Followers

Syahir - Emy Anniversary :)

My Lil Pumpkin..

Breastfeeding Milestones..

Lilypie Breastfeeding tickers

Saturday, November 13, 2010

Ayam Bakar Wong Solo


Assalamualaikum..

Dua tiga hari ni, yana asyik tulis entry pasal makan je.. hehehe.. Kebuntuan idea di saat sedang sibuk. Tu je idea yang datang menyinggah dekat dalam kepala ni.. huhu.. Tapi entry kali ni pasal tempat makan yang best. Rasa macam lama dah je tak tulis pasal topik ni..






Ok, Yana memang suka sangat dengan masakan Indonesia sebab ia sedap dan pedas.. Masa degree dulu, selalu pegi makan dengan kawan-kawan dekat area-area U. Tapi tempat yang yana baru pergi ni dekat Bandar Bangi.  Senang je nak cari, restoran ni dekat dengan Old Town Bangi. Nama restoran tu Ayam Bakar Wong Solo. Jalan-Jalan Cari Makan pun dah pernah datang tau. Restoran ni sebenarnye franchise..



Seni bina restoran ni berkonsepkan Nusantara, di mana buluh dan kayu kayan dibawa khas dari Indonesia. Klik sini


Tengok suasana dalam ni.. Cantik kan... hehehe.. Ada juga satu bahagian boleh duduk bersila kat bawah macam dekat restoran Jepun tu. Cuma yana terlupa nak snapkan je.. huhu



 Dah dua tiga kali yana dengan hubby datang sini, kitaorang selalu order Set Ayam Goreng dan Set Ayam Bakar.. Memang besttt... Walaupun agak pedas, tapi sedap hingga menjilat jari.. hehe..






Ni Set Ayam Goreng yang hubby yana order.. 
Sambal terung tu memang meletop!!





Ni Set Ayam Bakar yang yana order.. 
Dekat Wong Solo ni, ayam bakar dia la menu terhangat..







Dua kawan ni la yang buatkan makanan dekat 
Wong Solo ni bertambah pedas dan sedap..
Yana suka sangat kicap pedas tu.. 
Separuh habis kat kitaorang je.. hehehe..



Dekat sini pun, ada satu minuman yang agak unik dan famous sebab ia gabungan dari 4 jenis buah-buahan iaitu avocado, betik, aprikot dan durian belanda. Tau nama jus ni apa? Jus Polygamy.. hehehe.. Tapi yana dengan hubby tak try lagi sebab kitaorang tak minum ais.. 







Ni la jus nye.. Gambar ni yana dapat dari sini


Jom kita pegi makan kat sini. Setakat yang yana tahu, selain di Bangi.. Restoran Wong Solo ni ada juga dekat Taman Dagang Ampang dan Shah Alam.. Dengar kata, dekat Alor Setar pun baru nak buka.. betul ke? Wahh.. best2..



6 comments:

yuyuEyuliaNa said...

oh, kat alor setaqqq nk bke ke? nk pegi la nnt.

sue-sama said...

saya da pegi da sini..hehehhehe..sdapnye ayam penyet/ikan keli goreng..perghh

~ L.Y.A.N.A~ said...

a'a..sedapkan.. yana suka ayam bakar dia..nyam nyam.. :)

!.~@Dark Kurosaki@~.! said...

kat indonesia pun banyak sebenarnya cawangan wong solo ni...saya pernah rasa di jogjakarta..memang best...air minuman paling saya suka disana.. air poligami..ehehe..pelik je bunyi air tu..campuran pelbagai buah-buahan

Kong Hwang Sing said...

wwuuu!!! lapoo!!!! hahah

http://KurekureKecik.blogspot.com

Iza Rahman said...

i dah lalu kat alor star..xbukak2 pn lg.xsabar nk makan nasi aym penyet ni. masa dok kL dulu je slalu mkn. tp nasi aym penyet paling sedap, kat JB. konpem xtipu.kalu g mlwt abg i kt jb, konpem g mkn la nasi aym penyet..