ini namun ini adalah cara yang sedia ada setakat.


1. Campurkan 1 cawan rolled atau steel cut oats dengan 1 cawan air dengan 1 sudu besar lemon jus atau whey yogurt di dalam air. Saya lakukan betul-betul di dalam periuk. Air sepatutnya menjadi lebih panas daripada suhu bilik pada permulaan. Anda perlukan untuk memanaskan di dalam cerek atau di dalam periuk ~ kepada 110darjah atau lebih. (Berikut adalah bagaimana untuk mendapatkan whey dengan mudah.​​)
2. Oat adalah rendah dalam phytase enzim yang diperlukan untuk meneutralkan phytates.
3. Tambah satu sudu besar atau dua (sebanyak 10%) tepung gandum untuk oat anda.
4. Tinggalkan pada suhu bilik 24 jam (atau sekurang-kurangnya 12). Saya biasanya berfikir malam sebelum ini, tetapi yang terbaik untuk oat adalah untuk biarkan ia pergi 24 jam.
5. Tambah satu lagi cawan air pada waktu pagi, biarkan mendidih dan masak beberapa minit pada sederhana rendah hingga likat. Laraskan kuantiti untuk apa jua saiz hidangan oat yang anda perlukan.



Kalau susah nak faham, ni ringkasan..


>>

Campurkan 1 cawan rolled atau steel cut oats dengan 1 cawan air suam dan 1 sudu besar jus lemon di dalam periuk. Tambah 1 atau 2 sudu besar tepung gandum. Biarkan oats yang direndam itu pada suhu bilik selama 24 jam atau sekurang-kurangnya 12 jam. Selepas tempoh itu, tambah satu lagi cawan air. Sudah boleh dimasak pada api sederhana sampai likat. (Tidak perlu bersihkan)



Setelah memahami dengan mendalam, yana pun merendam oat..

Mulakan dengan mencari Rolled Oats Organic, tepung gandum dan lemon.. Rolled oats adalah yang terbaik untuk baby. Jangan bagi yang instant oats ye..





Sediakan air suam dan campurkan oats kedalamnya..







Tambahkan satu sudu besar lemon dan satu sudu besar tepung gandum.. Tutup dan biarkan ia rendam selama 24jam..





Selepas 24jam, tambah secawan air dan boleh terus masak oats tanpa perlu membasuhnya. Buat untuk sekali makan..


Sebab apa tak perlu basuh oats yang dah direndam?

Sebab nak dapatkan zat2 yang terurai dalam air rendaman tu yang tak boleh keluar dari oats tu dengan cara rendaman biasa atau masak biasa. Rendaman oats bukan bertujuan untuk cuci oats.



Jawapan secara saintifiknya,


The reason is phytic acid. Soaking oats for 12-24 hrs allows the acid to be broken down and what remains is more available to the body for digestion.





Oats pertama yana masak untuk Rayyan campur dengan buah prune dan susu ibu.. Yana suggest beli prune organic ni dari brand Radiant.. Lepas ni mama try resepi oats lain pula ye..





Kaedah:
Setelah merendam, masak oats dalam air mendidih sambil sentiasa mengacau.
Tambah hirisan buah prune
Terus mengacau, masak sampai ia likat..

Bila dah sejuk bolehlah dikisar dan baru tambah susu ibu..



SETIAP HIDANGAN (jika menggunakan susu ibu) MENGANDUNGI:

34.7 kalori
1.1 g lemak jumlah
0,4 gram lemak tepu
2.2 mg kolesterol
3.3 mg sodium
5.3 g karbohidrat
0.7 g serat diet
1 g protein
8.6 mg kalsium
0.3 mg besi
32.7 IU vitamin A
0.78 mg vitamin C

Susu Ibu TERBAEK!!



Yana tertambah susu ibu dengan banyak sampai oats agak cair. Hehe. Tapi Rayyan mamam dengan berselera, cuma comot sikit sebab oats yang agak cair. Hehe. Nanti mama belajar masakkan oats elok2 lagi ye cyg..





Rujukan tambahan mengenai Merendam Oats: (sila copy paste ye)

1. http://www.whiteleycreek.com/queen_of_the_meadow_bloom/2010/03/rolled-oats-soaked.html
2. http://theincredibleshrinkingfamily.blogspot.com/2010/11/soaked-oatmeal.html
3. http://simplyprimalfamily.com/2013/01/29/soaked-oatmeal/



Boleh juga join group HSFFYB di Fb untuk perbincangan mengenai soaked oats ni dan juga pelbagai resepi oats..


- Posted using BlogPress from my iPad




1 comment:

Anonymous said...

Salam,
If rolled oats for babies tu perlu rendam jgk ke?