Followers

Syahir - Emy Anniversary :)

My Lil Pumpkin..

Breastfeeding Milestones..

Lilypie Breastfeeding tickers

Friday, March 29, 2013

Peas Soup with Salmon untuk Rayyan..


Assalamualaikum..

Rayyan bangun lambat pagi ni, so lambat la Rayyan breakfast. Mama prepare Rayyan breakfast Fried Tofu with Pumpkin.. Tak sempat snap gambar sebab kalut urus Rayyan dan kemas rumah. Masak pun kalut2 juga..


Caranya hanyalah dengan goreng tofu dalam unsalted butter, tapi jangan garing sangat. Steam pumpkin dan campurkan dalam tofu tadi. Last sekali tabur sedikit Italian mixherbs. Siap.. nyam2..


Green peas boleh introduce pada baby masa 7 bulan dengan 4 day rules. Dulu yana intro pada Rayyan dengan buatkan puree peas. Boleh cari baby peas ni ada di Tesco bahagian frozen..





Nutritional value of peas:

Peas are a great source of vitamins and minerals, including vitamins A and C, vitamin B1, folate, phosphorus and iron. They are also rich in protein and fibre.

The website devoted to peas - peas.org - really puts the value of peas into perspective...


"Just one serving of freshly frozen garden peas and petits pois contains as much vitamin C as two large apples, more fibre than a slice of wholemeal bread and more thiamine than a pint of whole milk."
Pretty impressive - and definitely worth including in baby's menu when he's ready!

(Source: homemadebabyfood.com)


Lunch Rayyan mama masakkan Rayyan Peas Soup with Salmon..


Bahan2:



Bawang merah
Bawang putih
Baby peas
Salmon
Celery
Carrot
Broccoli
Italian mixherbs



Kaedah:

1. Tumis bawang merah dan bawang putih dalam pure unsalted butter
2. Masukkan sedikit air dan puree peas yang dah di steam
3. Masukkan carrot, celery dan salmon
4. Bila kuah dah mendidih masukkan broccoli
5. Tabur sedikit Italian mixherbs
Siap!!






Yummy.. Sedap walau takde gula dan garam sebab baby peas ni memang dah lemak2 manis. Cuma seksa sikit nak suruh Rayyan habiskan broccoli tu sebab dia memang anti broccoli. Huhu..


Rayyan sekarang dah pandai turun tangga dan sofa sendiri. Tapi mama tetap berjaga2 juga sebab tak betul cekap lagi turun pun. Hehe. Sebelum tu papa ajar Rayyan cara turun tangga dengan turunkan kaki dulu. Dua hari ajar Rayyan dah boleh turun sendiri. Gudboy sayang mama!! Pagi tadi Rayyan berjaya turun katil mama papa sorang dia juga. Sambil mama berjaga2 la. Hehe..






Ni pula pagi tadi.. Sedang berusaha turun katil dan berjaya!! Hehe.. Mama di sebelah sedang berjaga2.. Gambar gelap sikit sebab tak buka langsir lagi..








Ok, malam ni Rayyan nak pegi stadium hoki sokong papa main hoki. Chaiyok papa!!


- Posted using BlogPress from my iPad

No comments: